Eurogroup: «Η Ελλάδα το 2016 πέτυχε θαυμαστά αποτέλεσματα»

«Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα απ’ ό,τι περιμέναμε- Όλοι θέλουν το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης»

Την επιθυμία να κλείσει η β’ αξιολόγηση εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup τονίζοντας παράλληλα ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αυτή την στιγμή.

“Θαυμαστά αποτελέσματα πέτυχε η Ελλάδα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι καταβάλλουν την καλύτερη προσπάθεια.Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη του στόχου”, τόνισε ο Π.Μοσκοβισί

Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο ήταν καλή και ότι είναι “περισσότερο αισιόδοξος” για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ανέφερε ότι “δυο τρία σημεία παραμένουν ανοικτά” και επισήμανε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν, ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα “αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει”.

Ντάισελμπλουμ: Πρέπει να κλείσουν γρήγορα οι εκκρεμότητες

Tην ανάγκη να κλείσουν το γρηγορότερο δυνατό οι εκκρεμότητες προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα εξήρε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup.

«Ενθαρρύναμε τους Έλληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό», πρόσθεσε ενώ έκανε θετική αναφορά στα αποτελέσματα της οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι θα ξεπεραστούν οι στόχοι του 2016 για τα δημοσιονομικά καθώς και ότι η οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν.

Υπογράμμισε πως «υπάρχει σαφής κατανόηση πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι στόχος όλων».
 

Μοσκοβισί: Χρειαζόμαστε μηχανισμό που να διασφαλίζει και τις δύο πλευρές

Την ανάγκη επίτευξης καθολικής συμφωνίας πάνω στα εκκρεμή ζητήματα, υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup.

Ακόμα, τόνισε ότι απαιτείται η δημιουργία ενός μηχανισμού που να διασφαλίζει και τις δύο πλευρές, καθώς και τους στόχους του προγράμματος.

Όπως είπε, «είχαμε καλή συζήτηση, που μας επιτρέπει να δούμε τα επόμενα βήματα με αισιοδοξία.

«Απαιτείται προσπάθεια για την Ελλάδα, αλλά όχι μια αδύνατη προσπάθεια, δεν είμαστε μακριά», συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος εν συνεχεία υπογράμμισε: «Κανείς δεν επιθυμεί πισωγυρίσματα στην περίπτωση της Ελλάδας, χρειάζεται προσπάθεια από όλες τις πλευρές για την Ελλάδα».

Καταλήγοντας, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε: «Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας και να προετοιμαστεί το έδαφος για την επιστροφή των ομάδων μας στην Αθήνα, ελπίζω σύντομα».
 

Ρέγκλινγκ: Η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων

Πολύ σημαντικά για την Ελλάδα χαρακτήρισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, ενώ υπογράμμισε ότι, εν τέλει, η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συνέχιση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

O κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε ότι, μέσω των μέτρων, μειώνεται ο κίνδυνος των επιτοκίων και βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους, τονίζοντας εκ νέου ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα οδηγήσουν σε σωρευτική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060.

Πρόσθεσε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά περίπου 5%, ενώ συμπλήρωσε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα συμβάλουν σε μια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις για τα κράτη μέλη του ESM.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...