«Greek comeback» στην Ανάπτυξη βλέπουν οι επενδυτές !

«Greek comeback» στην Ανάπτυξη βλέπουν οι επενδυτές !

Έξοδος στις αγορές, με ή χωρίς ΔΝΤ!

 Να κλείσει η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό, συμφώνησαν υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση τους  στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην Ουάσινγκτον το κλίμα έχει βελτιωθεί για την Ελλάδα, με το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, να πείθει ακόμα και τους θεσμούς για τις θετικές προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας για την μετά το μνημόνιο εποχή. Στην τελευταία κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών συμφώνησαν με την κυρία Λαγκάρντ για το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους. Πάντως όπως διαβεβαιώνουν από το Οικονομικό επιτελείο, η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές, ότι και αν αποφασίσει τελικά το ΔΝΤ, σχετικά με την παραμονή του στο πρόγραμμα.

1

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι οι πιέσεις που ασκούν, δεν έχουν στόχο επιπλέον μέτρα, αλλά είναι προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση ο κ. Τσακαλώτος εισέπραξε από τη συζήτηση ότι η στάση του ΔΝΤ και της κ. Λαγκάρντ θα είναι συγκαταβατική και δεν προτίθεται να βάλει εμπόδια στην αξιολόγηση που θα αρχίσει στις 23 Οκτωβρίου. Οι συναντήσεις του Οικονομικού επιτελείου, προετοίμασαν το κλίμα, για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και την συνάντησή του τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και με την Κριστίν Λαγκάρντ μία μέρα πριν την συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

1

Το Φεβρουάριο η συζήτηση για την  ελάφρυνση του χρέους

Σχετικά το πότε θα γίνει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος αυτή προβλέπεται να γίνει μετά το τέλος της αξιολόγησης του ΔΝΤ τον προσεχή Φεβρουάριο, οπότε σύμφωνα με τον υπουργό θα έχει ολοκληρωθεί και ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Γερμανία. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ο κ. Τσακαλώτος στη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων των ΗΠΑ Ντέιβιντ Μάλπας πήρε σαφείς διαβεβαιώσεις ότι η Αμερική θα συνεχίζει να πιέζει για το θέμα του χρέους.

Εκτός τη Λαγκάρντ ο υπουργός Οικονομικών μαζί με τον κ. Χουλιαράκη και τον κ. Χαρίτση συναντήθηκαν με επενδυτές όπου οι συζητήσεις ήταν θετικές και διευκρινιστικές για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. 

12

«Έτοιμοι» για επενδύσεις ομογενείς και Αμερικανοί επιχειρηματίες 

Αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα! Όπως φάνηκε στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας και η αποστολή που τον συνοδεύει στο Σικάγο με Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς επιχειρηματίες. Μετά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν αφήνει πίσω της μόνο την κρίση αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτήν».

Στη δίωρη συνάντηση,  συμμετείχαν δώδεκα επιχειρηματίες-εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών του Σικάγο, που φάνηκαν σίγουροι ότι η ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης.  Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση συμμετείχαν  επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, της καινοτομίας, της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας, το real estate,τις αερομεταφορές, τα funds, τα start up.

2

Όπως έγινε γνωστό από την ελληνική πλευρά, το κλίμα που χαρακτήρισε τη συνάντηση θα μπορούσε να αποδοθεί με τη φράση “Greek comeback” που χρησιμοποίησαν αρκετοί από τους συμμετέχοντες, και την οποία χρησιμοποίησε στο τέλος της συζήτησης και ο πρωθυπουργός.

Παπαδημητρίου: Τεράστιο ενδιαφέρον επενδυτών για την ελληνική οικονομία

Παράλληλα, κρίσιμες συναντήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, πραγματοποίησε και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου με επιχειρηματίες και θεσμικούς παράγοντες των ΗΠΑ. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο «τεράστιο ενδιαφέρον επενδυτών για την ελληνική οικονομία». Όπως είπε,  οι επενδυτές γνωρίζουν «ότι βρισκόμαστε σε τροχιά ανάπτυξης.  Μιλούν με πολύ θερμά λόγια για την Ελλάδα και ξέρουν ότι θα βγούμε από το πρόγραμμα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και η χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα του προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης, που ετοιμάζει η κυβέρνηση και αφορά τη δημιουργία 300.000 θέσεων απασχόλησης εντός δύο ετών.

