Brexit: Περισσότερο χρόνο ζητά από το κοινοβούλιο η Τ. Μέι

Brexit: Περισσότερο χρόνο ζητά από το κοινοβούλιο η Τ. Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα ζητήσει από τους βρετανούς βουλευτές να της δώσουν περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες μία τροποποιημένη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε ο υπουργός Στέγης Τζέιμς Μπρόκενσερ.

Ταυτόχρονα, η συντηρητική πρωθυπουργός απέρριψε την ιδέα που διατυπώθηκε από τον Τζέρεμι Κόρμπιν για την παραμονή της χώρας στην τελωνειακή ένωση, διαλύοντας τις ελπίδες εκείνων που θεωρούσαν ότι μπορεί να υπάρξει στροφή στην πολιτική της Μέι για το Brexit και αυξάνοντας τους φόβους για μία μη συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτό το ιστορικό διαζύγιο βρίσκεται στο κενό, αφού η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία στις 15 Ιανουαρίου τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών με το Λονδίνο.

Η συντηρητική πρωθυπουργός έχει στρέψει τις προσπάθειές της να επιτύχει από τις Βρυξέλλες υποχωρήσεις που θα της επιτρέψουν να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου, αλλά το ιρλανδικό backstop αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο σε οποιεσδήποτε συνομιλίες.

Την ώρα που η Βουλή των Κοινοτήτων θα εξετάσει τη Πέμπτη την ακολουθητέα στρατηγική, ο Τζέιμς Μπρόκενσερ δήλωσε χθες στο BBC ότι η κυβέρνηση θα προτείνει στο Κοινοβούλιο να συζητήσει εκ νέου τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις για το Brexit μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, εάν δεν προκύψει τροποποιημένη συμφωνία για την έξοδο μέχρι τότε, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης θα διατηρήσει τον έλεγχο επί της διαδικασίας του Brexit.

Το Εργατικό Κόμμα κατήγγειλε αμέσως έναν ελιγμό της κυβέρνησης με στόχο να κερδίσει χρόνο για να καθηλώσει τους βουλευτές σε μία διττή επιλογή, που θα ισοδυναμεί με εκβιασμό, ανάμεσα στην συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit και μία έξοδο «άνευ συμφωνίας», ένα σενάριο που προκαλεί τεράστια ανησυχία στους επιχειρηματικούς κύκλους.

Η Τερέζα Μέι «υποδύεται ότι σημειώνει πρόοδο, ενώ στην πραγματικότητα παίζει με το ρολόι», δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ, ο αρμόδιος των Εργατικών για το Brexit στους Sunday Times. «Την επόμενη εβδομάδα το Κοινοβούλιο πρέπει να πει “αρκεί” και να αναλάβει τον έλεγχο για τις εξελίξεις», προειδοποίησε.

Χθες, η πρωθυπουργός απάντησε στην επιστολή που της απηύθυνε ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, στην οποία εξηγούσε ότι το κόμμα του θα υποστήριζε μία συμφωνία διαζυγίου υπό ορισμένους όρους, ένας από τους οποίους θα ήταν η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση.

Η Τερέζα Μέι προτείνει στην απαντητική της επιστολή που δόθηκε στην δημοσιότητα από την Ντάουνινγκ Στριτ, νέες συνομιλίες με τους Εργατικούς, κυρίως για να εξετασθούν «εναλλακτικές διευθετήσεις» για την επίλυση του θέματος του ιρλανδικού backstop.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/353984-Brexit-Perissotero-chrono-zeta-apo-to-koinoboylio-e-T-Mei ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...