Eύκολος τρόπος για να κάψεις θερμίδες και λίπος στη δουλειά!

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στη Σκωτία, μερικά σύντομα διαλείμματα στη δουλειά θα σε βοηθήσουν να κάψεις περισσότερες θερμίδες και περισσότερο λίπος!

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι σηκώνονται συχνά από την καρέκλα του γραφείου τους για λίγα δευτερόλεπτα, συγκεκριμένα 90 τη φορά, δαπανούν μεγαλύτερα ποσά θερμίδων και μειώνουν περισσότερο τα αποθέματα λίπους στο σώμα τους σε σύγκριση με όσους κάνουν μεγαλύτερα διαλείμματα, διάρκειας 15 λεπτών, ακόμη κι αν οι συνολικές ώρες ακινησίας στις δύο περιπτώσεις είναι ακριβώς οι ίδιες.

Μπορεί η διαπίστωση αυτή να εντυπωσιάζει, στην πραγματικότητα όμως οφείλεται σε έναν πολύ απλό και λογικό βιολογικό μηχανισμό. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η μετάβαση από την καθιστή στην όρθια θέση και το αντίστροφο απαιτεί την ενεργοποίηση των μυών και τη δαπάνη ενέργειας, άρα αποτελεί κατά κάποιο τρόπο άσκηση γυμναστικής. Έχει αποδειχθεί άλλωστε στο πλαίσιο παλαιότερων μελετών ότι μπορεί να κάψει κανείς έξτρα θερμίδες ακόμη και με τις νευρικές κινήσεις των άκρων –το λεγόμενο fidgeting– ή με το ρυθμικό χτύπημα των ποδιών στο πάτωμα, καθώς ενεργοποιούνται αντίστοιχες βιολογικές διεργασίες.

Για πρώτη φορά όμως οι ερευνητές εξέτασαν πώς τα διαλείμματα διαφορετικής χρονικής διάρκειας επηρεάζουν τις καύσεις. Μπήκαν σε εφαρμογή για τον σκοπό αυτόν τρία διαφορετικά σενάρια: πλήρης ακινησία για 8 ώρες εκτός από διαλείμματα για τουαλέτα, εναλλαγή καθιστής-όρθιας στάσης ανά 15 λεπτά, εναλλαγή καθιστής-όρθιας στάσης ανά 15 λεπτά και ανά 90 δευτερόλεπτα. Στα δύο τελευταία, η συνολική διάρκεια ορθοστασίας έφτανε τις 4 ώρες, όμως τα 15 λεπτα διαλείμματα οδήγησαν σε 32 αλλαγές θέσης ενώ το τρίτο σενάριο περιελάμβανε 320! Στο δεύτερο σενάριο οι καύσεις θερμίδων ήταν 10,7% περισσότερες απ’ ό,τι στο πρώτο, ενώ στο τρίτο 20,4% περισσότερες από το 8ωρο καθισιό. Οι καύσεις αυτές μεταφράζονται σε 788 θερμίδες και 40,9 γραμμάρια λίπους ανά 8ωρο στο δεύτερο σενάριο και σε 859 θερμίδες και 45,5 γραμμάρια λίπους στο τρίτο σενάριο, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονικό περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise!

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...