Der Spiegel: Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μνημόνιο

Der Spiegel: Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μνημόνιο

Δεν φταίει ο Τσίπρας αλλά το «Grexit» είναι ζωντανό

«Δεν φταίει ο Τσίπρας, απλά η οικονομία δεν αντέχει το μνημόνιο», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», που εντοπίζει δυσκολίες στην εφαρμογή του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής Οικονομίας.

Οι Γερμανοί, εκτιμούν ότι θα υπάρξουν σημαντικά οικονομικά εμπόδια  που επαναφέρουν στο προσκήνιο ένα ενδεχόμενο «Grexit», αν και σαν μία μακρινή πιθανότητα. Όπως τονίζει το γερμανικό μέσο, ο κίνδυνος δεν προέρχεται από τον Αλέξη Τσίπρα αλλά από παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με πολιτικές επιλογές.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο «πραγματικός κίνδυνος που  δεν αφορά το εάν Τσίπρας θα εφαρμόσει ή όχι τις μεταρρυθμίσεις, αλλά από τη λογική της ίδιας της οικονομικής προσαρμογής».

Με την ελληνική οικονομία να έχει ήδη συρρικνωθεί περίπου 30%, οι έλληνες φορολογούμενοι να έχουν εξαντληθεί  και με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων η κατάσταση στη χώρα να έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες,  οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος, φαίνεται όλο και δυσκολότερο να επιτευχθούν.

Μετά τον Ιούλιο η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί και αν οι οικονομικές επιδόσεις της ελληνικής Οικονομίας  συνεχίσουν σε πτωτική πορεία και φτάσουν το -1% ή -2%, τότε αναλόγως θα μειωθούν και τα έσοδα από τη φορολογία(τα οποία Δημόσια Έσοδα, παρουσιάζουν στοιχεία «κατάρρευσης» στο -4,15 δισ. σε σχέση με τον στόχο).

Σύμφωνα με την συμφωνία Θεσμών και κυβέρνησης, για την τήρηση του προγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση, πέρα από τα μέτρα λιτότητας, πρέπει να κάνει επιπλέον περικοπές για να πετύχει τους στόχους της. Αυτό πολύ οικονομολόγοι σε Ελλάδα και εξωτερικό, εκιμούν πως θα έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Με αυτά και αυτά το αν η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται ή όχι να εφαρμόσει τα νέα μέτρα δεν είναι πια ο βασικός λόγος που προκαλεί ανησυχίες για την εκπλήρωση του προγράμματος. για να τεθεί εν αμφιβόλω η παραμονή της μας στην ζώνη του Ευρώ.

Αν και δεν είναι σε καμία περίπτωση το βασικό σενάριο, κύκλοι στην Γερμανία, το διατηρούν ζωντανό και σύμφωνα με το δημοσίευμα το «“Grexit” δεν μοιάζει απίθανο, ίσως η ελληνική κυβέρνηση δεχθεί τη λογική ενός προγράμματος λιτότητας και προχωρήσει στον δρόμο αυτόν, ο οποίος θα παρατείνει την ύφεση στη χώρα κατά τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια».

Στη συνέχεια το περιοδικού «Der Spiegel» αναφέρει πως η άλλη εναλλακτική, είναι οι ξένοι δανειστές να μας δώσουν περισσότερα χρήματα, ένα σενάριο, που με βάση την κατάσταση στην Ευρώπη αυτή την στιγμή, είναι ακόμα πιο δύσκολο.  

Το πιο πιθανό σενάριο, όπως αναγνωρίζουν πια και οι συντηρητικοί της Ευρώπης, είναι οι δανειστές να αλλάξουν τους όρους, ή όπως υπογραμμίζεται στο γερμανικό δημοσίευμα, οι Έλληνες να δεχθούν την μονιμοποίηση του «φαύλου οικονομικού κύκλου».

Τέλος, το περιοδικό καταλήγει πως η παραμονή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα, εξαρτάται από την εφαρμογή του προγράμματος και το αν θα επαληθευτεί τουλάχιστον μία από αυτές τις εικασίες.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...