HSBC: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πολύ κοντά

Σημάδια ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πολύ κοντά και είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και της ευρωζώνης, εντοπίζουν οι αναλυτές της  όγδοης πλουσιότερης τράπεζας του κόσμου, της HSBC. Αν και στο προηγούμενο Eurogroup ( 27ης Ιανουαρίου)  δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος, υπήρξαν ενδείξεις ότι η διαπραγμάτευση κινείται προς μια ευρεία συμφωνία στο Eurogroup στις 20ης  Φεβρουαρίου! Αυτή, θα ήταν μία πολύ καλή εξέλιξη για την ελληνική Οικονομία, καθώς προλαβαίνει το ευρωπαϊκό,  εκλογικό μπαράζ, που ξεκινά με τις ολλανδικές εθνικές εκλογές (15 Μαρτίου), συνεχίζει με τις γαλλικές Προεδρικές εκλογές (α’ γύρος 23ης Απριλίου) και κλείνει με τις γερμανικές Ομοσπονδιακές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου. Ενδιάμεσα υπάρχει ισχυρή πιθανότητα για καλοκαιρινές εκλογές στην Ιταλία.

Αν και η τράπεζα εμφανίζεται αισιόδοξη για τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα, από την άλλη πλευρά, εκτιμάται ότι η ένταξη στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (Q.E.), εντός Μαρτίου, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Αυτό, καθώς, πολλά θέματα στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, παραμένουν ανοιχτά.  Ανάμεσα σε άλλα, πρόκειται για τις ιδιωτικοποιήσεις και τα Εργασιακά, ενώ «χάσμα» παραμένει και στα δημοσιονομικά, στο «κενό» που βλέπουν οι δανειστές για το 2018.

Το κύριο εμπόδιο, παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και τα σκληρά μέτρα 4,5 δις ευρώ, που απαιτεί. Θεωρεί ότι χρειάζονται περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ στο πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, και ότι ο στόχος αυτός δεν είναι βιώσιμος μεσοπρόθεσμα. Έτσι θα χρειαστεί περαιτέρω εμπροσθοβαρής ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η αξιολόγηση, αναμένεται να κλείσει χωρίς σημαντική δυσκολία, αλλά τα μέτρα που θέλει το Ταμείο είναι πρόβλημα για την ελληνική πλευρά και η απαίτηση για ελάφρυνση του χρέους εδώ και τώρα, είναι ένα πρόβλημα για την ευρωζώνη, η οποία μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2018, θα κατέχει περίπου το 80% του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ, αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του στις 6 Φεβρουαρίου, όταν και θα συνεδριάσει το διοικητικό του συμβούλιο, για να συζητήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας και την βιωσιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα με την τράπεζα, ένας από τους κινδύνους είναι το ΔΝΤ να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν είναι πλέον στις προθέσεις του να παίξει ενεργό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε αυτή την περίπτωση, το πλήγμα στην εμπιστοσύνη που έχουν οι ευρωπαίοι, στο πρόγραμμα θα είναι σημαντικό.

Θα έφερνε Ελλάδα και ευρωζώνη σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι παρατεταμένες καθυστερήσεις θα έφερναν πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και θα αναζωπυρώσουν τις ανησυχίες στις αγορές, καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις τον Ιούλιο.

Τέλος, σχετικά με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, η HSBC, προειδοποιεί ότι ακόμα και αν η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της ΕΚΤ είναι επιτυχής, η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, όσο η αξιολόγηση παραμένει ανοικτή.

Η αξιολόγηση, αυτή  έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο και η επόμενη τρίτη αξιολόγηση έως τον Μάρτιο του 2017. Έτσι, όταν ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η Τρίτη! Αυτό σημαίνει, ότι ανάμεσα στις δύο αξιολόγηση υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για να αγοράσει η Ευρώπη τα ελληνικά ομόλογα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...