Brexit, κόκκινα δάνεια και Ιταλία, τρομάζουν την Ευρώπη!

Γεμίζουν λεφτά τις τράπεζες της Ευρώπης για να αντέξουν!

Η αβεβαιότητα εχθρός της Οικονομίας και φίλος του κερδοσκόπου!

 Brexit, κόκκινα δάνεια και ο κίνδυνος για τραπεζική κρίση στην Ιταλία, τρομάζουν την Ευρώπη, που τρέχει με προληπτικά μέτρα, να θωρακίσει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες! Με την αμερικανική FED να αυξάνει τα επιτόκια και τις αγορές να παραμένουν ευαίσθητες σε μία νέα τραπεζική κρίση, η ΕΚΤ θέλει να προλάβει το «κακό» και να βάλει φρέσκα κεφάλαια στις ευρωπαϊκές (και τις ελληνικές) τράπεζες, ώστε αν αντέξουν μία καταιγίδα!

Η κερδοφορία των τραπεζών, στηρίζεται  στο ότι μπορούν να δανείζονται φθηνότερα από ό,τι δανείζουν.  Με τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών Fed και ΕΚΤ, να έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αυτό μειώνει πάρα πολύ το περιθώριο κέρδους τους και πολλές έχουν  ήδη  προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις και συρρίκνωση των διεθνών τμημάτων τους. Στις ΗΠΑ, οι μετοχές των τραπεζών έχουν ήδη υποχωρήσει και 10%.  Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οικονομολόγοι, προειδοποιούν ότι αν δεν γίνουν  φορολογικές περικοπές οι επενδυτές των τραπεζών θα κατευθυνθούν στην έξοδο, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην Οικονομία!

 

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε… έξι, αλλά δέκα είναι οι κίνδυνοι που απειλούν τις διεθνείς αγορές το 2017! Μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης και τράπεζες, προειδοποιούν τους επενδυτές να παραμείνουν σε εγρήγορση, «βλέποντας» αρνητική διόρθωση στα μεγάλα χρηματιστήρια. Αγορές και τράπεζες θεωρούνται συγκοινωνούντα δοχεία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι ο μεγάλος συντελεστής βαρύτητας του τραπεζικού κλάδου, στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου μία αρνητική εξέλιξη στον τραπεζικό κλάδο, θα γκρέμισε τον Γενικό Δέικτη.  Τις τελευταίες ημέρες οι παγκόσμιες αγορές, βίωσαν τη μεγαλύτερη αναταραχή τους μετά την εκλογή Τράμπ. Αυτή, προκλήθηκε από την πρώτη μεγάλη ήττα του Αμερικανού Προέδρου στο Κογκρέσο για το νομοσχεδίου που κατέθεσαν οι ρεπουμπλικάνοι για την υγεία. Πάντως παρά την πτώση των δεικτών, το «φαινόμενο» Τραμπ έχει δώσει ένα μπόνους της τάξης του 10%, στα αμερικανικά χρηματιστήρια.
 

Οι κίνδυνοι που καραδοκούν για την παγκόσμια Οικονομία

 Πρώτα, είναι τα επιτόκια που αν δεν συγκρατηθούν έχουν την δυνατότητα να συνταράξουν τις αγορές, βάζοντας στοπ στο κύμα επενδύσεων και να προσγειώνοντας ανώμαλα τις αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς. Η Fed, ήδη έχει προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της, με την προοπτική να τα ανεβάσει και στην συνέχεια. Μία τάση που  αργά ή γρήγορα, θα ακολουθήσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεύτερος στη σειρά είναι οι τράπεζες που υποφέρουν από τις δυσμενείς συνθήκες σε πολλές εθνικές Οικονομίες και τα ομόλογα τα οποία όσο αυξάνεται η αβεβαιότητα, γίνονται όλο και πιο ακριβά!

Η Ευρώπη δεν έχει δει ακόμα την αναταραχή του Brexit!

