EKT: Παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο για το QE αλλά κομμένο στο μισό!

EKT: Παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο για το QE αλλά κομμένο στο μισό!

Ευκαιρία για την Ελλάδα να μπει στο QE!

Άλλο ένα χρόνο ζωής έδωσε στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE), η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά κομμένο στο μισό! Σήμερα η ΕΚΤ, ανακοίνωσε την παράταση του QE τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, αλλά αντί για 60 δις ευρώ το μήνα, οι αγορές της θα μειωθούν στα 30 δις  ευρώ, από τον Ιανουάριο. Κόντρα στις πιεστικές φωνές από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, που ζητούσαν την κατάργηση του προγράμματος, ο Μάριο Ντράγκι προτίμησε να πάει σε μία συμβιβαστική λύση, όπου το πρόγραμμα θα διατηρηθεί, αλλά «κουτσουρεμένο», εξέλιξη που δίνει ευκαιρία και στην Ελλάδα, να ενταχθεί, το 2018. 

Η εξέλιξη, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το Ευρώ στις διεθνείς αγορές και για να προλάβουν το «ράλι», σε ανακοίνωση που εξέδωσε το  Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, επισημαίνεται ότι  «εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος».

Σταθερά στα ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια!

Παράλληλα, τα επιτόκια της ΕΚΤ,  θα διατηρηθούν στα ιστορικά χαμηλά τους, με την Φρανκφούρτη να επισημαίνει  ότι «θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού».
Τα επιτόκια, θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Η απόφαση για το QE αντανακλά τις θετικές συνθήκες στην οικονομία και την αυξημένη εμπιστοσύνη για επιστροφή πληθωρισμού κοντά στο στόχο για 2%, τόνισε κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά τονίζοντας ότι εάν κριθεί αναγκαίο η Τράπεζα,  είναι έτοιμη να αυξήσει το ύψος των αγορών και να παρατείνει περαιτέρω τη διάρκεια του QE.

Για την επόμενη ημέρα, επισήμανε ότι το ευρω-σύστημα θα επανεπενδύει τις πληρωμές κεφαλαίου από τους τίτλους που ωριμάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το τέλος του προγράμματος.

Ο Ιταλός τραπεζίτης, δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων για την απόφασή του Δ.Σ., να επεκτείνει το QE, απαντώντας ότι η απόφαση είναι συμβατή με την επιδίωξη για πληθωρισμό κοντά στο 2%, κάτι που δείχνει την αυξημένη εμπιστοσύνη για την επίτευξη του στόχου αυτού δεδομένων και των οικονομικών συνθηκών. Πάντως όπως παραδέχτηκε, δεν ήταν ομόφωνη η απόφαση. Υπήρξαν αντίθετες φωνές, αλλά όχι σοβαρές διαφωνίες, εξήγησε. Γενικότερα, στο συμβούλιο, η ατμόσφαιρα ήταν θετική και όλα τα μέλη έδωσαν έμφαση στην καλύτερη κατάσταση της οικονομίας και τη βελτίωση στο σκέλος της απασχόλησης.

 

Το κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΚΤ

«Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής:

(1) Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.

(2) Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται αγορές ύψους 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017.

Από τον Ιανουάριο του 2018, προβλέπεται ότι το ύψος των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού θα διαμορφωθεί σε 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος APP.

(3) Το Ευρωσύστημα θα επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως έως ότου κριθεί αναγκαίο.

Αυτό θα συμβάλλει σε ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και σε μια κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

(4) Οι πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και οι πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης διάρκειας τριών μηνών θα εξακολουθήσουν να διεξάγονται ως δημοπρασίες με σταθερό επιτόκιο και πλήρη κατανομή για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο και τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της τελευταίας περιόδου τήρησης ελάχιστων αποθεματικών του 2019».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/307057-EKT-Paratase-mechri-ton-Septembrio-gia-to-QE-alla-kommeno-sto-miso ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...