H πιο γλυκιά περιόδος είναι αυτή της εγκυμοσύνης

H πιο γλυκιά περιόδος είναι αυτή της εγκυμοσύνης
H εγκυμοσύνη αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιόδους στη ζωή μίας γυναίκας.
Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική ή να είναι χαλαρή;Τι θα πρέπει να τρώει;Eίναι μερικά από τα ερωτήματα που αφορούν όλες τις γυναίκες. Ο μαιευτήρας γυναικολόγος κ.Τοσουνίδης Ισαάκ απάντησε σε τέσσερα θεμελιώδη ερωτήματα τα οποία αφορούν όλες τις γυναίκες.

1.Τι θα πρέπει να προσέχει μία γυναίκα κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης;

Πρώτα πρώτα θα πρέπει να καταλάβει πως η κύηση δεν είναι αρρώστια , άλλα μια φυσιολογική κατάσταση. Πρέπει να αποφεύγει καθετί που θα μπορούσε να βλάψει την ίδια της ή το έμβρυο. Όχι νικοτίνη, οχι αλκοόλη, καλή και ισορροπημένη διατροφή, όχι αποκλειστικά υδατάνθρακες, ποιοτικά καλά τρόφιμα, κάλο καθάρισμα, όχι ωμό κρέας .

Όσον άφορα φαρμακευτικές αγωγές, πρέπει πάντα να ενημερώνεται καλά, αν μπορεί να πάρει κάποιο φάρμακο, ακόμα και βιταμίνες (υπάρχουν βιταμίνες που τουλάχιστον στο παρελθον ενοχοποιηθηκαν ως βλαβερές για το έμβρυο. Επιτρέπεται να κάνει απλά “αθλήματα” , yoga κτλ , όχι όμως επικίνδυνα (martial arts, ορειβασία κτλ) Οι σεξουαλικές επαφές επιτρέπονται με προφυλακτικά. καλλυντικά επιτρέπονται , εκτός και αν υπάρχει κάποια αντίθετη πληροφόρηση εκ μέρους του κατασκευαστή. όχι βαφή μαλλιών με αμμωνία.

Επίσης θα πρέπει να πίνει σπάνια καφέδες και μαύρο τσάι διότι είναι διεγερτικά της καρδιάς και ούτως η άλλως η κύηση από μόνη της κάνει ταχυκαρδίες. Αν μία έγκυος έχει και άλλα προυπάρχοντα νοσήματα καλό θα είναι να επισκεφθεί τους εκάστοτε ειδικούς ιατρούς πχ ενδοκρινολόγο.

Τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να προσέχει να πίνει πολύ νερό, να μην εκτίθεται στον ήλιο και να χρησιμοποιεί παιδικό αντηλιακό λόγω του φυτικού φίλτρου που εμπεριέχουν.

Καλό είναι για μία έγκυο ως την 16η εβδομάδα κύησης να μην κάνει μεγάλα αεροπορικά ταξίδια (λόγω ακτινοβολίας) και στα οδικά ταξίδια να κάνει πολλές τακτικές παύσεις. Όσο προχωρά η κύηση θα πρέπει να προσέχει τη σωματική άσκηση, να κάνει τακτικά διαλείμματα από τις καθημερινές της εργασίες. Σε κάθε περίπτωση όμως κάθε έγκυος πρέπει να καταλάβει πως δεν είναι άρρωστη.

Μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητες της σε εναν πιο αργό ρυθμό.

Είμαι υπέρ του φυσιολογικού τοκετού , ωστόσο δεν είναι κάθε κολπικός τοκετός φυσιολογικός. Ο κόσμος έχει τη τάση να τα μπερδεύει. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο και ομαλό από εναν φυσιολογικό τοκετό όμως υπάρχουν πολλοί λόγοι που μία γυναίκα επιλέγει τη καισαρική τομή.

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι, που είναι ιδιαίτεροι στην Ελλάδα :Από την μια είναι η σχετικά “χαμηλή ανοχή στον πόνο” εκ μέρους των γυναικών. Εδώ μπαίνει στην κουβέντα και η επισκληριδιος, η οποία όμως έχει την τάση να επιμηκύνει την διάρκεια του τοκετού (καμιά φορά σημαντικά).

Πιστεύω πως ένα μεγάλο ποσοστό προκλήσεων γίνεται σε πολύ ανώριμη κατάσταση του τραχήλου της μίτρας και για αυτόν τον λόγο οι προκλήσεις δεν επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα (δηλ τον φυσιολογικό τοκετό), με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι γυναίκες σε καισαρική μετά από ολιγόωρη ή και πολύωρη προσπάθεια, λόγω μη ανταπόκρισης στην πρόκληση.

Στο ερώτημά αν είμαι υπέρ του φυσιολογικού τοκετού. Η ερώτηση δεν τίθεται καν! Δεν έχω καν το δικαίωμα να έχω κάποια άποψη πάνω σε αυτό! Στην πραγματικότητα η δουλειά δεν είναι ο φυσιολογικός τοκετός, αυτός η επίτοκος τον κάνει και μόνη της !!!! Έμενα η δουλειά μου είναι να είμαι εκεί για ώρα ανάγκης, να μπορώ να βοηθήσω όταν δω ότι η μάνα ή το παιδί διατρέχουν κίνδυνο για την υγειά τους ! Και τότε, πολλές φορές η λύση θα είναι και η ΚΤ.

3.Όλη αυτή η υπερβολή για το δημόσιο θηλασμό σας βρίσκει σύμφωνο .ποια είναι η θέση σας;

O θηλασμός είναι μια φυσιολογική διαδικασία σίτισης, και δεν μπορώ να καταλάβω τι το παράξενο θα μπορούσε να δει κανένας βλέποντας μια μάνα να ταΐζει το μωρό της !

Όσο λιγότερο ασχοληθούμε ΌΛΟΙ μας με το θέμα, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε την νοοτροπία μας πίσω από εκεί που ήρθε και που ήταν αυτονόητο μια μάνα να θηλάζει το μωρό της χωρίς να νοιώθει οποιοσδήποτε “παράξενα” και ενοχλημένος.

4moms.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...