DW: «Βραβείο σε δύο “πραγματικούς” Eυρωπαίους ηγέτες»

DW: «Βραβείο σε δύο “πραγματικούς” Eυρωπαίους ηγέτες»

Η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια απένειμε το βράδυ του Σαββάτου στους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ το ετήσιo βραβείο της «Έβαλντ φον Κλάιστ» για την επίλυση του ονοματολογικού. Ρεπορτάζ της DW από την εκδήλωση.

«Το βραβείο απονέμεται σε δύο εταίρους που επέδειξαν θάρρος για να λύσουν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα με τον ενδεδειγμένο τρόπο», παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στις χώρες τους. Με αυτά τα λόγια του πρωθυπουργού της Βαυαρίας και προέδρου της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Μάρκους Ζέντερ ξεκίνησε το Σάββατο βράδυ η εκδήλωση απονομής του φετινού βραβείου της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Με το βραβείο η Διάσκεψη τιμά τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Βραβείο Ewald von Kleist: “Ειρήνη μέσω διαλόγου”

Μιλώντας ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στην ίδια εκδήλωση χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ ως «πραγματικούς ευρωπαίους ηγέτες» επειδή «επέλεξαν το δρόμο του συμβιβασμού και του σεβασμού» προκειμένου να πετύχουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης. Πρόκειται για τον «ευρωπαϊκό τρόπο» επίλυσης των προβλημάτων τόνισε ο γερμανός ΥΠΕΞ. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Διάσκεψης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, το βραβείο Ewald von Kleist απονέμεται στους δύο πρωθυπουργούς «για την εξαιρετική συμβολή τους στην επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης ανάμεσα στις δύο χώρες.»

Τσίπρας: «Ποτέ μη λες ποτέ»

Με διάθεση χιούμορ ο έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του μετά την βράβευση δήλωσε στους 500 περίπου προσκεκλημένους πως το 2015 δεν θα μπορούσε να είχε φανταστεί ότι τέσσερα χρόνια αργότερα, ένας βαυαρός πρωθυπουργός θα του απένεμε βραβείο στο παλιό βασιλικό ανάκτορο του Μονάχου. «Αλλά έτσι είναι η ζωή», είπε ο κ. Τσίπρας, «και ποτέ δεν θα πρέπει να λες ποτέ. Οι καιροί αλλάζουν.» Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας συμμετείχε μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ σε συζήτηση στο πλαίσιο της Διάσκεψης στην οποία ήταν παρόντες μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος, της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ και της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης όπως και ο έλληνας υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολίδης.

Από την χθεσινοβραδινή εκδήλωση στο Μόναχο.

Στις παρεμβάσεις τους τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Ζάεφ υποστήριξαν την αναγκαιότητα της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν για την επίλυση του ονοματολογικού. Και οι δύο κατ’ επανάληψη επικαλέστηκαν την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το βασικό μήνυμα που θέλησε να στείλει ο έλληνας πρωθυπουργός ήταν ότι «ιστορία δεν γράφεται από εκείνους που κωλυσιεργούν, από εκείνους οι οποίοι φοβούνται και τρέμουν μπροστά στις αλλαγές. Η Ιστορία, αντιθέτως, γράφεται από εκείνους που τολμούν να επιφέρουν αλλαγές και να σταθούν, παρά τις αντιδράσεις, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Συναντήσεις Τσίπρα

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και του πρώην αντιπροόεδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ κατ’ επανάληψη αναφέρθηκε στο πολιτικό ρίσκο που ανέλαβαν με τον κ. Τσίπρα όταν ξεκίνησαν την πρωτοβουλία επίλυσης του ονοματολογικού και ότι και οι δύο ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν ακόμη και το πολιτικό τους μέλλον. Πάντως, δήλωσε αισιόδοξος πως και οι δύο θα καταφέρουν να ανακτήσουν το πολιτικό κύρος που ενδεχομένους έχουν χάσει. Μιλώντας προηγουμένως με το πρακτορείο ΙΝΒΑ ο κ. Ζάεφ ανακοίνωσε την πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια εντός των επόμενων δύο μηνών. Στη συνέχεια θα επισκεφτεί ο ίδιος την Αθήνα με κυβερνητικό αεροσκάφος στο οποίο θα γράφει «Βόρεια Μακεδονία». Με αυτό τον τρόπο θέλει να δείξει στους Έλληνες ότι ή άλλη πλευρά τηρεί τη συμφωνία και ότι θέλει φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα.

Στην πορεία της ημέρας ο έλληνας πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με αμερικανούς γερουσιαστές με τους οποίους συζήτησε το Κυπριακό και την κατάσταση στο Αιγαίο, τον πρώην αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τη συμπρόεδρο των γερμανών Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ και τον γεωργιανό ομόλογο του Μαμούτα Μπαχτάτζε.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/354558-DW-Brabeio-se-dyo-pragmatikoys-Eyropaioys-egetes ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...