HSBC: Η ελάφρυνση του χρέους ανοίγει το δρόμο για καθαρή έξοδο!

HSBC: Η ελάφρυνση του χρέους ανοίγει το δρόμο για καθαρή έξοδο!

Καθοριστικό ρόλο για την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018, θα έχει η ελάφρυνση του χρέους, από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αυτό υποστηρίζουν οι αναλυτές της HSBC, σε νέα έκθεσή της τράπεζας για την Ελλάδα.

Η μείωση του βάρους, του χρέους εκτός από την ανάσα που θα δώσει στην ελληνική Οικονομία θα διαλύσει και το σύννεφο αβεβαιότητας που, σε ένα βαθμό υπάρχει πάνω από την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο. Όπως αναφέρει η τράπεζα, η ελάφρυνση θα πρέπει να γίνει με οριστικό και αυτόματο τρόπο, χωρίς να είναι απαραίτητη μία προληπτική πιστοληπτική γραμμή.

Η ουσιαστική ελάφρυνση είναι ίσως η σημαντικότερη παράμετρος στον καθορισμό των όρων εξόδου της χώρας από την επιτροπεία και όπως γράφουν οι αναλυτές, θα διευκόλυνε και την πρόσβαση της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πυροδοτώντας έναν θετικό κύκλο χαμηλότερων επιτοκίων και βελτιωμένης βιωσιμότητας του χρέους.

Όμως, το θέμα δεν είναι απλά να γίνει ελάφρυνση του χρέους, αλλά αυτή πρέπει, σύμφωνα με την έκθεση να γίνει με οριστικό και αυτόματο τρόπο, ή τουλάχιστον, αν υπάρχουν προϋποθέσεις ή στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν, θα πρέπει να εξαρτώνται μόνο από οικονομικά αποτελέσματα, αντί για υλοποίηση μέτρων πολιτικής. Σε διαφορετική περίπτωση, η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί ενόψει και των εκλογών του 2019.

Ισχυροποιείται η ανάκαμψη στην Ελλάδα

Η ανάκαμψη ανεβάζει ταχύτητα στην Ελλάδα, συμπεραίνει η HSBC, επισημαίνοντας ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 0,3% το γ’ τρίμηνο του 2017 και για πρώτη φορά από το 2006 καταγράφηκαν τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Ακόμα περισσότερο, όλοι οι δείκτες συντελούν στο συμπέρασμα ότι το 2018, θα είναι ακόμα καλύτερο.

Η τράπεζα αναφέρει στην Έκθεσή της ότι αναβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2018 στο 2,1%. Η εκτίμηση αν και δείχνει ισχυρή ανάπτυξη, παραμένει χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της Κομισιόν που έχουν ανακοινωθεί στο 2,5%. Σε αυτό το επίπεδο, ανεβάζουν την ανάπτυξη το 2019, οι αναλυτές.

Οι αποδόσεις των ομολόγων δείχνουν το δρόμο

Το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις αγορές, φαίνεται από τις μειούμενες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Το 10ετές, υποχώρησε κάτω από 4% στα μέσα Δεκεμβρίου για πρώτη φορά από το 2009. Αυτή η βελτίωση, αποτελεί εν μέρη αποτέλεσμα των καλών κινήσεων που έγιναν μέσα στο 2017. Η χώρα βγήκε επιτυχώς στις αγορές τον Ιούλιο του 2017 και τον Νοέμβριο ολοκλήρωσε εθελοντικό swap ομολόγων αξίας 30 δις ευρώ, με στόχο να ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς και να προσελκύσει μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Οι καθυστερήσεις των ευρωπαίων και τα …«junk» ομόλογα

Πάντως, σύμφωνα με την τράπεζα, η πρόοδος στο θέμα της περαιτέρω ελάφρυνσης του  χρέους έχει «παγώσει». Ακόμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν αγοράζει τους ελληνικούς τίτλους, γιατί έχουν πολύ χαμηλή αξιολόγηση και δεν θεωρούνται κατάλληλα για επένδυση. Αυτό κρατά την Ελλάδα, αποκλεισμένη από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που ακόμα και αν γινόταν μόνο συμβολικά, θα βοηθούσε πολύ στη διαμόρφωση κλίματος και θα με το θετικό μήνυμα που θα έστελνε στις αγορές, θα μείωνε ακόμα περισσότερο τα επιτόκια, κάνοντας ευκολότερη την εξασφάληση χρηματοδότησης.

Με την  4η  αξιολόγηση να έρχεται το β’ τρίμηνο και η ελάφρυνση χρέους να έχει ουσιαστικά «παγώσει» για μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο, η συμμετοχή στο QE παραμένει σενάριο με λίγες πιθανότητες.

 

Οι όροι εξόδου από το μνημόνιο – Τα επικρατέστερα σενάρια

Σύμφωνα με την έκθεση της HSBC, το πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές, δηλαδή τα πολλά και δύσκολα μέτρα έχουν ήδη περάσει. Αυτό σημαίνει ότι πλέον απομένουν λίγα εμπόδια για την επιτυχή ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο.  Οι αναλυτές, υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση έχει στόχο την «καθαρή έξοδο», χωρίς ένα διάδοχο πρόγραμμα ή κάποια γραμμή πίστωσης, που θα συνεπάγονταν περισσότερες δεσμεύσεις προς τους θεσμούς.

Όμως, καθώς υπάρχουν μεγάλες πληρωμές χρέους έως τον Ιούλιο του 2019 και την συμφωνία,  για τη δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας ύψους  9 δις ευρώ (από τα αδιάθετα κονδύλια του δανείου των 86 δις) στο τέλος του προγράμματος, θεωρείται ότι οι επενδυτές στις διεθνείς κεφαλαιαγορές,  θα έχουν αρκετή εμπιστοσύνη για να επιτρέψουν στη χώρα να συνεχίζει να εκδίδει χρέος ακόμα και εκτός προγράμματος.

 Τέλος, υπάρχουν και άλλα σενάρια που κάνουν ένα νέο πρόγραμμα, έστω  και προληπτικό, ελκυστικό. Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, χωρίς πρόγραμμα, ακόμα και γίνει μεγάλη μείωση του χρέους, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί η ένταξη στο QE.  Επίσης, υπάρχει και το θέμα των εκλογών που έρχονται το 2019, αν όχι νωρίτερα. Σύμφωνα με την τράπεζα, υπάρχουν Ευρωπαίοι ηγέτες που ενδεχομένως να ανησυχήσουν, καθώς χωρίς πρόγραμμα, θα είναι δυσκολότερο να εξασφαλιστεί το ότι η χώρα θα μείνει πιστή στο πρόγραμμα υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, η ανάλυση της HSBC θυμίζει ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος υπονόησε πως θα μπορούσε αυτό το θέμα να λυθεί με στενότερη παρακολούθηση της χώρας από αυτή που προβλέπει μια τυπική μετά πρόγραμμα επιτήρηση και με σύνδεση της επιπλέον ελάφρυνσης χρέους με την εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τον οίκο, ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να επιτρέψει στην ΕΚΤ να διατηρήσει την εξαίρεση (waiver) και να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, παρά την χαμηλή τους βαθμολογία.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/316226-HSBC-E-elaphrynse-toy-chreoys-anoigei-to-dromo-gia-kathare-exodo ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...