H αγορά μπαίνει σε ρυθμούς γ’ αξιολόγησης!

H αγορά μπαίνει σε ρυθμούς γ’ αξιολόγησης!

Το στρες στην Οικονομία – Όπλο για την κυβέρνηση  τα κέρδη από τον Τουρισμό

 

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τα 95 προαπαιτούμενα που σύμφωνα με το μνημόνιο θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του έτους και η αγορά μετά την γιορτή της 82ης ΔΕΘ, μπαίνει σε επιφυλακή για την γ’ αξιολόγηση!

Αν και τις προηγούμενες ημέρες, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα έσοδα και τις άμυνες που ετοιμάζει η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των δανειστών για νέα μέτρα, το «στρες» της αξιολόγησης, επηρεάζει τόσο τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όσο και τις επιχειρήσεις στην αγορά. Κάθε κίνδυνος για νέα μέτρα, ακόμα και αν ποτέ δεν έρθουν, φέρνουν προκαταβολικές πιέσεις στην κίνηση της αγοράς, καθώς το διάστημα των διαπραγματεύσεων, οι συναλλαγές περιορίζονται και οι νέες επενδύσεις συνήθως «παγώνουν». 

 

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του και ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Βασίλης Κορκίδης,  «μετά τους ρυθμούς της ΔΕΘ, μπαίνουμε πάλι σε ρυθμούς αξιολόγησης. Οι οικονομικοί δείκτες μπορεί να βελτιώνονται, αλλά οι φόροι και εισφορές συνεχίζουν να συρρικνώνουν το εισόδημα των νοικοκυριών και να περιορίζουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων».

 

Μπορεί την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, να είναι η ημέρα Ελληνικού Εμπορίου, όμως παρά την γιορτή της αγοράς, ο κ. Κορκίδης επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά θέματα που πρέπει να προχωρήσουν όπως  «μία διεύρυνση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού», η οποία σύμφωνα με τον ίδιο,  «πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην επικείμενη αξιολόγηση για μία “Fast Track” αντιμετώπιση των μικροοφειλών στο δημόσιο και των κόκκινων δανείων επιχειρήσεων από 20.000 έως 50.000 ευρώ».

 

ΕΣΕΕ: Τα κέρδη του Τουρισμού, «όπλο» για τις διαπραγματεύσεις

 

Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι οι οικονομικοί δείκτες από τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, λόγω τουρισμού, θα είναι πολύ σημαντικό όπλο για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και όπως τονίζει ο κ. Κορκίδης, θα συντελέσει στην «ολοκλήρωση εντός του έτους της τρίτης αξιολόγησης με τα επιπλέον  100 προαπαιτούμενα».

 

Η εικόνα της αγοράς

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η αύξηση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 0,8% στο β΄ τρίμηνο του 2017, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη βελτίωση τόσο της ιδιωτικής όσο και της δημόσιας κατανάλωσης (+0,7% και +3,3% αντίστοιχα) και λιγότερο στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, οι οποίες κατέγραψαν ετήσια μείωση κατά 4,6%. Βεβαίως θετική εξέλιξη αποτελεί η σε ετήσια βάση άνοδος των εξαγωγών αγαθών & υπηρεσιών (+9,5%), οι οποίες όμως συνοδεύτηκαν από παράλληλη αύξηση των εισαγωγών (+3,1%).

 

Όπως επισημαίνεται από την ΕΣΕΕ, από τις προαναφερθείσες μεταβολές βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας προκύπτουν μεν αισιόδοξα μηνύματα, προβληματίζει όμως το γεγονός πως η προσέλκυση επενδύσεων, σημαντικής παραμέτρου επίτευξης μίας σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης, κινήθηκε σε αρνητικά επίπεδα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του έτους. Σε απόλυτα νούμερα στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2017 οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προσέγγισαν τα 10,7 δις ευρώ, αυξανόμενες μόλις κατά 2,7% συγκρινόμενες με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, όταν στη διάρκεια των ετών 2015 και 2016 κατεγράφη στασιμότητά τους στα επίπεδα των 21,1 δις ευρώ.

 

Άνοδος των καταθέσεων για 3ο σερί μήνα!

 

Παράλληλα, μπορεί οι καταθέσεις να σημείωσαν για τρίτο διαδοχικό μήνα άνοδο, διαμορφούμενες στα επίπεδα των 121,2 δις ευρώ τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, εντούτοις το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών σημείωσε ιστορικά χαμηλό αρνητικό επίπεδο στο α΄ τρίμηνο του 2017 της τάξεως του -13,4%. Η μεγαλύτερη όμως απειλή για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων έγκειται στην πληθώρα φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που πρέπει να διευθετηθούν από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2018 και οι οποίες περιορίζουν δραστικά τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

 

Ανάγκη για δυνατό «finish» στην Ανάπτυξη

 

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν ότι η πορεία του ΑΕΠ σε εξαμηνιαία βάση σημειώνει θετική μεταβολή (+0,6%), βάσει όμως των προβλέψεων για ετήσια ανάπτυξη 1,8% το 2017, θα πρέπει στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους η οικονομία να «τρέξει» με ανοδικούς ρυθμούς κοντά στο 3,0%. Η συγκεκριμένη προοπτική, παρόλη την ικανοποιητική πορεία του τουρισμού, τη βελτίωση της καταναλωτικής δαπάνης και την αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

 

«Ελιγμοί» για να αποφύγουμε τα νέα μέτρα!

 

 Το σχέδιο για έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, περιλαμβάνει γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους, επιστροφή στις αγορές με νέα έκδοση την άνοιξη του 2018, αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης και δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας, κοντά στα 10 δις ευρώ, που θα εξασφαλίζει ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της χώρας προς τους θεσμούς για τους επόμενους μήνες. Όμως όλα θα κριθούν από την επίτευξη των στόχων του μνημονίου το 2017 και το 2018. Αν αυτό δεν γίνει (κάτι το οποίο μπορεί να μην το θέλει κανείς, αλλά είναι πιθανό), τότε οι θεσμοί αναμένεται να ζητήσουν περισσότερα μέτρα για να την επίτευξη των στόχων. Από το οικονομικό επιτελείο, τονίζεται ότι θεωρούν βέβαια την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017 και ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα κινηθεί κοντά στο 1,8%. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να κλείσει η «τρύπα» στα έσοδα 1,7 δις ευρώ του πρώτο 8μήνου. Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) θεωρείται ότι οι λόγοι που οδήγησαν στα «λειψά» έσοδα είναι προσωρινοί και ότι με τις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ τους επόμενους μήνες, η εκτέλεση του προϋπολογισμού, θα επιστρέψει εντός στόχων.

 

Το θέμα είναι τι θα γίνει το 2018, όπου ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα διπλασιάζεται από 1,75% σε 3,5%. Εκεί αν τον Οκτώβριο κατά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ή κατά τη σύνταξη του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2018, φανεί ότι δεν βγαίνουν τα «κουκιά» τότε θεωρείται βέβαιο ότι οι θεσμοί, με πρώτο το ΔΝΤ θα απαιτήσουν επιπλέον μέτρα. Σε κάθε περίπτωση στην οδό Νίκης θεωρούν ότι δεν υπάρχει θέμα και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το Eurogroup της Εσθονίας, δήλωσε βέβαιος ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/301680-H-agora-mpainei-se-rythmoys-g-axiologeses ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...