JP Morgan: Η επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο – Τα 3 σενάρια

bb

JP Morgan: Η επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο – Τα 3 σενάρια

JP Morgan: Η Ελλάδα, θα κλείσει την 3η αξιολόγηση με επιτυχία

Η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, τονίζουν οι αναλυτές της JP Morgan, σε νέα έκθεσή της. Όμως, επισημαίνουν ότι αυτό δεν θα γίνει έγκαιρα για τη συνάντηση του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπει ο ελληνικός σχεδιασμός.  Παρά την διαφαινόμενη καθυστέρηση (προς τέλος έτους ή έως τον Ιανουάριο) δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα, δεδομένου ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν θα έχει σχηματιστεί πριν τα μέσα Δεκεμβρίου.

Το τέλος των μνημονίων (στις 20 Αυγούστου του 2018) φέρνει πολλά ερωτηματικά για τν επόμενη μέρα. Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, η ροή των ειδήσεων ήταν ασυνήθιστα αραιή μετά το Eurogroup στις 15 Ιουνίου και την «επί της αρχής» έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για εκταμίευση δόσης. Από την άλλη πλευρά, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2% το πρώτο εξάμηνο του 2017 και οι δείκτες υψηλής συχνότητας έχουν ανέλθει σε επίπεδα που τελευταία φορά καταγράφηκαν πριν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Τρία σενάρια υπάρχουν για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, σύμφωνα με τους αναλυτές της JPM. Αν δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό ρίσκο στον ορίζοντα, «αναμένουμε πως η ομαλοποίηση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης θα επιτρέψουν να συνεχιστεί ανεμπόδιστη η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, φτάνοντας ως το 3%», επισημαίνουν οι αναλυτές της JP Morgan. 

Μια ισχυρή μακροοικονομική επίδοση είναι σημαντική για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. «Κατά τη γνώμη μας, η Ελλάδα ετοιμάζεται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ το 2017 και θα πλησιάσει κοντά στο 3,5% το 2018».

Ο οίκος περιγράφει τρία σενάρια για το πώς θα λυθεί το ελληνικό θέμα. Το καλό, το … «οk» και το κακό.

Το «ok», δηλαδή το «μέτριο» σενάριο συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες και προβλέπει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα δεν θα είναι «καθαρή», αλλά θα συμφωνηθεί στήριξη από μια προληπτική πιστωτική γραμμή και σημαντικό έλεγχο από τους δανειστές στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα.

Το καλό προβλέπει ότι αν δημιουργηθεί μέχρι τότε Έένα ισχυρότερο μακροοικονομικό, πολιτικό και δημοσιονομικό περιβάλλον, τότε μπορεί να γίνει και η «καθαρή έξοδος», που θέλει η Αθήνα. Για την επίτευξη αυτού του σεναρίου, δίνει πιθανότητα 30%. Όλα θα κριθούν από το πόσο γρήγορα και με ποιους όρους θα κλείσει η γ’ και η δ΄ αξιολόγηση (Τέλος 2017 και Μάιο).

Το τρίτο σενάριο συγκεντρώνει μόνο  10% πιθανότητες και είναι  το «κακό». Σε αυτό το δύσκολο σενάριο προβλέπεται υψηλότερη πολιτική αβεβαιότητα και διαφωνίες μεταξύ των πρωταγωνιστών της διαπραγμάτευσης, με αποκορύφωμα την αποτυχία να υπάρξει μια ουσιαστική συμφωνία για το χρέος και εξελίξεις που οδηγούν σε μια τέταρτη διάσωση. Πάντως όποιο και από τα τρία σενάρια και αν επικρατήσει, η JP Morgan δεν βλέπει σε καμία περίπτωση επιστροφή της απειλής για «Grexit».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/306171-JP-Morgan-E-epomene-mera-meta-to-mnemonio-Ta-3-senaria ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...