Citi: Καλύτερη από ότι περιμέναμε η ελάφρυνση χρέους

Citi: Καλύτερη από ότι περιμέναμε η ελάφρυνση χρέους

Καλύτερη των προσδοκιών η συμφωνία στο χρέος, τονίζουν αναλυτές της Citi επισημαίνοντας ότι ήταν η βελτίωση της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Αθήνα και πιστωτές που επέτρεψε να εγκριθεί μια ελάφρυνση που θα διευκολύνει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Σε έκθεσή του, ο διεθνής οίκος υποστηρίζει ακόμα πως πρόκειται για συμφωνία που μπορεί να επιτρέψει στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σύμφωνα με την ανάλυση, οι μεταρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί, δύσκολα θα επιστρέψουν οι λαϊκιστικές πολιτικές του παρελθόντος. Τώρα, θεσμοί και αγορές, εκτιμούν πως η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης στις 20 Αυγούστου, χωρίς πισωγυρίσματα.

Σύμφωνα με τη Citi, η χώρα γυρίζει πλέον σελίδα. Το 2016-2017 καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 4% του ΑΕΠ (έναντι ελλείμματος 10% το 2009), η απασχόληση αυξάνεται κατά 2% σε ετήσια βάση και η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί. Η Ελλάδα είναι μικρότερη και φθηνότερη, ενώ το επόμενο διάστημα, αναμένεται να καταγραφεί άνοδος της ζήτησης.

Τότε, η Ελλάδα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, έφτασε πολύ κοντά στο να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, διοικήθηκε από κυβερνήσεις όλων των πολιτικών χρωμάτων, εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και προχώρησε σε μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, βίωσε μια πτώση του ΑΕΠ κατά 25% και των τραπεζικών καταθέσεων στο μισό.

Η ελάφρυνση του χρέους καλύτερη των προσδοκιών

Στην ανάλυση των μέτρων για το χρέος, επισημαίνει ότι πολλά από αυτά προϋποθέτουν τη συμμόρφωση με την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και με την εποπτεία των εφαρμοζόμενων πολιτικών ως το 2022. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ελάφρυνση χρέους ξεπέρασε τις προσδοκίες τους. «Εκπλαγήκαμε θετικά από τη 10ετή επέκταση των ωριμάνσεων και από την επιπρόσθετη 10ετή επιμήκυνση της περιόδου χάριτος στην πληρωμή τόκων».

Οι τρεις λόγοι της καλής συμφωνίας για το χρέος

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της τράπεζας, η 10ετής παράταση της πληρωμής τόκων και κεφαλαίου για το ένα τρίτο περίπου των δανείων του επίσημου τομέα μεταθέτει για το 2030 την άνοδο στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Επίσης, αποτελεί πολιτικό σήμα της βούλησης των πιστωτών να στηρίξουν την Ελλάδα εντός της Ευρώπης και να διασφαλίσουν μια ακόμα επιτυχή ανάκαμψη. Η απόφαση της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα να βοηθήσει την κα Μέρκελ στη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει, δείχνει μια πολύ πιο εποικοδομητική σχέση (και μπορεί να ήταν μέρος του ευρύτερου συμβιβασμού).

Και τέλος, η βελτίωση του προφίλ του χρέους, με την ενισχυμένη εποπτεία και τους όρους για την ελάφρυνση του χρέους θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να διατηρήσει την εξαίρεση (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει φθηνή χρηματοδότηση.

Το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης

Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3% το 2017, στηριγμένο στην ισχυρή επιτάχυνση των εξαγωγών, αν και οι εισαγωγές αυξήθηκαν ταχύτερα (αφήνοντας αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ από τον εξαγωγικό τομέα) και τις πάγιες επενδύσεις (κυρίως από την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων). Η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει στάσιμη και η δημόσια συνεχίζει να συρρικνώνεται.

Στα αρνητικά,  η οικονομία είναι τώρα πολύ μικρότερη απ’ όσο στο παρελθόν, όμως ο οίκος αναμένει ότι η βελτιωμένη πολιτική σταθερότητα θα μπορούσε να βελτιώσει τη ζήτηση από ξένους επενδυτές, παρότι εκτιμά ότι απαιτείται σημαντική αύξηση του ρυθμού ιδιωτικοποιήσεων για να προσελκυστούν ξένες επενδύσεις.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/336680-Citi-Kalytere-apo-oti-perimename-e-elaphrynse-chreoys ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...