 Μπορεί οι Βρετανοί να έχουν πάρει την απόφασή τους να απελευθερωθούν από γερμανική ηγεμονία της Ευρώπης, αλλά η Οικονομία θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να εξισορροπήσει τις συνέπειες αυτής της αλλαγής. Αν και αρχικά οι αγορές δεν είδαν τρομακτικές οικονομικές συνέπειες, αυτό ήταν πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και χωρίς προς το παρόν να έχουν δημιουργηθεί τα πρακτικά προβλήματα που φέρνει στην Ευρώπη η βρετανική αποχώρηση.

Οι βρετανοί θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να στηρίξουν την Ανάπτυξη της Οικονομίας τους και παρά τις σχέσεις καλής γειτονίας, η Ευρώπη θα είναι ένας ακόμα ανταγωνιστής. Ο εμπορικός πόλεμος μπορεί προς το παρόν να μοιάζει σενάριο φαντασίας, αλλά κάθε βήμα που θα παίρνει το Ην. Βασίλειο μακριά από την Ευρώπη, τόσο πιο κοντά θα έρχεται η σύγκρουση. Η βαθιά αβεβαιότητα που φέρνει το Brexit σε επιχειρήσεις και αγορές έχει επιδεινωθεί από το δεύτερο δημοψήφισμα στο οποίο θέλει να προχωρήσει η Σκωτία. Οι εξελίξεις τρέχουν στον Βορρά και η αβεβαιότητα είναι εχθρός της Οικονομίας και φίλος του κερδοσκόπου!

Το βασικό σενάριο, που είδε το φως της δημοσιότητας, περιλαμβάνει προληπτικές αυξήσεις κεφαλαίου από την ΕΚΤ σε ένα συνολικό πλαίσιο προστασίας των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον μεγάλο κίνδυνο των κόκκινων δανείων!  Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ, αξιολογεί ένα πλάνο που θα περιλαμβάνει  προληπτικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών με υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (όπως οι ελληνικές) και με  ένα αυτόματο πλαφόν στα ίδια κεφάλαια τραπεζών που δημιουργούν νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Το μικρό συγκριτικά ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σηκώνει το βάρος του 11% των κόκκινων δανείων όλης της Ευρωζώνης! Συγκεκριμένα, τα κόκκινα δάνεια σε όλη την Ευρώπη είναι 921 δις ευρώ, ενώ τα ελληνικά στα 108 δις!

Για να προστατευτούν οι τράπεζες από την καταιγίδα, το σχέδιο της Παρατράπεζας, προβλέπει πολύ αυστηρότερο και ενιαίο καθεστώς αφερεγγυότητας για τους δανειολήπτες, ενίσχυση των μέσων επιβολής για την ανάκτηση οφειλών από τις τράπεζες, ενώ ανάγει σε θέμα μείζονος σπουδαιότητας την ταχύτητα και τη λειτουργικότητα του δικαστικού συστήματος.

Ένα σχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στο Ecofin της Μάλτας στις οχτώ Απριλίου, όπου τα κόκκινα δάνεια είναι ψηλά στην ατζέντα. Η Ευρώπη, έχει αρχίσει να καλοβλέπει την πιθανότητα δημιουργίας μία  «bad bank» που θα μαζεύψει πάνω της όλα τα  κόκκινα δάνεια.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα για τις ελληνικές τράπεζες. Μπορεί το 2016, να χαρακτηρίζεται μία καλή χρονιά και το σύστημα να δείχνει σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα, όμως αν αλλάξει η αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, μπορεί να βρεθούν στο επίκεντρο των αλλαγών!

Οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και η πραγματικότητα ότι βρισκόμαστε μετά από μία οκταετή κρίση, αυξάνεται η πιθανότητα, οι ελληνικές τράπεζες να χρειαστούν μία ένεση ρευστότητας εντός του έτους. Αν η αγορά δεν δει σημαντικές θετικές εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, τότε μπορεί να φτάσει μέχρι και σε μία ακόμα ανακεφαλαιοποίηση η οποία δύσκολα θα γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια. Όπως έχουν ξεκαθαρίσει τραπεζικές πηγές, μία καλή εξέλιξη στη διαπραγμάτευση και η ένταξη στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα μπορούσαν να αναστρέψουν τη ζημιά του 2017.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/277620-Brexit-kokkina-daneia-kai-Italia-tromazoyn-ten-Eyrope ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...