Bloomberg για Τρόικα: «Greeks will always have Paris»

Bloomberg για Τρόικα: «Greeks will always have Paris»
Δείτε τι γράφει το πρακτορείο για τις διαπραγματεύσεις των Παρισίων και την «τεχνική παράταση» του Μνημονίου – Επικαλείται δηλώσεις Τσακλόγλου για «σουβλάκια, σάντουιτς και μπύρες», παραβλέποντας ίσως ότι οι εξελίξεις για την Ελλάδα είναι πολύ πιο δραματικές…

«Τρολλάρει» την Ελλάδα το Bloomberg; Θα μπορούσε να πει κανείς ότι… αυτό ακριβώς κάνει, καθώς, σε άρθρο του για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα στο Παρίσι, αλλά και για τις σημερινές δηλώσεις των κ.κ. Χαρδούβελη και Βενιζέλου, που μίλησαν ανοιχτά για το σενάριο «τεχνικής παράτασης» του Μνημονίου, έχει τον εξής τίτλο: «Greeks will always have Paris, as bailout extension looms» (μτφρ. Οι Έλληνες θα έχουν πάντα το Παρίσι, την ώρα που “υφαίνεται” παράταση του προγράμματος διάσωσης»).

Κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με τη γνωστή ατάκα από την κινηματογραφική ταινία «Καζαμπλάνκα» με τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν, το Bloomberg παρατηρεί, ουσιαστικά, ότι ελάχιστη πρόοδος υπήρξε στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους εκπροσώπους των δανειστών, κι έτσι οι δύο πλευρές έφυγαν «με άδεια χέρια», ουσιαστικά, από τη γαλλική πρωτεύουσα.

Δίχως να εισχωρεί, με λεπτομέρειες, στο «μεδούλι» των διαπραγματεύσεων του Παρισιού, το Bloomberg περιγράφει γλαφυρά το όλο σκηνικό, τονίζοντας ότι, το μόνο που άλλαξε στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Τρόικα, ήταν το σκηνικό: από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, στην Αθήνα, περικυκλωμένο από διαδηλωτές, μεταφέρθηκε αυτή τη φορά στην ηρεμία μιας βίλας των Παρισίων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όλα τα άλλα ήταν ήδη γνωστά, καθώς βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη από το 2010: οι διαφωνίες επί των προϋπολογισμών της Αθήνας, καθώς η Τρόικα μονίμως αμφισβητεί τα νούμερα που παραθέτει η ελληνική πλευρά, αλλά και τα «θολά» μάτια από τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, επικαλείται γι’ αυτό την εμπειρία του Πάνου Τσακλόγλου, εκπροσώπου της Ελλάδας στην ομάδα εργασίας των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών στην ευρωζώνη μέχρι τον Ιούνιο, ο οποίος περιγράφει το κλίμα των εν λόγω διαπραγματεύσεων.

«Μεγάλη κατανάλωση καφέ, περιστασιακά σάντουιτς ή σουβλάκια, που συνοδεύονται από μπύρα. Ανταλλαγή επιχειρημάτων, ορισμένες φορές ενδιαφέροντα, ορισμένες φορές κουραστικά και επαναλαμβανόμενα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Άγνωστο είναι, βέβαια, εάν τα σουβλάκια βρέθηκαν στην… ημερήσια διάταξη και στο Παρίσι, όπου, προφανώς, τα πράγματα ήταν πολύ πιο σοβαρά, απ’ όσο εκτιμά, κατά τα φαινόμενα, ο κ. Τσσκλόγλου.

Σε αυτόν τον γύρο διαπραγματεύσεων, καμία πλευρά δεν ήταν προετοιμασμένη να δεχθεί τα επιχειρήματα της άλλης, επισημαίνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Επικαλείται μάλιστα Έλληνα αξιωματούχο, χωρίς να τον κατονομάζει, ο οποίος δήλωσε πως η Ελλάδα έχει πετύχει τους στόχους συνεχώς τα τελευταία χρόνια, και η κυβέρνηση αισθάνεται ότι «τιμωρείται» γι’ αυτή την επιτυχία.

Ενώ η Ιταλία και η Γαλλία επιμόνως αγνοούν τους δημοσιονομικούς κανόνες που έχουν συμφωνηθεί από την ΕΕ, η Τρόικα επιχειρεί να «στοχοποιεί» την Ελλάδα ως κακό παράδειγμα.

«Οι ισχυρισμοί της Τρόικας ότι υπάρχει δημοσιονομική τρύπα 2,5 δισ. ευρώ, φαίνονται απίθανοι» λέει από την πλευρά του ο κ. Τσακλόγλου. Ο ίδιος προσθέτει πως οι πιστωτές πιθανώς ξεφεύγουν από τα τρέχοντα στοιχεία, και «παραβλέπουν το γεγονός ότι, με βάση το σχεδιασμό τους, αρκετοί φόροι αναμένεται να εισπραχθούν τους προσεχείς μήνες».

Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα συζητήσει μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης κατά έξι μήνες ή κατά ένα χρόνο, ούτε τους όρους που θα την συνοδεύουν.

Η Ελλάδα θα μπορούσε μόνο να αποδεχθεί μια τεχνική παράταση ενός μήνα, για να επιτρέψει να υπάρξει αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, αναφέρει χαρακτηριστικά ο -ανώνυμος- Έλληνας αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την αβέβαιη έκβαση της διαπραγμάτευσης και τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...