H συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ: Δεν πιστεύω σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού

O Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για μία δύσκολη συμφωνία, αλλά ξέφυγε η Ελλάδα από το Grexit και σημείωσε πως απέναντι στους ευρωπαίους ηγέτες υπήρχαν δύο εναλλακτικές, η συμφωνία ή η άτακτη χρεοκοπία.

«Δεν πιστεύω σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου αλλά δεν θα πάω μόνος μου να βγάλω ένα τριετές μνημόνιο» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά την δραματική σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Αντώνη Αλαφογιώργο και Πάνο Χαρίτο, υπογράμμισε με νόημα πως μέχρι να πέσουν οι τελικές υπογραφές στη συμφωνία (την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ σκληρή) ούτε το «φάντασμα» του Grexit θα φύγει πάνω από την Ελλάδα, ούτε οι τράπεζες θα ανοίξουν.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να κρατήσω τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο» ενώ αναφορικά με την πρόεδρο της Βουλής και την κρίσιμη συνεδρίαση της Τετάρτης υπογράμμισε ότι: «Η κ. Κωνσταντοπούλου θα προεδρεύσει. Εκτός και αν δεν θέλει. Αυτό είναι επιλογή της».

Παράλληλα, αναφερόμενος στον Γ. Βαρουφάκη τόνισε πως: «έδωσε μεγάλη ισχύ στη διαπραγματευτική δύναμη στη χώρα. Γι’ αυτό στοχοποιήθηκε. Έγιναν όμως και λάθη. Δεν θα φορτώσω τα λάθη στο Βαρουφάκη, εγώ θα αναλάβω την ευθύνη, εγώ ήμουν πρωθυπουργός της χώρας», συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι: « Το γεγονός ότι κάποιος είναι καλός οικονομολόγος, δεν σημαίνει ότι κάνεις για πολιτικός.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός…

Για τη συμφωνία

Η προχτεσινή νύχτα ήταν μια νύχτα κακή για την Ευρώπη.
Μπήκαν στο τραπέζι δύο λύσεις: η συμφωνία με αυτούς τους όρους ή η άτακτη χρεοκοπία. Τρίτη επιλογή του Σόιμπλε: συμφωνημένη έξοδος από το ευρώ.
Προσπάθησα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα. Πήραμε μια συμφωνία η οποία έχει σκληρές μεταρρυθμίσεις, όμως δεν έχει το απόλυτο αδιέξοδο που είχα μπροστά μου όταν έπαιρνα το τελεσίγραφο του Eurogroup στις 25 Ιούνη, το οποίο είχε 18 δισ. για πέντε μήνες και μετά συζήτηση για νέο μνημόνιο.
Έχουμε 82 δισ. ευρώ κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για επόμενη 3ετια και σαφή δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους από το 2022 και μετά.Ταυτόχρονα 35 δισ. ευρώ για επενδύσεις.Εξασφάλιση βραχυπρόθεσμων αναγκών και εξασφάλιση των καταθέσεων.
Πρόκειται για συνδυασμό που μπορεί να καταστήσει ως γεγονός χωρίς επιστροφή την πιθανότητα ότι ξεφεύγουμε από Grexit. Μπορεί να δοθεί προοπτική επαναφοράς των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Είχαμε συμφωνία δύσκολη και κακή, όμως μια προοπτική να φύγουμε από την κρίση.
Τα μέτρα είναι 7,9 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, γεγονός που θα δημιουργήσει υφεσιακές τάσεις αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με το υφεσιακό μείγμα των προηγούμενων προγραμμάτων. Πρόκειται για ήπια δημοσιονομική προσαρμογή.
Το 2018 έχουμε υποχρέωση να φτάσουμε το 3% και δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις
Παράλογο να αυξηθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό. Αυτή η προσαρμογή όμως είναι ηπιότερη από την προσαρμογή σε μισθούς και συντάξεις.
Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις δεν έχουμε μείωση, αλλά κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι μέτρα που είχαμε αποδεχτεί κι εμείς γιατί δεν είναι προοδευτική πολιτική να στέλνεις κάποιον στη σύνταξη στα 45 και στα 50 του.

Θεωρώ ότι η επιλογή να ενισχυθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στην υγεία είναι μια προοδευτική πολιτική γιατί πρέπει να βρούμε τρόπο να στηρίξουμε τα δημοσιονομικά μας.
Δώσαμε μάχη να μην μειωθούν οι συντάξεις.
Σε 3 χρόνια θα έχουμε καταφέρει να βγούμε από την κρίση.
Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν καταργείται, θα επανεξεταστεί. Η συμφωνία σημειώνει πως αν βρεθεί ισοδύναμο μέτρο, μπορεί να αφαιρεθεί.
Η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να δώσει τη δυνατότητα -όχι άμεσα, αλλά σύντομα- να συλλέγεις έσοδα, να έχει πόρους ώστε να τα αναδιανέμεις με δικαιότερους τρόπους. Μέσα στα σκληρά πλαίσια, υπάρχουν δυνατότητες αναδιανομής. Υπάρχουν δυνατότητες να κατανείμουμε δίκαια τα βάρη, να στηρίξουμε δομές αλληλεγγύης.

