FT: Μόνο αν υπάρχει πρόγραμμα η ΕΚΤ θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα

FT: Μόνο αν υπάρχει πρόγραμμα η ΕΚΤ θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να παρουσιαστεί την Πέμπτη από τον Μάριο Ντράγκι μόνο αν η Ελλάδα παραμείνει σε πρόγραμμα επαναλαμβάνουν οι Financial Times σε άρθρο τους σχετικά με τους όρους κάτω από τους οποίους θα ενεργοποιηθεί το νέο «όπλο» της ΕΚΤ.

Οι FT σημειώνουν ότι μολονότι οι λεπτομέρειες του προγράμματος δεν είναι ακόμα γνωστές, ένα σημείο στο οποίο η ΕΚΤ αναμένεται να υποχωρήσει μπροστά σε όσους έχουν αμφιβολίες είναι το να υποχρεώσει τελικά τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν τις απώλειες για το εθνικό τους χρέος.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να συμφωνήσει να συμμετέχει με την αγορά των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας. Οι διαμορφωτές γνώμης θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα και άλλες χώρες με αξιολόγηση «junk» να αγοράσουν ομόλογα επιμένοντας ότι θα μπορούν να το κάνουν αυτό μόνο αν οι χώρες τους παραμένουν στα προγράμματα μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακόμα, όμως, και αυτό το βήμα πίσω από τον Ντράγκι, σύμφωνα με τους FT, δεν αναμένεται να κερδίσει την εμπιστοσύνη του προέδρου της Bundesbank Γιένς Βάιντμαν, ο οποίος επιμένει ότι πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς εθνική ευθύνη για τις τυχόν απώλειες θα αντίκειται στους κανόνες της ΕΕ.

Ένα τέτοιο σχέδιο θα λειτουργούσε κατευναστικά για τους Γερμανούς φορολογούμενους που φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν για αυτό που οι ίδιο αντιμετωπίζουν ως ανηθικότητα εκ μέρους άλλων κρατών μελών. Οι προσδοκίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του ελλνικού χρέους, θα κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής έχει επιδεινώσει τις ανησυχίες αυτές.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...