FT: Ρωσική «έφοδος» στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου

FT: Ρωσική «έφοδος» στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου
«Ουρά για το ελληνικό φυσικό αέριο κάνουν οι Ρώσοι», υποστηρίζουν οι Financial Times, αναφερόμενοι στο γεγονός ότι δυο ρωσικές εταιρείες αναδεικνύονται σε φαβορί για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, που αναμένεται να αποφέρει 1,5 δισ. ευρώ στα ελληνικά ταμεία.

Η ανάδειξη της Gazprom και της Sintez, μιας ιδιωτικής εταιρείας φυσικού αερίου, σε φαβορί για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ενάντια στο άνοιγμα της ελληνικής αγοράς στα ρωσικά συμφέροτα.

«Και τι θα γίνει αν οι Ρώσοι μας κάνουν μια προσφορά που δεν μπορούμε να αρνηθούμε;. Είμαστε υπό την πίεση της τρόικας να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις» δηλώνει στους FT ανώτερος, Έλληνας αξιωματούχος.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, επισημαίνεται στο άρθρο, έχει αναβάλει δύο φορές την απόφαση για την έκδοση της λίστας με τους τελικούς πλειοδότες για την ΔΕΣΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) και την ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου).

«Ο χρόνος περνά γρήγορα…Είναι δύσκολο να δει πως το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να λάβει και να αξιολογήσει τις προσφορές, να επιλέξει τον προτιμόμενο αγοραστή και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις εντός της προθεσμίας» δηλώνει στους FT, ο εκπρόσωπος ενός εκ των ενδιαφερόμενων.

Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να μετατραπεί σε σε ευρωπαϊκό κόμβο για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Sintez, Αντρέι Κορόλεφ. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ είναι «μια ευκαιρία να μπούμε στην ελληνική αγορά με σχετικά χαμηλή τιμή εξαιτίας της κρίσης…Θα φτιάξουμε αγωγούς που θα συνδέονται με γειτονικές χώρες, ώστε να αυξηθεί η ροή και θα χτίσουμε και δεύτερο τέρμιναλ LNG εξηγεί ο Κορόλεφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Gazprom- η οποία καλύπτει ήδη το 90% των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο- έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνο για την ΔΕΠΑ, εναρμονιζόμενη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαιτεί τον διαχωρισμό των προμηθευτών φυσικού αερίου από τις εταιρείες μεταφοράς και διανομής (ΔΕΣΦΑ).

OIKONOMIA
Πηγή: brifingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...