Πρέπει να στοχεύσουμε στην φοροδιαφυγή και στην αντιμετώπισή της.
Για το πρωθυπουργός «παντός καιρού» και το δημοψήφισμα

Όταν ένας πρωθυπουργός χάνει ένα δημοψήφισμαδεν μπορεί να μείνει πρωθυπουργός. Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και την ευθύνη της υπογραφής ενός κειμένου που δεν πιστεύω και δεν θα δραπετεύσω.
Θα προσπαθήσω να υλοποιήσω το πολιτικό μου σχέδιο σε βάθος τετραετίας.
Η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει.
Μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είχα αυταπάτες για την Ευρώπη, δεν είπα όμως ψέματα στον ελληνικό λαό, δεν έκανα δημοψήφισμα για να βγούμε από την Ευρώπη αλλά για να φέρω συμφωνία μέσα σε 48 ώρες.
Μπορούν να με κατηγορήσουν ότι το παρατράβηξα, αλλά κάναμε τα πάντα (πχ. μη πληρωμή του ΔΝΤ).
Όταν εξήγγειλα το δημοψήφισμα, είχα την πεποίθηση ότι θα μας δοθεί και η απαιτούμενη παράταση που είχα ζητήσει. Υπήρξε εκδικητική στάση από τους εταίρους. Όταν είδαν ότι μπορεί να κερδίσει το «ναι», είπαν «σταματά η διαπραγμάτευση».
Υπερτίμησα τη δύναμη του δίκιου ενός λαού και της αντίδρασης που θα υπήρχε από την άλλη πλευρά.

Η σύγκρουση από την πλευρά των εταίρων, δεν αφορά τη σύγκρουση 18 χωρών εναντίον 1. Ανέδειξα μια υφέρπουσα σύγκρουση με πολιτικά χαρακτηριστικά για το μέλλον της Ευρώπης. Συνειδητοποίησα προχτές πόσο βαθιά είναι η ρήξη εντός της Ευρώπης.
Αν αυτή η κυβέρνηση έπεφτε κάποιοι θα ήταν πολύ χαρούμενοι σε εσωτερικό φυσικά, αλλά και στο εξωτερικό. Κάποιοι έκαναν σχέδια για να είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μία παρένθεση.
Δεν θα βγω στον λαό να πω πως έφερα success story. Αυτά τα έλεγαν οι προηγούμενοι.
Για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και την εναλλακτική λύση

Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να κρατήσω τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο.
Μέσα στα σκληρά πλαίσια κάναμε ότι μπορούσαμε και ας μου πει όποιος θέλει ποια ήταν η πρόταση που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν η αριστερότερη.
Δεν αφορά πρόσωπα, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Η μία επιλογή ήταν αυτή που έκανα με κριτήριο το συμφέρον της χώρας και των λαϊκών τάξεων. Γιατί η χώρα δεν έχει συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Κανείς δεν μου είπε από ξένες χώρες ότι μπορεί να στηρίξει. Η άλλη επιλογή θα ήταν η συναινετική επιστροφή στη δραχμή.

Ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του γιατί είναι κρίσιμες στιγμές για τη χώρα.
Καλύτερη εναλλακτική ήταν το σχέδιο Σόιμπλε, όταν μου μετέφερε ο Βαρουφάκης ότι ο γερμανός υπουργός πρότεινε συναινετική έξοδο από το ευρώ. Ήταν τον Απρίλιο ή το Μάιο. Επικοινώνησα με τη Μέρκελ και της είπα ότι το θεωρώ αδιανόητο. Μου είπε ότι δεν ήταν δικό της σχέδιο.
Το συναινετικό Grexit θα σήμαινε την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα με διατήρηση του μνημονίου. Ζήτησα να υπάρξει μία ανάλυση των επιπτώσεων του Grexit- Όταν την διάβασα κατάλαβα ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί εναλλακτική.
Δεν υπάρχει Plan B. Το Plan B ήταν το σχέδιο του Σόιμπλε. Ποτέ δεν είχα ένα τέτοιο σχέδιο στο μυαλό μου. Ποτέ δεν ήταν αυτός στόχος μου.
Μετά από 5 μήνες που πήρα αποφάσεις πολύ δύσκολες και κρίσιμες αποφάσεις δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να θέσει ζήτημα για την ηθική της Αριστεράς και του ελληνικού λαού. Ο καθένας θα κριθεί από τις επιλογές του.
Δεν είναι στην κουλτούρα μου δεν είναι οι διαγραφές, αλλά οι συζητήσεις και τα όργανα του κόμματος να παίρνουν τις αποφάσεις.
Κάποιοι εμποδίζουν την χρηματοδότηση γέφυρα. Αυτό που προέχει στο μυαλό μου είναι να φτάσουμε μέχρι την εξασφάλιση του προγράμματος του ESM.
 Για το μέλλον της κυβέρνησης και τις εκλογές

