Financial Times: Σε ανόρθωση οι οικονομίες της Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας

Financial Times: Σε ανόρθωση οι οικονομίες της Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας

Τρεις κεντρικές τράπεζες είχαν συναντήσεις αυτή την εβδομάδα αλλά οι αγορές δεν φαίνεται να ταράχτηκαν, γράφουν οι Financial Times: H Fed αύξησε το επιτόκιο για τρίτη φορά φέτος και η ΕΚΤ παρέτεινε την παρούσα πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, ανακοινώνοντας την αποκλιμάκωση της επαναγοράς τίτλων από τον ερχόμενο μήνα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας μετά την αύξηση των επιτοκίων έκανε παύση αλλά έδωσε το σήμα ότι τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν πάλι τον επόμενο χρόνο. Η έλλειψη αντίδρασης από τις αγορές είναι κάτι που αξίζει να χαροποιεί. Οι επενδυτές δεν κρέμονται πια από τα χείλη των κεντρικών τραπεζιτών, οι μεγαλύτερες οικονομίες είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση και η νομισματική πολιτική είναι πλέον προβλέψιμη.

Στην ΕΕ o Μάριο Ντράγκι αξίζει αναφοράς καθώς υπερέβη τις αντιστάσεις στις ριζοσπαστικές πολιτικές που τώρα φέρνουν καρπούς: η ανεργία μειώνεται στην ευρωζώνη και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το μπλοκ αναπτύσσεται με τους γρηγορότερους ρυθμούς εδώ και εφτά χρόνια.

Οι περιφερειακές οικονομίες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία ακόμα και η Ελλάδα βρίσκονται σε ανόρθωση. Η Ισλανδία έχει καταργήσει τους ελέγχους κεφαλαίων και ξαναβρίσκει τη θέση της στις διεθνείς αγορές. Η εικόνα είναι λιγότερο καλή για την Βρετανία «χάρη» στις αβεβαιότητες που προκαλεί το Brexit. Αλλά η γενική ανάταση καλύπτει κάπως την αναταραχή και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας είναι πλέον βοηθητικός παράγοντας στο ψυχόδραμα και όχι πρωταγωνιστής.

Αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει αν λάβουν σημαντικές αποφάσεις για τον επόμενο χρόνο για το εύρος και το ρυθμό των πολιτικών τους καθώς αυτές θα αμφισβητηθούν έντονα αλλά και καθώς θα έχουν να αντιμετωπίσουν την ανισομέρεια της ανάπτυξης ιδιαίτερα στην ευρωζώνη. Υπάρχει μάλιστα στον ορίζοντα η αναμονή ενός νέου κύματος ανασφάλειας με μια σειρά νέες θητείες, στη Fed αλλά και συζητήσεις για τη διαδοχή Nτράγκι το 2019. Από τη μια μεριά υπάρχει η ανησυχία ότι αν αποσυρθεί η τραπεζική ώθηση νωρίς αυτό θα καταπιεί την ανάπτυξη ή ότι θα υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στις τιμές των τίτλων και από την άλλη η ανησυχία ότι η παρατεταμένη περίοδος χαλάρωσης μπορεί να συμβάλει σε κινδύνους που ενδέχεται να δώσουν νέα οικονομική κρίση.

Οι κριτικές αυξάνονται ιδιαίτερα καθώς ο πληθωρισμός δεν ενισχύεται παρά το ιστορικό χαμηλό των επιτοκίων στην Ευρώπη. Η ΕΚΤ έχει να δώσει τη μάχη να πιέσει τις τράπεζες για την κληρονομιά κρίσης των κόκκινων δανείων. Οι κεντρικές τράπεζες που τους ασκήθηκε μεγάλη κριτική τα τελευταία χρόνια, μπορούν τώρα να διεκδικήσουν την επιτυχία των ανορθόδοξων πολιτικών τους. Αλλά η δουλειά δεν θα είναι καθόλου λιγότερο δύσκολη.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/313962-Financial-Times-Se-anorthose-oi-oikonomies-tes-Ispanias-Portogalias-kai-Elladas ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...