Gazprom: «Πέφτουν» οι υπογραφές για την κατασκευή του TurkStream

Gazprom: «Πέφτουν» οι υπογραφές για την κατασκευή του TurkStream
Στο τραπέζι προς υπογραφή έχει πέσει η συμφωνία του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom με την Τουρκία, για την κατασκευή του αγωγού TurkStream στα τέλη Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντεφ.

Ο αγωγός θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της γειτονικής μας Ουκρανίας, με την εταιρία να ανυπομονεί να ξεκικήσει η κατασκευή του αγωγού από τον Ιούνιο κιόλας.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος», υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Είμαστε σύμφωνοι σε όλα, (…) δεν μένει παρά να υπογράψουμε επισήμως με έναν νέο υπουργό ή έναν νέο πρωθυπουργό» που θα διορισθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία, συνέχισε. Η υπογραφή προβλέπεται να γίνει στα τέλη Ιουνίου, επανέλαβε στη συνέχεια.

Ο αγωγός TurkStream πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2016 και η Gazprom υπολογίζει να ανεβάσει τη δυναμικότητά του σε 63 δισ. κυβικά μέτρα ώστε να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς ο ρωσικός όμιλος δεν θέλει να υπογράψει πάλι συμβόλαιο με την Ουκρανία , «όποιοι κι αν είναι οι όροι», μετά την εκπνοή του υφιστάμενου συμβολαίου το 2019, διευκρίνισε ο Μεντβέντεφ.

Η Gazprom θέλει αντίθετα οι Ευρωπαίοι να κατασκευάσουν μόνοι τους τις υποδομές για να παίρνουν το ρωσικό αέριο από τα τουρκικά σύνορα.

«Η μπάλα είναι στην περιοχή των Ευρωπαίων», επέμεινε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος υπογράμμισε πως «στα πιο απαισιόδοξα σενάρια» το 2025 η Ευρώπη θα έχει ανάγκη 80 δισεκ. κυβικά μέτρα επιπλέον απ” ό,τι σήμερα και πως ενδεχόμενες παραδόσεις φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν την κατανάλωση.

Ο ρωσικός όμιλος διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την κατασκευή ενός αγωγού αερίου που θα επεκτείνει τον TurkStream στο ελληνικό έδαφος. Mια συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...