Guardian: Οι Ελληνες πλούσιοι φοβούνται το Grexit και διαδηλώνουν

Guardian: Οι Ελληνες πλούσιοι φοβούνται το Grexit και διαδηλώνουν
Ο δημοσιογράφος του Guardian, Τζον Χόπερ αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα. Το πιο εύκολο θα ήταν να περιδιαβεί τους δρόμους της πόλης και να συναντήσει τη φτώχεια και την εγκατάλειψη, έκτυπη μπροστά του.

Προτίμησε κάτι πιο ακραίο: να πάει στα μέρη που ζουν οι πλούσιοι της πόλης. Να μιλήσει μαζί τους, να ακούσει τι σκέφτονται για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Αφού χρειάστηκε να περάσει το φύλακα ασφαλείας στο ιδιωτικό κλαμπ, κάπου στα νότια περίχωρα της πρωτεύουσας, βρέθηκε σε μια πλήρως απομονωμένη περιοχή όπου ο θόρυβος του Grexit και οι διαβουλεύσεις του Eurogroup δεν αγγίζουν τα μέλη.

Ο χώρος είναι όπως ακριβώς τον περίμενε. Όπως πρέπει να είναι ένα ιδιωτικό κλαμπ: κατάφυτος, ευρύχωρος και άνετος. Την ίδια στιγμή που, όπως σημειώνει, από την αρχή της κρίσης περίπου το 23% των Ελλήνων ζει κοντά στο όριο της φτώχειας – το μεγαλύτερο ποσοστό εντός της ΕΕ.

Περί πλούτου

«Ωστόσο, οι Έλληνες είναι φημισμένοι για τους πλούσιούς τους. Από τον Κροίσο, έως τον Νιάρχο και τον Ωνάση. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες όλων των τάξεων πραγματικά ανησυχούν ότι μπορεί η διένεξη με την Ευρώπη να καταλήξει άσχημα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η κατανομή του εισοδήματος είναι περισσότερο άνιση από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, πλην της Ισπανίας», αναφέρει το άρθρο.

Για τον Ανδρέα Πατεράκη, περιφερειακό πρόεδρο της εταιρείας G4S, για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη η όλη ιδέα περί πλουτοκρατίας στην Ελλάδα είναι λάθος: «Υπάρχουν 10-15 οικογένειες που ελέγχουν τα ΜΜΕ, τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να βελτιω7θούν, ιδίως οι σχέσεις αυτών των ανθρώπων με τις φορολογικές αρχές, αλλά, πραγματικά, δεν νομίζω ότι είναι προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης».

Ο ίδιος παραδέχεται πως ένα μικρό μέρος της δουλειάς του είναι να παρέχει προστασία σε ορισμένους «εύπορους ιδιώτες». Υπάρχουν τέτοιοι στην Ελλάδα; Στη λίστα του Forbes, θυμίζει ο Χόπερ, με τους 100 πιο πλούσιος ανθρώπους του κόσμου, περιλαμβάνει και τρεις Έλληνες (ένας λιγότερο σε σχέση με το 2008). Η υψηλότερη θέση ανήκει στον Φίλιππο Νιάρχο, γιο του Σταύρου, που βρίσκεται στην 737η θέση με περιουσία που αγγίζει τα 2.5 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά το Bloomberg, υπάρχουν άλλοι τέσσερις Έλληνες -όλοι τους εφοπλιστές- που κατέχουν περιουσία άνω του ενός δισεκατομμυρίου.

Μάλιστα, σημειώνει, πως μπορεί η κρίση να έχει πλήξει τον κύκλο εργασιών τους, ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο με τους εφοπλιστές να είναι άκρως αμφιλεγόμενες παρουσίες, καθώς διά νόμου δεν πληρώνουν φόρους για τα διεθνή κέρδη που φέρνουν στην Ελλάδα.

Μένουμε Ελλάδα

Στις πρόσφατες διαδηλώσεις του κινήματος «Μένουμε Ελλάδα», αρκετοί πλούσιοι έκαναν την εμφάνισή τους στο Σύνταγμα για να διαδηλώνουν υπέρ της παραμονής στο ευρώ. Ο Βαγγέλης Τσόγκας, σύμβουλος επιχειρήσεων στον κλάδο των επικοινωνιών, λέει: «Αναγνώρισα πολλούς CEOs στη διαδήλωση. Υπήρχε ένα μείγμα από νέους, μορφωμένους Έλληνες και μέλη της οικονομικής ελίτ. Νομίζω πως για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης που Έλληνες όλων των τάξεων ανησυχούν πραγματικά για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση».

Φοβούνται λουκέτα

Το άρθρο σημειώνει πως οι διευθύνοντες σύμβουλοι που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα φοβούνται πως αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, θα δουν τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν. Οι πλοιοκτήτες θα δοκιμάσουν τον κίνδυνο του να πληρώσουν φόρους. Σε προσωπικό επίπεδο, το Grexit θα πλήξει οικονομικά ακόμη και τους πλούσιους. Μια πιθανή επιστροφή στη δραχμή να μπορούσε να μειώσει την περιουσία τους κατά 50%. Αν και ήδη έχουν κάνει τα… κουμάντα τους και έχουν στείλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Ένας ανώτερος τραπεζίτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι μετά το 2008, όταν η κατάρρευση της Lehman Brothers απείλησε να προκαλέσει μια παγκόσμια οικονομική κατάρρευση, μεγάλος αριθμός πλούσιων Ελλήνων απέσυραν χρήματά τους από ξένες τράπεζες και τα τοποθέτησαν σε ελληνικές.

Τώρα το ρεύμα ακολουθεί ανάποδη πορεία με αποτέλεσμα κάθε μέρα να φεύγει και ένα δισεκατομμύριο σε καταθέσεις. Όπως αναφέρει ο εν λόγω τραπεζίτης: «Το έξυπνο χρήμα ήταν το πρώτο που αποχώρησε. Μεταξύ 2010-2012 χάσαμε περίπου 80 δισεκατομμύρια σε καταθέσεις, τα 20 δισεκατομμύρια από αυτά έχουν σταλεί στο εξωτερικό».



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...