Fitch: Περιορισμένοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων το 2016

Fitch: Περιορισμένοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων το 2016

Περιορισμένοι θα είναι οι πλειστηριασμοί στην ελληνική αγορά, καθώς μπορεί να υπάρχουν πολλά ακίνητα, αλλά δεν υπάρχει η ανάλογη ζήτηση, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Σε εκτίμησή του για την πορεία των πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα, ο οίκος τονίζει πως η έλλειψη ζήτησης είναι ένας σημαντικός αποτρεπτικός συντελεστής, που απομακρύνει το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε μία επιθετική ενέργεια όπως οι μαζικοί πλειστηριασμοί.

Στην ανάλυση του οίκου, αναφέρεται πως, «το νέο νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα θα προσφέρει λίγα οφέλη στους τίτλους RMBS (…) Δε νείναι ιδιαίτερα πιθανό να αυξηθούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων ενώ οι τιμές στην αγορά ακινήτων συνεχίζουν να «πέφτουν».

«φόβος να χαθεί το ακίνητο θα αποθαρρύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που εμφανίζονται να έχουν συμβάλει στην επίμονη αδυναμία της αγοράς ενυπόθηκων δανείων, όπου τα καθυστερούμενα δάνεια συνεχίζουν να αυξάνουν το 2015».

«(…) Έλληνες τραπεζίτες δείχνουν ότι έχουν λίγη  “όρεξη” να επιταχύνουν τη διαδικασία ανάκτησης ακινήτων ακόμα και μετά τις αλλαγές που προωθούνται στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να γίνει ευκολότερη η ανάκτηση των κατοικιών».

«Το να γίνουν πιο εύκολοι οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας θεωρητικά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να αυξηθεί η ροή κεφαλαίων από τις ανακτήσεις», αναφέρει ο οίκος αλλά από την άλλη, «η αδύναμη οικονομία όμως διατηρεί την πίεση στις τιμές κατοικίας, οι οποίες αναμένεται να υποχωρήσουν 6% φέτος, 4% το 2016 και 2% το 2017».

Οι πιέσεις στην οικονομία, η μεγάλη προσφορά ακινήτων, η μειωμένη ζήτηση και το πιο πιθανό ενδεχόμενο κατάσχεσης, «μπορεί να δώσει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη στις τράπεζες, για να πείσουν τους  στρατηγικούς κακοπληρωτές να ρυθμίσουν τα δάνειά τους».  

Με τον όρο «στρατηγικός κακοπληρωτής», ο οίκος Fitch, δεν εννοεί τους οικονομικά αδύναμους οφειλέτες που μετά από πέντε χρόνια μνημονίων  δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά τους «μπαταχτσήδες» που με σκοπό και σχέδιο αφήνουν απλήρωτα τα δάνειά τους δημιουργώντας σημαντικό πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...