H νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων που ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ

H νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων που ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ
Ομόφωνα εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επίσης, εγκρίθηκε μία σειρά προγραμμάτων που αφορούν σε ανταλλακτικά και στην τεχνική υποστήριξη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων.

Στο πλαίσιο της νέας δομής δυνάμεων:

Στον Στρατό Ξηράς:

Καταργούνται τα Στρατηγεία των Α’ και Β’ Σωμάτων. Στις έδρες των δύο Σωμάτων εξακολουθούν να παραμένουν άλλες μονάδες.

Οι δυνάμεις που διατίθενται στην 1η Στρατιά κατηγοριοποιούνται κατά είδος τακτικής αποστολής σε δυνάμεις άμυνας, δυνάμεις αντίδρασης και δυνάμεις ασφαλείας.

Καταργείται το Διακλαδικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο Αμεσης Αντίδρασης.

Συγκροτείται η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Διαλύεται η Διοίκηση Στρατιωτικών Εργοστασίων η οποία ενσωματώνεται στο Στρατηγείο της ΑΣΔΥΣ ως ειδικό Επιτελείο.

Καταργείται η 70ή Στρατιωτική Διοίκηση που έχει έδρα την Αθήνα και στην έδρα της παραμένει η Σχολή Πυροβολικού.

Καταργείται η 2η Ταξιαρχία Υποστήριξης (ΤΑΞΥΠ), η οποία έχει έδρα την Κοζάνη και στην έδρα της μεταφέρεται η 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία.

Καταργείται η 97η Στρατιωτική Διοίκηση που έχει έδρα τη Χαλκίδα και στην έδρα της παραμένει μόνο η Σχολή Πεζικού.

Μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη η Μεραρχία Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ) -που σήμερα έχει έδρα τη Λαμία- και στην έδρα της παραμένουν το Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου καθώς και μονάδες διοικητικής μέριμνας.

Μεταπίπτει σε Σύνταγμα η 10η Ταξιαρχία Πεζικού η οποία έχει έδρα τις Σέρρες.

Στο Πολεμικό Ναυτικό:

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Πολεμικό Ναυτικό οι όποιες καταργήσεις και μετασχηματισμοί πραγματοποιούνται μέσα στους ίδιους κτιριακούς σχηματισμούς-συγκροτήματα στο Ναύσταθμο και στο Κέντρο Εκπαίδευσης «Κανελλόπουλος».

Μεταξύ άλλων, στο Αρχηγείο Στόλου:

Καταργείται η Μοίρα Υποστήριξης της Διοίκησης Φρεγατών και τα πλοία της ενσωματώνονται στις δύο Μοίρες Φρεγατών που διατηρούνται.

Καταργείται η μία εκ των τριών μοιρών της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών.

Καταργείται η 353η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας και εντάσσεται ως Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού.

Στην Πολεμική Αεροπορία:

Στην Πολεμική Αεροπορία οι όποιοι ανασχηματισμοί και οι όποιες αναδιατάξεις και αλλαγές διοικητικών δομών πραγματοποιούνται μέσα στους ήδη υπάρχοντες σχηματισμούς, δηλαδή στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ/Λάρισα), στη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ/Ελευσίνα), στη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ/Τατόι).

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Αμυνας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος εξερχόμενος από το Mέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως ξέρετε, συνεδρίασε σήμερα το ΚΥΣΕΑ, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Σε αυτή τη συνεδρίαση, το ΚΥΣΕΑ συζήτησε και ενέκρινε καταρχήν τη Νέα Δομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Νέα Δομή οδηγεί σε αυτό που λέμε ανασυγκρότηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με τι στόχο; Με στόχο να έχουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις πιο δυνατές, με ακόμη μεγαλύτερη αποτρεπτική ισχύ, για να θωρακίζεται πλήρως η κυριαρχία, η ακεραιότητα και η ανεξαρτησία της Πατρίδος μας.

Η Νέα Δομή αποτελεί προϊόν μίας συλλογικής προσπάθειας που κράτησε αρκετά χρόνια. Εμείς πήραμε τη σκυτάλη από αυτούς που προηγήθηκαν και κοιτάξαμε όσο πιο γρήγορα γίνεται να τελειώσουμε αυτή τη διαδικασία, δίνοντάς της το ουσιαστικό περιεχόμενο που επιχειρήθηκε από την αρχή.

