Financial Times: Καλό το κοινωνικό μέρισμα που έδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά δεν αρκεί

Financial Times: Καλό το κοινωνικό μέρισμα που έδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά δεν αρκεί
Βγαίνοντας από την κρίση, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης προσφέρουν «κοινωνικά μερίσματα» για να ενισχύσουν την οικονομία.
Δεν αρκεί όμως να περιορίσουν τα λίγα πυρομαχικά τους σε περικοπές φόρων εισοδήματος. Χρειάζονται μέτρα τόνωσης των επιχειρήσεων, αναφέρουν χαρακτηριστικά σε άρθρο τους οι Financial Times. Μάλιστα όπως τονίζουν στον τίτλο του δημοσιεύματος τα κοινωνικά μερίσματα είναι καλά αλλά λίγα.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά διαθέτει 524 εκατ. ευρώ σε «κοινωνικό μέρισμα» που θα δοθεί σε 1 εκατομμύριο χαμηλοεισοδηματικές οικογένειες, σε συνταξιούχους και μακροχρόνια άνεργους.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη, οι κυβερνήσεις επέβαλαν ευρείες φορολογικές αυξήσεις για να τονώσουν τη δημοσιονομική τους θέση και να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους προς τους επενδυτές.

Σήμερα όμως, καθώς η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, οι πολιτικοί σκέφτονται ότι ήλθε η ώρα να ελαφρύνει το φορολογικό βάρος. Εκείνοι που πιθανότατα θα ευνοηθούν περισσότερο θα είναι οι οικογένειες που θα απολαύσουν περικοπές στους φόρους εισοδήματος και άλλες ελαφρύνσεις.

Η τάση αυτή για ελάφρυνση του δημοσιονομικού βάρους είναι πιο έντονη στον ευρωπαϊκό Νότο, όπου είχαν επιβληθεί και οι μεγαλύτερες φορολογικές αυξήσεις.

Η σπουδή για μειώσεις στους φόρους εισοδήματος είναι πολιτικά πολύ λογική. Οι Ευρωπαίοι πολίτες τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να εκλέξουν το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, όπως το ιταλικό Five Star Movement, αναμένεται να έχουν πολύ καλή παρουσία, χάρη στο επιχείρημα ότι τα μέτρα καταπολέμησης της κρίσης στην ευρωζώνη έχουν βυθίσει τις εθνικές οικονομίες σε μεγάλες υφέσεις.

Η ελάφρυνση των οικογενειών από τα φορολογικά βάρη θα σηματοδοτήσει μεταστροφή μετά από πολλά χρόνια λιτότητα. Επίσης θα βοηθήσει να καθιερωθεί η άποψη ότι η ευρωζώνη εισέρχεται σε νέα φάση ανάκαμψης.

Ωστόσο υπάρχουν λόγοι που δημιουργούν σκεπτικισμό για τη λογική αυτών των φορολογικών περικοπών. Και το επιχείρημα δεν είναι ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν δημοσιονομικά περιθώρια να χαλαρώσουν τα ζωνάρια.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...