Eurobank: Αύξηση κατά 2,1% της απασχόλησης στην Ελλάδα, το 9μηνο του 2017

Eurobank: Αύξηση κατά 2,1% της απασχόλησης στην Ελλάδα, το 9μηνο του 2017

eurobank

Η απασχόληση ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,1% την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017. Εμπόριο, τουρισμός, υγεία & κοινωνική μέριμνα και μεταποίηση οι κλάδοι με την υψηλότερη συνεισφορά, όπως αναφέρει η Eurobank, στο οικονομικό της δελτίο, «7 μέρες Οικονομία».

Συγκεκριμένα, στις 14 Δεκεμβρίου 2017 η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσίευσε την τριμηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού για το 3ο τρίμηνο 2017 (2017Q3). Η επόμενη ανακοίνωση, ήτοι για το 4ο τρίμηνο 2017, είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου 2018. Ο αριθμός των απασχολούμενων στην ελληνική οικονομία ενισχύθηκε σε ετήσια βάση για 14ο συνεχές τρίμηνο το 2017Q3.

 Πιο αναλυτικά, η ετήσια μεταβολή της απασχόλησης διαμορφώθηκε στο 2,3% ή 87,0 χιλ άτομα από 2,4% ή 88,8 χιλ άτομα το 2017Q2. Επιπρόσθετα, για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου– Σεπτεμβρίου 2017, η ετήσια μεταβολή της απασχόλησης ήταν 2,1% ελαφρώς χαμηλότερη σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (2,3%).

 Τέλος, βάσει των στοιχείων της ίδιας έρευνας, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 22,1% (κινητός μέσος 4 τρίμηνων, βλέπε Σχήμα 3) του εργατικού δυναμικού το 2017Q3 μειωμένο κατά -1,7 ποσοστιαίες μονάδες (ΜΔ) σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος το 2016Q3.

 Τα στοιχεία έχουν ως εξής:

α) από το σύνολο των 21 κλάδων, στους 16 καταγράφηκε αύξηση της απασχόλησης (90,4 χιλ άτομα) και στους υπόλοιπους 5 σημειώθηκε συρρίκνωση (-14,0 χιλ άτομα).

 β) εμπόριο, τουρισμός, υγεία & κοινωνική μέριμνα και μεταποίηση αποτέλεσαν του κύριους μοχλούς ενίσχυσης της απασχόλησης την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017. Πιο συγκεκριμένα, στον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, της επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών καταγράφηκε ετήσια ενίσχυση της απασχόλησης της τάξης των 20,5 χιλ ατόμων.

 Το αντίστοιχο μέγεθος για τον κλάδο των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης (τουρισμός) ήταν 13,8 χιλ άτομα. Τέλος στους κλάδους των δραστηριοτήτων ανθρώπινης υγείας και κοινωνικής μέριμνας και της μεταποίησης σημειώθηκε αύξηση της τάξης των 9,8 και 9,1 χιλ ατόμων αντίστοιχα.

γ) οι τομείς οικονομικών δραστηριοτήτων στους οποίους καταγράφηκε μείωση του αριθμού των απασχολούμενων ήταν οι κάτωθι: δραστηριότητες νοικοκυριών ως εργοδοτών (-5,0 χιλ άτομα), γεωργία, δασοκομία και αλιεία (-4,3 χιλ άτομα), διαχείριση ακίνητης περιουσίας (-2,1 χιλ άτομα), ορυχεία και λατομεία (-1,6 χιλ άτομα) και δραστηριότητες ετερόδικων οργανισμών και φορέων (-1,0 χιλ άτομα).

 Ποια ήταν η συνεισφορά της πλήρους και της μερικής απασχόλησης στην ετήσια ενίσχυση του συνόλου της απασχόλησης την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017;

Tα τρία τελευταία τρίμηνα η συνεισφορά της πλήρους απασχόλησης στον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του συνόλου της απασχόλησης κατέγραψε άνοδο. Για παράδειγμα, το 2016Q4 η μεταβολή του συνόλου της απασχόλησης ήταν 0,2%.

Η πλήρης απασχόληση είχε αρνητική συνεισφορά της τάξης των -0,7 ποσοστιαίων μονάδων (ΠΜ) ενώ η μερική απασχόληση είχε θετική συνεισφορά της τάξης των 0,9 ΠΜ. Το επόμενο τρίμηνο, ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης ενισχύθηκε στο 1,5% με την πλήρη να συνεισφέρει 0,5 ΠΜ και τη μερική 0,9 ΠΜ.

Για τα επόμενα δύο τρίμηνα, η ετήσια ενίσχυση της απασχόλησης προήλθε σχεδόν αποκλειστικά από την πλευρά της πλήρους απασχόλησης. Ως εκ τούτου, για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017, η ετήσια ενίσχυση του συνόλου της απασχόλησης κατά 2,1% ή 76,3 χιλ άτομα προήλθε κατά 80% από την πλήρη (62,0 χιλ άτομα) και κατά 20% από τη μερική (14,3 χιλ άτομα) απασχόληση.

Ποια ήταν η συνεισφορά των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων στην αύξηση της απασχόλησης την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017; Τη μερίδα του λέοντος απέσπασαν οι μισθωτοί καταγράφοντας ετήσια ενίσχυση της τάξης των 50,8 χιλ ατόμων.

Ακολούθησαν οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό και οι βοηθοί στην οικογενειακή επιχείρηση με αύξηση της τάξης των 20,8 και 4,8 χιλ ατόμων αντίστοιχα. Τέλος στην κατηγορία των αυτοαπασχολούμενων με προσωπικό σημειώθηκε οριακή πτώση της τάξης των -0,2 χιλ ατόμων.

Εν κατακλείδι, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των απασχολούμενων στην ελληνική οικονομία παρέμεινε σε θετικό έδαφος για 14ο συνεχές τρίμηνο το 2017Q3. Το γεγονός αυτό άσκησε θετική επίδραση στο συνολικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

 

 

Ωστόσο, η προαναφερθείσα θετική συνεισφορά αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τα υψηλά φορολογικά βάρη. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σε καθοδική τροχιά και διαμορφώθηκε – σε όρους κινητού μέσου 4 τριμήνων – στο 22,1% το 2017Q3.

Το εν λόγω μέγεθος αποτελεί χαμηλό 21 τριμήνων. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017, η ετήσια μεταβολή της απασχόλησης ήταν 2,1% ελαφρώς χαμηλότερη σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (2,3%) και ελαφρώς υψηλότερη από τον αντίστοιχο μέσο όρο των τελευταίων 14 τρίμηνων (1,8%).

 Οι κλάδοι οικονομικών δραστηριοτήτων με την υψηλότερη συνεισφορά στην αύξηση της απασχόλησης την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017 ήταν αυτοί του εμπορίου, του τουρισμού, της υγείας & κοινωνικής μέριμνας και της μεταποίησης.

Η προαναφερθείσα αύξηση της απασχόλησης αφορούσε κυρίως θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα θεμελιώδη προβλήματα του υψηλού ποσοστού των μακροχρόνια ανέργων (72,8% σε όρους κινητού μέσου 4 τρίμηνων το 2017Q3), της σχετικά χαμηλής παραγωγικότητας της εργασίας και της εκροής ανθρώπινου κεφαλαίου προς χώρες της αλλοδαπής εξακολουθούν να υφίστανται στην ελληνική οικονομία και αντισταθμίζουν σε έναν βαθμό τις παραπάνω θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

 
 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/315551-Eurobank-Ayxese-kata-2-1-tes-apascholeses-sten-Ellada-to-9meno-toy-2017 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...