Δεν έχω πρόθεση να δραπετεύσω από τις ευθύνες μου. Δεν θα πω στο λαό «στα εύκολα ήμουν εδώ, στα δύσκολα βγάλτα πέρα μόνος σου».
Δεν θα πάω μόνος μου να βγάλω πέρα 3ετες μνημόνιο.
Προηγείται τώρα να εξασφαλίσω τη σταθερότητα.
Οι εκλογές θα εξαρτηθούν από τη δική μου πρόταση, θα εξαρτηθεί από τις διεργασίες στο εσωτερικό κυβερνώντος και του συγκυβερνώντος κόμματος.
Δεν πιστεύω σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού.Ένας πρωθυπουργός πρέπει να παλεύει, να παίρνει αποφάσεις, να μην δραπετεύει.
Ένας καπετάνιος που έχει το καράβι στην φουρτούνα, το χειρότερο που μπορεί να κάνει είναι να αφήσει το τιμόνι.
Η ιστορία έχει πολλές στροφές. Δώσαμε μια μάχη που από τη μία ήταν το δίκαιο και την άλλη το ισχύον.
Για Βαρουφάκη

Ο Βαρουφάκης έδωσε μεγάλη ισχύ στη διαπραγματευτική δύναμη στη χώρα. Γι’ αυτό στοχοποιήθηκε. Έγιναν όμως και λάθη. Δεν θα φορτώσω τα λάθη στο Βαρουφάκη, εγώ θα αναλάβω την ευθύνη, εγώ ήμουν πρωθυπουργός της χώρας.
Το γεγονός ότι κάποιος είναι καλός οικονομολόγος,δεν σημαίνει ότι κάνεις για πολιτικός.
Συναινετική απόφαση η φυγή από το υπουργείο Οικονομικών.
Τα κίνητρα του να υπηρετήσει μια εθνική προσπάθεια.
Το ότι επέλεξε να μην είναι στη βουλή έχει προσωπική ευθύνη, δεν επέλεξε όμως να δραπετεύσει: Με πήρε τηλέφωνο, έστειλε επιστολή.
Δεν έχω χαλάσει τη σχέση μου μαζί του.
 Για τη διαπραγμάτευση και τις τράπεζες

Έγινε σκληρή κόντρα για το νέο Ταμείο, ως τις 9.00 το πρωί. Στο Ταμείο θα περάσουν 25 δισ. ευρώ από την επανάκτηση των δημόσιων μετοχών των τραπεζών και άλλα 25 δισ. από assets, σε βάθος 30ετίας.
Το ΔΝΤ ήταν προαπαιτούμενο που έθεταν Γερμανία, Ολλανδία και μια σειρά άλλες χώρες για να τα περάσουν από τα κοινοβούλιά τους.
Υπεραρκετά τα 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το άνοιγμα των τραπεζών θα συναρτηθεί από την επίτευξη της συμφωνίας.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας έβαλε στο τραπέζι της Συνόδου το ζήτημα της ΕΡΤ
Η ΕΡΤ δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση
Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αποφύγαμε το Grexit μέχρι να επικυρωθεί η συμφωνία
Για τη στάση των βουλευτών και την Ζωή Κωνσταντοπούλου

Σέβομαι τη θέση και τη στάση κάθε βουλευτή.
Ο σεβασμός μου με τα πρόσωπα που έχουμε συμπορευθεί επί χρόνια δεν αλλάζει.
Αν συμφωνεί ή διαφωνεί ο καθένας είναι θέμα συνείδησης.
Η κ. Κωνσταντοπούλου θα προεδρεύσει αύριο.Εκτός και αν δεν θέλει. Αυτό είναι επιλογή της.
Όσοι έχουμε θεσμική ευθύνη δεν σημαίνει ότι είμαστε δικτάτορες. Είμαι πρωθυπουργός, έχω όμως υπουργικό συμβούλιο.
Για τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης

Δεν υπήρχε περίπτωση να δεχτώ την  πρόταση Σοϊμπλε για το ταμείο.
Ήταν δύσκολη και βαριά η ευθύνη και βρέθηκε αυτή η φόρμουλα για να υπάρχει κατάληξη.
Ήταν δύσκολη συνεδρίαση καθώς μια σειρά από πρωθυπουργούς ήρθαν να κουνήσουν το δάχτυλο για το τι πρέπει να κάνουμε.
Υπήρξαν όμως και φωνές ουσιαστικές στήριξης όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Αυστρία.
Για τον Πάνο Καμμένο

Είναι εξαιρετική η σχέση μου με τον Π. Καμμένο
Είμαστε από τελείως διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες αλλά έχουμε σφυρηλατήσει μια πολύ στενή σχέση.
Από εκεί και πέρα θα πάρει τις αποφάσεις του.

http://www.eirinika.gr/



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...