Citi, Barclays, HSBC και η «καλύτερη δυνατή συμφωνία»

Πως  βλέπουν οι Οίκοι αξιολόγησης την συμφωνία του Eurogroup  

 

 Η Ελλάδα πέτυχε την καλύτερη δυνατή συμφωνία, σύμφωνα με την αξιολόγηση των μεγαλύτερων οίκων αξιολόγησης του εξωτερικού! Αν και δεν πρόκειται για συμφωνία που φέρνει σημαντικές ανατροπές στο θέμα του χρέους, Citi, Barclays και HSBC, βλέπουν μια συμφωνία που φέρνει καλά νέα για την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή Οικονομία.

 

Αν και οι συμφωνία έχει πολλά επιμέρους θέματα, το σημαντικότερο είναι η εκταμίευση των 8,5 δις ευρώ, που διώχνει την σκιά της αβεβαιότητας πάνω από την Αθήνα, ανοίγει την πόρτα σε υποψήφιους επενδυτές, στέλνει το θέμα του χρέους στην τρίτη αξιολόγηση (σε περίπου 6 μήνες), ηρεμεί το κλίμα στην αγορά και ενισχύει της προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας.

 

Αν και η Citi επιμένει ότι η πιθανότητα ενός νέου μνημονίου είναι υψηλή, τον Ιούλιο του 2018, κανείς δεν αποκλείει μία έξοδο στις αγορές στις αρχές του επόμενου έτους, ειδικά αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (φτηνή ευρωπαϊκή ρευστότητα) το Φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την Citi  η συμφωνία, απελευθερώνει αρκετά χρήματα για την κάλυψη των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς του πιστωτές της μέσα στο καλοκαίρι.

 

Συμφωνία για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές!

 

Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία δεν είναι και πολύ σαφής στο τι θα γίνει τελικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό  διατηρεί την αβεβαιότητα, καθώς όπως αναφέρει η τράπεζα, δεν αναμένεται άλλη πρόοδος γύρω από την ελάφρυνση του χρέους πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. Όπως είχε γράψει και η kontranews, το πιθανότερο σενάριο είναι επιστροφή στο θέμα του χρέους με σημαντικές εξελίξεις το φθινόπωρο, μετά τις εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, όταν και το Βερολίνο θα μπορεί να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία. Αυτή αναμένεται να είναι και η εξέλιξη που θα βάλει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (QE), που με την σειρά του αναμένεται να δείξει τον δρόμο επιστροφής στις αγορές την άνοιξη του 2018.

 

Πιθανό το 4ο μνημόνιο

 

Σύμφωνα με το report της Citi οι πιθανότητες να χρειαστεί ένα τέταρτο σχέδιο διάσωσης η Ελλάδα κατά τα επόμενα δύο χρόνια παραμένουν υψηλές, καθώς θεωρεί πολύ απίθανο ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στην πλήρη χρηματοδότηση από τις αγορές όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα.

 

Τα 3 βήματα προόδου που Eurogroup για την Ελλάδα

 

 Τρία σημαντικά βήματα προόδου μέτρησε η Barclays, στο Eurogroup. Πρώτον ολοκλήρωσε τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Δεύτερον, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ δεσμεύτηκε ότι θα προτείνει στο Δ.Σ του Ταμείου την αρχή της έγκρισης επί της αρχής μίας νέας συμφωνίας standby για την Ελλάδα (AIP). Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, πρόκειται για ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που ανέμενε  η αγορά.

 

 

Τέλος το τρίτο σημαντικό βήμα είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεσμεύτηκαν σε μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την ελάφρυνση του χρέους, σύμφωνα με τη δέσμευση του Μαΐου του 2016.

Μία στρατηγική με μια σημαντική βαλβίδα ασφαλείας. Σύμφωνα με την Barclays, το επόμενο σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα θα είναι η συνάντηση του Δ.Σ. του ΔΝΤ.

 

Ολοκληρωμένη συμφωνία – Ένεση ρευστότητας

 

Από την άλλη πλευρά, η HSBC αναφέρει στο δελτίο της, ότι τo Eurogroup πέτυχε μια ολοκληρωμένη συμφωνία σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, απελευθερώνοντας εκταμιεύσεις ύψους 8,5 δις ευρώ που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών τον Ιούλιο.

 

Οι κίνδυνοι παραμονεύουν

 

Παρά τα θετικά, η τράπεζα βλέπει και σημαντικούς κινδύνους, να παραμονεύουν.  Σε κάθε περίπτωση το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης είναι  εξαιρετικά σημαντικό για την επιτάχυνση της ανάπτυξης,  καθώς παράλληλα θα κάνει και μία ένεση ρευστότητας στην οικονομία καθώς το 1,6 δισ. ευρώ από τα 8,5 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθούν θα πέσουν στην αγορά. Ποσό που θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για την πληρωμή σημαντικού μέρους από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες.

 

Η συμφωνία φέρνει πιο κοντά την κατάργηση των Capital Controls

 

Εξέλιξη, που θα μπορούσε να προτρέψει την επιστροφή μέρος των καταθέσεων στις τράπεζες. Οι τράπεζες κερδίζουν τριπλά από την συμφωνία, καθώς εκτός από την επιστροφή των καταθέσεων, μπαίνουν σε μία σειρά τα κόκκινα δάνεια, αφού έχει κλείσει το θέμα της απαραίτητης νομοθεσίας και έρχεται πιο κοντά στην κατάργηση των capital controls.

 

Αυξάνει τις προβλέψεις για ανάπτυξη η HSBC

 

Σύμφωνα με την HSBC η ανάπτυξη το 2017,  θα φτάσει το  0,7% (από 0,5% που προέβλεπε πριν), πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις  της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 1,8%. Και ενώ η τράπεζα διατηρεί την πρόβλεψή της για το 2018 στο 2% οι κίνδυνοι για χαμηλότερους ρυθμούς είναι υπαρκτοί.

 

Μετά την αξιολόγηση, το QE φέρνει την επιστροφή στις αγορές.

 

Ένα ακόμα κομμάτι του «πάζλ»  που θα φέρει την Ελλάδα πίσω στις αγορές, είναι η πιθανή πρόσβαση στο QE πρέπει επίσης να επιτρέψει στην Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και πάλι. Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές της τράπεζας, θεωρούν ότι  είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο της Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης της ευρωζώνης το 2018.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/288846-Citi-Barclays-HSBC-kai-e-kalytere-dynate-symphonia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...