Daily Mail: Βρήκαν τον τάφο του Μέγα Αλέξανδρου ή μήπως της Ολυμπιάδας;

Daily Mail: Βρήκαν τον τάφο του Μέγα Αλέξανδρου ή μήπως της Ολυμπιάδας;
Τι οδηγεί τους μελετητές σε αυτό το συμπέρασμα – Πώς οι Σφίγγες και οι Καρυάτιδες ενδεχομένως να μαρτυρούν ποιος είναι ο «ένοικος» του τάφου

Έχει βρεθεί ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Ή μήπως στην Αμφίπολη είναι θαμμένη η μητέρα του; Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες αρχαιολόγοι εμφανίζονται όλο και πιο σίγουροι πως ο τάφος-μυστήριο κρύβει τελικά ένα συγκλονιστικό μυστικό που θα αλλάξε τον ρουν την ιστορίας.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο ένοικος του τάφου είναι κάποιο σημαίνον πρόσωπο, με επικρατέσστερο το όνομα του Μεγάλου Αλεξανδρου ή της μητέρας του, Ολυμπιάδας. Οι εικασίες για το ποιο πρόσωπο κρύβει ο μυστηριώδης αρχαίος τάφος συνεχίζονται, με νέα έκθεση ακαδημαϊκού να ισχυρίζεται πως εκεί θάφτηκε η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μια σειρά από μελετητές πιστεύουν ότι η παρουσία των γυναικείων μορφών, των Καρυάτιδων, ενδεχομένως δείχνουν πως ο τάφος στην περιοχή της Αμφίπολης ανήκει σε γυναίκα.

Ο συγγραφέας Andrew Chugg, ο οποίος έχει συγγράψει ένα βιβλίο σχετικά με την αναζήτηση του τάφου του θρυλικού ηγέτη, Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και αρκετές επιστημονικές εργασίες, που δημοσιεύει την αμφιλεγόμενη επιχειρηματολογία του στην εφημερίδα The Greek Reporter.  Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι σφίγγες που φύλανε τον τάφο είναι διακοσμημένες με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που βρέθηκε στους τάφους δύο βασιλισσών της Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της γιαγιάς του βασιλιά.

Επιπλέον, οι Σφίγγες που φρουρούν τον τάφο είναι παρόμοιες με ένα ζευγάρι Σφιγγών που βρέθηκε στη Σακκάρα, όπου πιστεύεται ότι είναι η θέση του πρώτου τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου -του οποίου το σώμα μετακινήθηκε μετά το θάνατό του.

Επίσης, επισημαίνει ότι οι προσόψεις των τάφων του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππου Β’, αλλά και και του Αλέξανδρου Δ’, είναι παρόμοιες με την πρόσοψη του μνημείου, που βρέθηκε στην Αμφίπολη. Εκτός από αυτό, υπάρχουν και ομοιότητες μεταξύ της επίστρωσης, αλλά και των ροζετών (ανάγλυφα διακοσμητικά) που βρέθηκαν στην Αμφίπολη, και εκείνων που βρίσκονται στο εσωτερικό του Φιλίππου Β’.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο ίδιος πιστεύει ότι ο τάφος στην Αμφίπολη χτίστηκε για τη μητέρα του, Ολυμπιάδα, ή τη σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνη, που φέρονται και οι δύο να έχουν πεθάνει στην Αμφίπολη περίπου την ίδια περίοδο, το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.

Ο Andrew Chugg θεωρεί πως ο τάφος πιθανότατα χτίστηκε για την Ολυμπιάδα, επειδή οι Καρυάτιδες είναι γυναικείες μορφές και είναι μάλλον κλώδωνες -οι ιέρειες του Διονύσου.  Ο Πλούταρχος γράφει σε μια βιογραφία για το Μέγα Αλέξανδρο ότι η μητέρα του συναναστρέφονταν με τις ιέρειες.  Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι ο τάφος ανήκει σε έναν από τους υπαλλήλους του βασιλιά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, ο χώρος ταφής χρονολογείται μεταξύ 325 και 300 π.Χ. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι αρχαιολόγοι έχουν εισέλθει πλέον στον τρίτο θάλαμο του τάφου και οι αποκαλύψεις αναμένονται μέσα στον επόμενο μήνα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το γεγονός να δοθεί παράταση στην αγωνία όλων και οι αποκαλύψεις για τον ένοικο του τάφου να γίνουν μέχρι το τέλος του 2014.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...