Eurogroup: Η σκληρή διαμάχη Ιταλίας – Ολλανδίας – «Ντροπή» φώναζε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ

Eurogroup: Η σκληρή διαμάχη Ιταλίας – Ολλανδίας – «Ντροπή» φώναζε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ
Reuters: Η σκληρή διαμάχη Ιταλίας – Ολλανδίας ναυάγησε το Eurogroup


08/04/2020 – 14:25

Θυελλώδης συνεδρίαση 16 ωρών με διακοπές και εντάσεις – Αποκοιμόντουσαν κατά διαστήματα οι υπουργοί

Σε «ναυάγιο» κατέληξε η συνεδρίαση του Eurogroup μετά από μία ολονύχτια συνεδρίαση 16 ωρών για το πακέτο μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Διπλωματικές πηγές και αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μία διαμάχη της Ιταλίας με την Ολλανδία, σχετικά με τους όρους που θα έπρεπε να συνοδεύουν τη χορήγηση πιστώσεων στις χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μπλόκαρε την πρόοδο για τη συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων ύψους μισού τρισ. ευρώ.

«Μετά από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε μία συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε ο Σεντένο, προσθέτοντας: «Διέκοψα το Eurogroup και θα συνεχίσουμε αύριο».

«Οι Ιταλοί θέλουν μία αναφορά στην αμοιβαιοποίηση του χρέους ως ενός πιθανού μέσου για την ανάκαμψη, το οποίο θα πρέπει να αναλυθεί περισσότερο στο μέλλον. Οι Ολλανδοί λένε ‘όχι’», δήλωσε μία διπλωματική πηγή.

Αξιωματούχος που συμμετείχε στις συζητήσεις δήλωσε σήμερα το πρωί, Τετάρτη περίπου στις 7 (ώρα Ελλάδας), ότι η Χάγη ήταν η μόνη που αρνούνταν να υιοθετήσει ένα κείμενο συμφωνίας των υπουργών για την έγκριση του νέου πακέτου οικονομικών μέτρων από τους 27 ηγέτες της ΕΕ.

Η έκδοση κοινού χρέους αποτελεί μία γραμμή μάχης μεταξύ των χωρών του Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν οικονομικά προβλήματα και του δημοσιονομικά φειδωλού Βορρά, με αιχμή τη Γερμανία και την Ολλανδία, από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης της Ευρωζώνης πριν από μία δεκαετία.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί, που συζητούσαν μέσω βιντεοδιάσκεψης όλη τη νύχτα, με μερικούς από αυτούς να αποκοιμούνται κατά διαστήματα, σύμφωνα με αξιωματούχους, ήταν απογοητευμένοι. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, φέρεται να δήλωσε σε ένα σημείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα αξιωματούχο: «Ντροπή σας, ντροπή στην Ευρώπη. Σταματήστε αυτό τσίρκο τώρα».

Λεμέρ-Σολτς: Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων η Ευρώπη

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ τόνισε σήμερα, Τετάρτη ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων που εγείρει η τρέχουσα κατάσταση, μετά την αποτυχία του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για την ευρωπαϊκή κοινή οικονομική αντίδραση στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Ύστερα από 16 ώρες διαπραγματεύσεων, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στο Eurogroup για την οικονομική απάντηση απέναντι στην κρίση του κορωνοϊού. Θα συνεχίσουμε αύριο. Με τον (υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας) Όλαφ Σολτς, καλούμε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για την αντιμετώπιση των εξαιρετικών προκλήσεων και να καταλήξουν σε μια φιλόδοξη συμφωνία», τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μπρουνό Λεμέρ.

Από την πλευρά του ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ανέφερε σε ανάρτησή του στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης: «Αυτή τη δύσκολη ώρα, η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη. Μαζί με τον (Γάλλο υπουργό Οικονομικών) Μπρουνό Λεμέρ, καλώ όλες τις χώρες της ευρωζώνης να μην αρνηθούν να επιλύσουν αυτά τα δύσκολα οικονομικά ζητήματα και να διευκολύνουν έναν καλό συμβιβασμό – για όλους τους πολίτες».

 

Λύση πριν το Πάσχα των Καθολικών «βλέπει» ο Σολτς

Παρά την αναβολή του Eurogroup για αύριο, Πέμπτη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς θεωρεί ότι είναι δυνατή μια συμφωνία για ένα πακέτο δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του κορωνοϊού πριν από το Πάσχα των Καθολικών.

«Νομίζω ότι μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό. Στις νυχτερινές διαπραγματεύσεις, μόνο σε ένα σημείο δεν υπήρχε συμφωνία. Ελπίζω ότι πριν από το Πάσχα θα έχουμε την ανάλογη φώτιση και θα τα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε για το πακέτο διάσωσης», δήλωσε σήμερα, Τετάρτη ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον Σολτς, το τελευταίο ανοιχτό σημείο είναι να διοχετευτεί γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία η βοήθεια προς τις χώρες οι οποίες την χρειάζονται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). «Την Γερμανία την ενδιαφέρει να μην συνδεθεί η εμπλοκή του ΕΜΣ, όπως πριν από δέκα χρόνια, με τα πήγαινε-έλα των Επιτρόπων ή της τρόϊκας στις πληττόμενες χώρες προκειμένου να αναπτύξουν κάποια προγράμματα για το απώτερο μέλλον, Η αλληλεγγύη θα πρέπει να οργανωθεί γρήγορα», τόνισε.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...