Τζανακόπουλος:  Έρχονται συνολικές επενδύσεις 20 δις ευρώ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος περιέγραψε το σχέδιο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση αφήνει πίσω της τις στρεβλώσεις του παρελθόντος . Εξήγησε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει μαζί με την ΕΤΕπ μία σειρά έργων για την επόμενη τριετία ύψους 7 δισ. ευρώ που θα φέρουν συνολικές επενδύσεις στην οικονομία άνω των 20 δισ. ευρώ.

Σταθάκης: Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει κλείσει η αξιολόγηση

Αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, δήλωσε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία ότι «υπονομεύει την ασφάλεια δικαίου, σπεύδοντας να υιοθετήσει άκριτα οτιδήποτε εμφανίζεται να διεκδικεί ο κάθε υποψήφιος επενδυτής».

Όπως δήλωσε στη Realnews, «με τον τρόπο αυτό, τροφοδοτεί ελπίδες ότι το θεσμικό πλαίσιο ενδεχομένως να χαλαρώσει και οι νόμοι να εφαρμοστούν κατά το δοκούν, είτε επειδή η νυν κυβέρνηση θα υποκύψει σε εκβιασμούς είτε επειδή κάποια μέρα η ΝΔ θα επιστρέψει στη διακυβέρνηση και θα ικανοποιήσει κάθε αίτημα».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να αποτυγχάνει σε όλα τα χρονοδιαγράμματα που θέτει». Σύμφωνα με το ΑΠΕ, σχολιάζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια το 2018, εκτίμησε ότι «Θα προσπαθήσει, σε επίπεδο επικοινωνίας, να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Πάιατ:  Η επίσκεψη Τσίπα στις ΗΠΑ θα είναι επιτυχής

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Οικονομικού επιτελείου, το ενδιαφέρον στρέφεται στις κρίσιμες συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις ΗΠΑ. Η κεντρική ιδέα των επαφών φαίνεται  να είναι το ξεκλείδωμα των  επενδυτικών κινήσεων στην Ελλάδα, με αξιοποίηση της  γεωπολιτική θέσης  για την στήριξη της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης

Τον γεωπολιτικό παράγοντα ανέδειξε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων προετοιμασίας για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού  στον Λευκό Οίκο. Σε δήλωσή του στην εφημερίδα της ομογένειας Greek News ο κ. Πάιατ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού θα είναι επιτυχής εξαιτίας της στενής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας και του πόσο στενά τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται στις παγκόσμιες υποθέσεις».

Παράθυρο ένταξης της Ελλάδας στο QE άνοιξε ο Μ.Ντράγκι

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μετά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, το βράδυ του Σαββάτου, άφησε ανοιχτό παράθυρο για την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Το μηνιαίο πρόγραμμα της αγοράς ομολόγων (QE) ύψους 60 δισ. ευρώ θα συνεχιστεί όπως έχει προγραμματιστεί έως τουλάχιστον το τέλος Δεκεμβρίου και πιθανόν και πέραν αυτού», τόνισε ο Ιταλός τραπεζίτης.

Με το οικονομικό επιτελείο να διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές, με ή χωρίς το ΔΝΤ και τους θεσμούς να φαίνονται διατεθειμένοι να κλείσουν το ταχύτερο την γ’ αξιολόγηση, τα νέα για τη διαθεσιμότητα του προγράμματος της ΕΚΤ βελτιώνουν τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης για την Οικονομία, για την επομένη μέρα, από την έξοδο από τα μνημόνια.

Αχτσιόγλου: Το Νοέμβριο οι 120 δόσεις για τις οφειλές στον ΕΦΚΑ

Στο εσωτερικό, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει στην αγορά για την προώθηση των νέων κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και την άμεση απονομή των συντάξεων που εκκρεμούν. Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ανέφερε σε συνέντευξή της, η ρύθμιση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα είναι έτοιμη εντός του Νοεμβρίου, θα προβλέπει αποπληρωμή της οφειλής που δημιουργήθηκε έως το τέλος του 2016, σε έως 120 δόσεις με «κούρεμα» προσαυξήσεων.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/305492-Greek-comeback-sten-Anaptyxe-blepoyn-oi-ependytes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...