Handelsblatt: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους για να βγει από την κρίση

Handelsblatt: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους για να βγει από την κρίση

Handelsblatt: Ελάφρυνση χρέους για την έξοδο από την κρίση

Γερμανοί αναλυτές: Για να πετύχει το μνημόνιο, κουρέψτε το ελληνικό χρέος!

Ξεκάθαρη στάση υπέρ της αναγκαιότητας για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παίρνει η έγκυρη, γερμανική, οικονομική εφημερίδα, Handelsblatt!  Σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, «εάν η Ελλάδα θέλει να αφήσει πίσω της την κρίση και κάποια στιγμή στο μέλλον να ξανασταθεί οικονομικά στα πόδια της, χρειάζεται μια ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της».

Στο Βερολίνο, υπάρχει μεταβολή του κλίματος υπέρ ενός νέου «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος κάτι που φάνηκε από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Γερμανός οικονομολόγος, διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Οικονομική Ερευνα, Μάρτσελ Φράτσερ, σε συνέντευξή του στους Financial Times, τόνισε ότι «Είναι σαφές σε όλους ότι το χρέος της Ελλάδας χρειάζεται “κούρεμα” -το χρέος είναι πολύ υψηλό και δεν είναι βιώσιμο».

Σύμφωνα με την Handelsblatt «οι διεθνείς πιστωτές έχουν βάσιμους λόγους προσέγγισης με την Αθήνα». Σύμφωνα με την ανάλυση, ​το ύψος του ελληνικού δημοσίου χρέους σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το Δεκέμβριο του 2017 διαμορφώθηκε στα 328,7 δις ευρώ, ενώ έως τα τέλη του 2018 εκτιμάται από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ότι θα ανέλθει στα 332 δις ευρώ. Όπως τονίζεται από τους συντάκτες του δημοσιεύματος, πρόκειται για ένα τεράστιο βάρος δημοσίου χρέους που αγγίζει σχεδόν το 180% του ΑΕΠ της χώρας, ύψος που το κάνει να θεωρείται μη βιώσιμο.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι «η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έρχεται τώρα στην ημερήσια διάταξη των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και ενώ η τεχνική προπαρασκευαστική διαδικασία σε επίπεδο ειδικών βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη από το Μάρτιο εν όψει της συνάντησης των αρμόδιων Υπουργών της Ευρωζώνης στις 27 Απριλίου στη Σόφια. Στο πλαίσιό της  θα τεθεί το ζήτημα σχετικά με τη μετέπειτα πορεία για το θέμα της Ελλάδας, αλλά μία απόφαση δεν πρέπει να αναμένεται πριν η χώρα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Η προοπτική παροχής ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος έχει ήδη τεθεί από το Νοέμβριο του 2012, με ανανέωση των σχετικών δεσμεύσεων από καιρού εις καιρόν στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει έως σήμερα. Το γεγονός ότι το θέμα παραμένει σε επίπεδο εξαγγελιών οφείλεται κατά το ρεπορτάζ κατά κύριο λόγο στον πρώην ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , o οποίος, θέλοντας να διατηρήσει αμείωτη την πίεση προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, επέβαλε την άποψη οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν με το πέρας του προγράμματος το 2018, και αυτό μόνο «εάν είναι απαραίτητο».

Μάλιστα, τονίζεται ότι από το Μάιο του 2010 στη χώρα έχουν εισρεύσει περίπου 263 δις οικονομικής βοήθειας που προορίζονται κατά κύριο λόγο για την εξόφληση ληξιπρόθεσμών χρεών. Το ερώτημα που τίθεται στη συνέχεια είναι εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει κάποια στιγμή τα χρέη της προς τους δημόσιους, διεθνείς πιστωτές της – ESM, EFSF, ΔΝΤ, ΕΚΤ και κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.

Για την αποπληρωμή του χρέους, από την Ελλάδα, αναφέρεται ότι προς το παρόν «η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει ακόμη δυσκολίες να εξυπηρετήσει τις οφειλές της, ενώ η περίοδος εξόφλησης των δανείων από το ΔΝΤ ξεκινά το 2023. Ωστόσο, μετά η κατάσταση μπορεί να καταστεί κρίσιμη, καθώς με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό, η αποπληρωμή των δανείων εκτείνεται ως το 2059».​

Η εφημερίδα, τονίζει ότι το πώς θα διαμορφωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ της έως εκείνη τη χρονική περίοδο, εξαρτάται κυρίως από τον παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης, το δημοσιονομικό ισοζύγιο και από τους όρους υπό τους οποίους η χώρα θα μπορεί να αντλήσει χρηματοδότηση από τις διεθνείς χρηματαγορές. ​Εκείνο όμως που θεωρείται σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι χωρίς την παροχή ελαφρύνσεων.

Η διαπραγμάτευση θα λάβει χώρα στο πεδίο μάχης του EuroWorking Group (EWG), όπου οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα εξετάσουν μία δέσμη μέτρων για τη μείωση του χρέους,, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι μεγαλύτεροι χρόνοι αποπληρωμής, τα χαμηλά επιτόκια σε βάθος χρόνο και επιπρόσθετα έτη χωρίς υποχρέωση αποπληρωμής των χρεών.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα τεθεί και η πρόταση για το «γαλλικό μοντέλο» αποπληρωμής του χρέους. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τη σύνδεση των όρων εξυπηρέτησης του χρέους με την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Επιπλέον, εξετάζεται και η αντικατάστασης των ακριβών δανείων του ΔΝΤ από φθηνότερα του ESM. Κάτι τέτοιο, θα περιλάμβανε την εξαγορά των δανείων που έχει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, με χρήματα που θα περισσέψουν από το δάνειο δεδομένου ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι.  Μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτεί λιγότερα από 59 δις ευρώ από τα 86 δις του συνολικού δανείου, που συνοδεύει το τρίτο μνημόνιο. Ακόμα και μετά την εκταμίευση της δ’ δόσης των 11,7 δις ευρώ, που θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης, θα παραμείνουν αρκετά χρήματα και για την εξαγορά των δανείων από το ΔΝΤ, αλλά και για τις τράπεζες, α προκύψουν επιπλέον ανάγκες ρευστότητας μετά τα τεστ αντοχής.

Τέλος, οι Γερμανοί αναλυτές, τονίζουν ότι οι διεθνείς  πιστωτές της Ελλάδας, προβάλλουν εύλογα επιχειρήματα για την παραχώρηση ελαφρύνσεων, επισημαίνοντας ότι αυτές δεν θα ενισχύσουν μόνον την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έναντι των χρηματαγορών, αλλά θα εξασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει της πολιτικής δημοσιονομικής εξοικονόμησης και μεταρρυθμίσεων μετά την εκπνοή του προγράμματος οικονομικής βοήθειας στις 20 Αυγούστου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/327209-Handelsblatt-Elaphrynse-chreoys-gia-ten-exodo-apo-ten-krise ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...