H “δασκάλα” Μέρκελ μίλησε σε σχολείο για το τείχος του Βερολίνου

H
Η Μέρκελ έπαιξε το ρόλο της δασκάλας και είπε σε μια τάξη εφήβων του Γυμνασίου Χάινριχ Σλίμαν στο Πρεντσλάουερμπεργκ πώς οι παραδόσεις ελευθερίας και δημοκρατίας της Γερμανίας ενισχύθηκαν μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το 1989.

Η ομιλία της Μέρκελ στην τάξη είχε διάρκεια μιας ώρας και πραγματοποιήθηκε πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Άρχισε το μάθημα γράφοντας το όνομά της στον πίνακα. Είπε πως ήταν η πρώτη διδασκαλική εμπειρία της. Φορούσε ένα πράσινο-μπλε σακάκι και λευκό παντελόνι, έσφιξε τα χέρια μαθητών και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

“Το 1961 είναι η χρονιά που άρχισα το σχολείο”, θυμήθηκε εν είδει προλόγου, διευκρινίζοντας ότι τα αγαπημένα της μαθήματα ήταν οι γλώσσες –ρωσικά και αγγλικά–, τα γερμανικά και τα μαθηματικά. Είπε πως την ενθουσιάζει το γεγονός ότι μοιράζεται με τους εφήβους αυτούς γεγονότα τα οποία έχει ζήσει προσωπικά.

“Όλοι οι μαθητές είπαν πως, είτε κατάγονται από τη δύση είτε από την ανατολή, αυτό δεν έχει πια γι’ αυτούς καμιά σημασία”, έγραψε στο Twitter εκφράζοντας την ικανοποίησή του γι’ αυτό ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Πολιτισμού Μπερντ Νόιμαν μαζί με το δήμαρχο του Βερολίνου Κλάους Βόβεραϊτ κατέθεσαν στεφάνια στο κέντρο του Βερολίνου στη μνήμη των τουλάχιστον 136 ανθρώπων που σκοτώθηκαν προσπαθώντας να περάσουν από την Ανατολή στη Δύση. Η πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία άρχισε στις 13 Αυγούστου 1961 να κατασκευάζει το μήκος 155 χιλιομέτρων τείχος αποκαλώντας το “φράγμα εναντίον του φασισμού”, αλλά με στόχο να σταματήσει τη διαφυγή ανατολικογερμανών πολιτών στη Δυτική Γερμανία.

Κόρη ενός προτεστάντη πάστορα, η Μέρκελ έγινε η πρώτη καγκελάριος που μεγάλωσε στην ανατολική πλευρά του τείχους, αφού γεννήθηκε στο Αμβούργο της Δυτικής Γερμανίας.

Η επίσκεψη της καγκελαρίου στο σχολείο αυτό σηματοδοτεί την πρώτη δημόσια εμφάνισή της αφότου επέστρεψε από διακοπές τριών εβδομάδων που περιέλαβαν πεζοπορία στις Άλπεις, ανάμεσα στην Αυστρία και την Ιταλία.

ΕΥΡΩΠΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...