Goji Berry και Διατροφή…Της Νατάσας Τρουμπούκη

Το Γκότζι Μπέρυ (Goji Berry) είναι ο καρπός ενός μικρού δέντρου, που καλλιεργείται σε πολλές περιοχές το κόσμου. Η προέλευσή του όμως είναι ασιατική. Είναι μικρός καρπός σαν το μούρο, με κόκκινο χρώμα και γλυκόξινη γεύση. Στην αγορά μπορούμε να τον βρούμε ωμό ή αποξηραμένο. Μπορούμε ακόμη να βρούμε τον χυμό του, αλλά καλά θα ήταν να τον κατασκευάσουμε  μόνοι μας, γιατί στους τυποποιημένους χάνεται μεγάλο μέρος των θρεπτικών του συστατικών, λόγω των μεθόδων επεξεργασίας. Υπάρχει ακόμη και σε μορφή σκόνης ή σε χάπια, όμως η ακατέργαστη ωμή τροφή είναι πάντα η καλύτερη. Στην Κίνα, χρησιμοποιείται από τα πολύ παλιά χρόνια, τόσο στην ιατρική και φαρμακολογία, όσο και στην διατροφή. Στην Ευρώπη έφτασε τα τελευταία χρόνια και με την φήμη που απέκτησε, η ζήτησή του αυξήθηκε κατακόρυφα. Τί είναι όμως αυτό που κάνει το γκότζι μπέρυ, τόσο ευεργετικό για την υγεία; Πρόκειται για αλήθεια ή είναι άλλη μία μόδα των ημερών;

Αυτό που κάνει το γκότζι μπέρυ να ξεχωρίζει είναι η πολλαπλή του δράση :

