Deutsche Welle: Βιώσιμο συνολικό πακέτο θέλει το Βερολίνο

Deutsche Welle: Βιώσιμο συνολικό πακέτο θέλει το Βερολίνο

Κατηγορία

christos.papad…
Παρασκευή 06/05/2016 – 21:30

Deutsche Welle: Βιώσιμο συνολικό πακέτο θέλει το Βερολίνο

Σε κάθε περίπτωση στη γερμανική πρωτεύουσα βλέπουν πλέον το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η επίτευξη της τελικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Μαΐου είναι -και πρέπει να είναι- εφικτή.

Στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, που θα μπει στο τραπέζι για πρώτη φορά και το θέμα του χρέους, δεν θα πρέπει να αναμένονται τελικές αποφάσεις καθώς πολλά θέματα παραμένουν ανοικτά. Εντούτοις εκτιμάται ότι θα καταγραφεί η μεγάλη πρόοδος που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών και η οποία αναμένεται να μεταφραστεί ως ένα σημαντικό βήμα προς την τελική συμφωνία.

Συστατικό στοιχείο τα προληπτικά μέτρα

Πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στη Deutsche Welle ότι το ζητούμενο παραμένει ένα «βιώσιμο συνολικό πακέτο» το οποίο «θα ανταποκρίνεται στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού».

Σημαντικό συστατικό στοιχείο του πακέτου είναι και τα εφεδρικά ή προληπτικά μέτρα, στα οποία επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνδέοντάς τα άρρηκτα με την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Άγνωστο παραμένει προς το παρόν ποια ακριβώς μορφή θα έχουν τα μέτρα αυτά και, κυρίως, αν εξειδικευτούν ή εάν θα συμφωνηθεί απλώς το περίγραμμα ενός αυτόματου μηχανισμού.

Όπως εκτιμούν Γερμανοί αναλυτές, μπορεί το Βερολίνο να μην το λέει τόσο ανοιχτά όσο οι Βρυξέλλες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εντούτοις και στη γερμανική πρωτεύουσα γνωρίζουν πολύ καλά ότι συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα είναι σχεδόν αδύνατο να περάσουν από την ελληνική βουλή καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία για τον Αλέξη Τσίπρα και θα οδηγούσε πιθανότατα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Απευκταίο σενάριο η αναζωπύρωση της ελληνικής κρίση

Και την ώρα που η συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό αρχίζει να αποδίδει καρπούς, με τις προσφυγικές ροές να έχουν μειωθεί κατακόρυφα και το βρετανικό δημοψήφισμα αλλά και τις ισπανικές εκλογές να βρίσκονται προ των πυλών, το πλέον απευκταίο σενάριο για το Βερολίνο στην παρούσα φάση είναι η αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν στη γερμανική πρωτεύουσα, το πακέτο των προληπτικών μέτρων πρέπει να έχει τέτοια μορφή που να ικανοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να διασφαλίζει την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στη συμμετοχή του Ταμείου αφού το περασμένο καλοκαίρι ήταν ένας από τους βασικούς όρους που είχαν θέσει οι Γερμανοί βουλευτές για να εγκρίνουν το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Γερμανός αξιωματούχος: Να μιλήσουμε για το χρέος αλλά το… 2020

Στο 2020 τοποθετεί τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος Γερμανός αξιωματούχος που μίλησε στον δημοσιογράφο των «New York Times» Landon Thomas.

Όπως έγραψε ο δημοσιογράφος στο twitter, ο αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών του είπε: «Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το 2020».

«Είναι πολιτικό το θέμα. Δεν θέλουμε να φέρουμε το θέμα του ελληνικού χρέους στη γερμανική βουλή πριν από τις εκλογές του 2017», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Για τον Γερμανό φορολογούμενο δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην αναδιάταξη και το κούρεμα χρέους. Γιατί πρέπει ο Γερμανός φορολογούμενος να πληρώσει για τις επιλογές που έκαναν οι Έλληνες;», συνέχισε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...