Facebook: Προωθεί εφαρμογή για “σκοτεινό σερφάρισμα” και βάζει…φωτιά στο διαδίκτυο

Facebook: Προωθεί εφαρμογή για
Φωτιά στο διαδίκτυο θα βάλει το Facebook με την εφαρμογή που λανσάρει. 
Το πιο διαδεδομένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης μέσω της εφαρμογής Tor – μιας υπηρεσίας του λεγόμενου «σκοτεινού διαδικτύου» θα δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να σερφάρει ανώνυμα και υπό κρυπτογραφική προστασία χωρίς δηλαδή να αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη.

Σύμφωνα με το BBC επειδή όλα τα δεδομένα του χρήστη είναι κρυπτογραφημένα η εν λόγω εφαρμογή μπορεί να φανεί χρήσιμη σε χρήστες από χώρες όπως το Ιράν, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και την Κούβα. Το Tor έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο διαφόρων κυβερνήσεων που προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση στο Facebook. Μάλιστα οι εμπνευστές του Tor προσπαθούν να ισχυροποιήσουν την εφαρμογή ώστε οι κυβερνήσεις να μην μπορούν να την μπλοκάρουν.

«Ενας χρήστης μπορεί τη μια να σερφάρει από την Αυστραλία και λίγα λεπτά αργότερα να φαίνεται πως βρίσκεται στον Καναδά ή τη Σουηδία και να μην μπορεί να εντοπιστεί», λέει ο μηχανικός του Facebook Alec Muffett. Δεν είναι τυχαίο πως αρχικά το Tor σχεδιάστηκε από το εργαστήριο ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και συνεχίζει να χρηματοδοτείται από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι χρήστες του Tor περιλαμβάνουν στρατιωτικούς, διπλωμάτες, μυστικούς πράκτορες, δημοσιογράφους αλλά και όποιον απλό χρήστη θέλει να κρατά μυστικές τις δραστηριότητές του στο Ιντερνετ. Γι’ αυτό, άλλωστε, το Tor έχει συνδεθεί και με παράνομες πράξεις, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η παιδική πορνογραφία κ.α

Τι είναι το Tor και γιατί προκαλεί πονοκέφαλο

To Tor (συντομογραφία του The onion router) είναι ένα σύστημα που δίνει στους χρήστες του τη δυνατότητα ανωνυμίας στο Διαδίκτυο. Το λογισμικό πελάτη Tor δρομολογεί τη διαδικτυακή κίνηση μέσω ενός παγκόσμιου εθελοντικού δικτύου διακομιστών με σκοπό να αποκρύψει την τοποθεσία ενός χρήστη ή τη χρήση της κίνησης από οποιονδήποτε διεξάγει διαδικτυακή παρακολούθηση ή ανάλυση της διαδικτυακής κίνησης.

Η χρήση Tor κάνει δύσκολη την ανίχνευση διαδικτυακής δραστηριότητας του χρήστη συμπεριλαμβανομένου επισκέψεων σε κάποια ιστοσελίδα, διαδικτυακές αναρτήσεις, προγράμματα άμεσων μηνυμάτων και άλλων μέσων διαδικτυακής επικοινωνίας, κι έχει σκοπό να προστατεύσει την ατομική ελευθερία, την ιδιωτικότητα και τη δυνατότητα του χρήστη να διεξάγει εμπιστευτικές εργασίες χωρίς να καταγράφονται οι διαδικτυακές δραστηριότητές του.

Το «Onion routing» αναφέρεται στη στρωματοποιημένη φύση της υπηρεσίας κρυπτογράφησης: τα αρχικά δεδομένα κρυπτογραφούνται και επανακρυπτογραφούνται πολλές φορές, έπειτα στέλνονται μέσω διαδοχικών κόμβων του Tor, ο καθένας από τους οποίους αποκρυπτογραφεί ένα «στρώμα» κρυπτογράφησης προτού μεταφέρει τα δεδομένα στον επόμενο κόμβο και τελικά στον προορισμό τους.

Αυτό μειώνει την πιθανότητα να αποκρυπτογραφηθούν ή να γίνουν κατανοητά κατά τη μεταφορά τους τα αρχικά δεδομένα. Το Tor είναι ελεύθερο λογισμικό πελάτη και η χρήση του είναι δωρεάν.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...