  1. Παρέχει στον οργανισμό ενέργεια για να αντεπεξέλθει σε καταστάσεις έντονης κούρασης και στρες. Στην κλίμακα Bovis (αφορά την ζωτική ενέργεια που μας παρέχουν οι τροφές) βρίσκεται στην πρώτη θέση με 355.000 μονάδες.
  2. Έχει αντιοξειδωτική δράση. Λόγω αυτής της δράσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, καρδιοπάθειες, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, νευρολογικές παθήσεις κ.ά. Μάλιστα οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) ασκούν προστατευτική επίδραση στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και βελτιώνουν την όραση. Υπάρχουν δε, έρευνες που αναφέρουν πως προστατεύει και από την απώλεια όρασης στους ηλικιωμένους, που πάσχουν από παθήσεις όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ο καταρράκτης κ.ά.). Στην αντιοξειδωτική κλίμακα ORAC, βρίσκεται αρκετά υψηλότερα από άλλα γνωστά αντιοξειδωτικά τρόφιμα. Για παράδειγμα τα κράνμπερυ έχουν 1750 μονάδες ORAC, τα μπλούμπερυ 2450 και το γκότζι μπέρυ 25.300 ORAC.
  3. Ασκεί προστατευτική δράση, έναντι των λοιμώξεων του ήπατος και των νεφρών.
  4. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών προβλημάτων. Πιο συγκεκριμένα, βοηθά στην επούλωση του πεπτικού έλκους, και, στην μείωση των συμπτωμάτων της σπαστικής κολίτιδας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και πολυσακχαρίτες που ευνοούν την φυσική ανάπτυξη προβιοτικών μικροοργανισμών στο έντερο.
  5. Ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
  6. Ρυθμίζει την λειτουργία της αυξητικής ορμόνης. Αυτό συμβαίνει, γιατί είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο, το οποίο επηρεάζει την λειτουργία της υπόφυσης, όπου παράγεται η αυξητική ορμόνη. Επίσης, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε 2 αμινοξέα την L-γλουταμίνη και την L-αργινίνη, τα οποία ενισχύουν τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης, με αποτέλεσμα να προωθείται η αύξηση των οστών και των μυών, και να ρυθμίζεται ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών. Όλα αυτά οδηγούν στην καταπολέμηση του γήρατος και σε συνδυασμό με την αντιοξειδωτική του δράση, το γκότζι μπέρυ, τείνει να θεωρηθεί το κατάλληλο εργογόνο βοήθημα για τους αθλητές, αλλά και να χαρακτηριστεί ως η “τροφή της νεότητας”. Επομένως η δράση του είναι και αντιγηραντική.
  7. Πέρα από την συμβολή του στην ανάπτυξη των οστών και των μυών, ένα άλλο στοιχείο που ενισχύει και την αντιγηραντική του δράση, είναι η ευεργετική δράση στο δέρμα. Τα λιπαρά οξέα, αλλά και η βιταμίνη C που περιέχει, ευνοούν την παραγωγή του κολλαγόνου και ενισχύουν την υγρασία του δέρματος, χαρίζοντας σφριγηλότητα και λάμψη.
  8. Πολλά άτομα αναφέρουν πως η κατανάλωση γκότζι μπέρυ, τους βοηθάει στην αντιμετώπιση της ημικρανίας και της αϋπνίας. Αυτό ίσως οφείλεται στην μεγάλη ποσότητα μαγγανίου που περιέχει, το οποίο συμβάλλει στην ποιότητα του ύπνου και μειώνει το χρόνο που χρειαζόμαστε να κοιμηθούμε, προκειμένου να ξεκουραστούμε.
  9. Μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης, γιατί περιέχει θειαμίνη που ενισχύει την διάθεση και την ενεργητικότητα του ατόμου.
  10. Ενισχύει την σεξουαλική ζωή των ανδρών και την γονιμότητα. Το πρώτο επιτυγχάνεται με την αύξηση της τεστοστερόνης, ύστερα από κατανάλωση γκότζι μπέρρυ.
  11. Βελτιώνει την λειτουργία του κυκλοφοριακού συστήματος.
  12. Μειώνει την αρτηριακή πίεση.
  13. Μειώνει την χοληστερίνη.
  14. Βοηθά στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη. Η μείωση της χοληστερόλης που προκαλεί η κατανάλωση των γκότζυ μπέρυ, οδηγεί σε σταδιακή βελτίωση της ινσουλινοαντίστασης. Αυτό έχει ως συνέπεια, να ρυθμίζονται καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
  15. Τα τελευταία χρόνια, ερευνάται η συμβολή του στην καταπολέμηση πολλών τύπων καρκίνων, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη κάποια έγκυρη επιστημονική έρευνα που να τεκμηριώνει την άποψη αυτή. Το όλο θέμα ξεκινάει από το γεγονός, ότι ο μικρός αυτός καρπός περιέχει πολυσακχαρίτες, οι οποίοοι προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Επίσης, αναφέρεται πως οι πολυσακχαρίτες αυτοί βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας. Ακόμη, περιέχει μία ουσία το “γερμάνιο” που ερευνάται για την αντικαρκινική της δράση. Τέλος, πιστεύεται πως αυξάνει την δραστηριότητα των λεμφοκυττάρων που πολεμούν τα καρκινικά κύτταρα. Επισημαίνουμε, όμως για άλλη μία φορά, πως όλα τα προαναφερόμενα σχετικά με τον καρκίνο είναι σε ερευνητικό επίπεδο.

    Για να επιτύχουμε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά συγκεκριμένη ποσότητα του καρπού, κυρίως σε ωμή ακατέργαστη ή αποξηραμένη μορφή. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξουν όσοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή. Καλά θα ήταν να το συζητήσουν με τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν την κατανάλωση. Σε  άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, θα τολμούσαμε να πούμε, πως η κατανάλωσή τους είναι απαγορευτική, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας καλίου που περιέχει. Για τους υπολοίπους, μία μικρή χουφτίτσα μέσα στα δημητριακά σας, αρκεί για να απολαύσετε τα οφέλη αυτού του μικρού καρπού…



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...