Τι περιλαμβάνει αυτή η ανασυγκρότηση; Όχι μόνο δεν μειώνουμε, αλλά ενισχύουμε τις μάχιμες μονάδες. Συρρικνώνουμε, όμως, τις δομές διοίκησης εκεί που δεν χρειάζονται. Συρρικνώνουμε, δηλαδή, ένα μέρος αυτού που ονομάζεται “στρατιωτική γραφειοκρατία” εκεί που δεν εξυπηρετεί επιχειρησιακούς σκοπούς.

Έτσι, με την εφαρμογή της Νέας Δομής, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας θα είναι πιο δυνατές, πιο ευέλικτες, με συγκεκριμένες οικονομίες κλίμακας, για να μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα στην αποστολή που τους έχει αναθέσει η Πατρίδα, το Έθνος και ο Λαός μας.

Θέλω, όπως είπα, να ευχαριστήσω όλους που δούλεψαν διαχρονικά. Τις Ηγεσίες που παρέδωσαν η μία τη σκυτάλη αυτής της προσπάθειας στην άλλη. Να ευχαριστήσω τους επιτελείς, να ευχαριστήσω όλους όσους δούλεψαν επί χρόνια, νύχτα και μέρα, για να φέρουμε αυτό το έργο σε πέρας.

Θέλω, επίσης, να πω, ότι με την ευκαιρία της έγκρισης από το ΚΥΣΕΑ της Νέας Δομής, η οποία προηγουμένως πέρασε από τη Βουλή των Ελλήνων, σε δύο μακράς διαρκείας συνεδριάσεις και εγκρίθηκε, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθύνω δημόσιο έπαινο και να πω πολλά ευχαριστώ από την καρδιά μου, στους χιλιάδες άνδρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, από τους Αρχηγούς, τους Στρατηγούς, τους απλούς Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς, τους Στρατευσίμους, όλους, οι οποίοι βρέθηκαν το χειμώνα που πέρασε και βρίσκονται κάθε χειμώνα, με τα πόδια μέσα στη λάσπη στον Έβρο, που βρίσκονται τα πλοία μας, που περιπολούν στις μεθοριακές περιοχές των Ελληνικών Θαλασσών, εκεί που βρίσκονται στα αεροπλάνα μας και κάνουν αναχαιτίσεις, τους πιλότους μας.

Αλλά και όλους αυτούς και όλες που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, αλλά βρίσκονται στα μετόπισθεν και καταβάλλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια για να στηρίξουν αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Γνωρίζουμε, ως Πολιτεία, ότι αυτό που κάνουν, το κάνουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Με περικοπές, με αντιξοότητες. Αλλά το κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γιατί πιστεύουν στον όρκο τους, πιστεύουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην αποστολή τους, πιστεύουν στην Ελλάδα.

Η Πολιτεία έχει πλήρη επίγνωση της μεγάλης δικής τους προσφοράς και έχει δεσμευθεί ότι από την πρώτη στιγμή που θα φανούν τα σημάδια της ανάκαμψης, θα δώσει στις Ένοπλες Δυνάμεις τα απολύτως οφειλόμενα.

Σε ό,τι αφορά τώρα στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, μετά την έγκριση της Νέας Δομής, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν μία σειρά από υποπρογράμματα που δεν αφορούν –και θέλω να προσεχθεί αυτό– την αγορά νέων οπλικών συστημάτων. Δεν αγοράζουμε νέα οπλικά συστήματα. Αυτό που γίνεται, όμως, είναι να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να υποστηρίξουμε τα υπάρχοντα συστήματα, είτε σε ανταλλακτικά, είτε σε διαδικασίες τεχνικής υποστήριξης.

Αυτά είχα να σας πω, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Θα επαναλάβω ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις γίνεται μία πολύ σκληρή προσπάθεια, που αναγνωρίζεται απόλυτα από τον Ελληνικό Λαό και, νομίζω, ότι αξίζουν το δημόσιο έπαινο όλων μας. Ευχαριστώ πολύ».

ΕΘΝΙΚΑ

Πηγή: http://www.briefingnews.grΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...