Baku. Μια πόλη που ζει αρμονικά ανάμεσα στη νεοκλασική και μοντέρνα αρχιτεκτονική

Baku. Μια πόλη που ζει αρμονικά ανάμεσα στη νεοκλασική και μοντέρνα αρχιτεκτονική
Επαγγελματικοί λόγοι με έφεραν στο Αζερμπαιτζάν και στην πρωτεύουσά του, το Baku. Είχα ακούσει και είχα διαβάσει πολλά αλλά η πραγματικότητα με εξέπληξε.

Από το αεροδρόμιο για την πόλη διασχίσαμε ένα δρόμο που θα τον ζήλευαν όλες οι αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Μπαίνοντας στην πρωτεύουσα καταλαβαίνεις ότι μπαίνεις σε μια οργανωμένη και σωστά δομημένη πόλη. Όσο πλησιάζεις πρός το κέντρο, τα πάντα παρουσιάζονται μπροστά σου με κινηματογραφική ακρίβεια. Όλα τα παλιά κτήρια που συναντάς, σωστά διατηρημένα, δείχνουν στον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή ότι άξιζε η επίσκεψή του εκεί.

Μπαίνοντας στο κέντρο της πόλης, όπως γράφει ο Κώστας Καραμεσίνης για το Athenspress.gr,  η πλειάδα από τα καλοδιατηρημένα κτήρια αφήνουν μια αίσθηση ότι εδώ έγινε στο παρελθόν πολύ καλή δουλειά και συνεχίζει να γίνεται. Τα νέα κτήρια που κτίζονται με γρήγορους ρυθμούς, για να καλύψουν τις ανάγκες της μεγάλης ανάπτυξης, κατασκευάζονται με πολύ μεγάλο σεβασμό στην ιστορία της αρχιτεκτονικής των προηγούμενων αιώνων. Τα νέα εντυπωσιακά κτήρια, τα στάδια, τα μοντέρνα Μουσεία δείχνουν στον επισκέπτη τη μεγάλη ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας.

Φθάνοντας στο ξενοδοχείο, βλέπεις ότι η πολυτέλειά τους δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα ξενοδοχεία μεγάλων πόλεων άλλων κρατών, το αντίθετο μάλιστα. Στο Baku υπάρχουν 15 ξενοδοχεία 5* (αστέρων ),εσ τιατόρια με μεγάλη ποικιλία και με κουζίνες από όλες τις χώρες.

Οι εκπλήξεις στον επισκέπτη συνεχίζονται καθ΄όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην πόλη. Από πού να αρχίσεις, από την παραλία όπου για να φτάσεις διασχίζεις ένα πανέμορφο καταπράσινο πάρκο, όπου κόσμος με τις οικογένειές τους περπατούν ανέμελοι και απολαμβάνουν την ομορφιά και το δροσερό αεράκι της Κασπίας θάλασσας; Μια τεράστια παραλία που την ημέρα θαυμάζεις την περιποίηση του πράσινου στη μεγάλη πλατεία και την απαράμιλλη καθαριότητα, ενώ τη νύχτα είναι καλοφωτισμένη, γεμάτη από ανθρώπους κάθε ηλικίας που απολαμβάνουν την ομορφιά.

Στο εμπορικό κέντρο της πόλης συναντάς πανέμορφα ανακαινισμένα κτήρια του 18ου – 19ου αιώνα, με μεγάλους πεζόδρομους, όπου κανείς ευχάριστα τον περίπατό σου, χωρίς να σε εμποδίζουν κάθε λογής τραπεζοκαθίσματα. Όλοι οι πεζόδρομοι είναι πεντακάθαροι, χωρίς το παραμικρό σκουπίδι, ενώ τα φωτισμένα κτήρια κατά το βράδυ σου δημιουργούν μια πανέμορφη αίσθηση.

Άφησα για το τέλος τη μεγαλύτερη έκπληξη για τον επισκέπτη, την Παλιά Πόλη, περιτριγυρισμένη από τα τείχη της. Εδώ τα λόγια περισσεύουν, η φροντίδα και ο σεβασμός των Αζέρων στην ιστορία τους έδωσαν ένα αποτέλεσμα που όμοιο του δύσκολα μπορείς να φανταστείς. Εκεί νομίζεις ότι ο χρόνος σταμάτησε αιώνες πριν και περιμένεις να συναντήσεις ανθρώπους προηγούμενων αιώνων. Οι φωνές κάποιων παιδιών με έφεραν στο σήμερα.

Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα να βάλετε στο πρόγραμμά σας μια επίσκεψη στο Baku, είναι από τους ταξιδιωτικούς προορισμούς που αξίζει να επισκεφθείτε.

ΤΑΞΙΔΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...