JP Morgan: Πόσο θα μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ελλάδας εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να τυπώσει χρήμα

JP Morgan: Πόσο θα μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ελλάδας εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να τυπώσει χρήμα
Σημαντική μείωση του κόστος δανεισμού της Ελλάδας προβλέπει η JP Morgan, στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει τελικά να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα τυπώματος χρήματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού. 
Είναι η πρώτη φορά που  ένας μεγάλος επενδυτικός οίκος του εξωτερικού επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει το όφελος για την Ελλάδα από ένα τέτοιο πρόγραμμα, εν όψει μάλιστα και του σχεδίου της Αθήνας να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της, μετά από την επιτυχημένη έκδοση του νέου ελληνικού 5ετούς ομολόγου.

Σημειώνεται ότι οι προσδοκίες και μόνο ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την ΕΚΤ, προκάλεσαν σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας το προηγούμενο διάστημα, διευκολύνοντας την επιστροφή της Αθήνας στις αγορές ομολόγων, έπειτα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού.

Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι εάν οι προσδοκίες αυτές πράγματι επιβεβαιωθούν, τότε το όφελος για την Ελλάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, ακόμα και ένα μέτριου ύψους πρόγραμμα τυπώματος χρήματος, της τάξης των 500 δισ. ευρώ (την ώρα που στην αγορά κυκλοφορούν σενάρια που θέλουν την ΕΚΤ να τυπώνει έως και 1 τρισ. ευρώ, εάν τελικά καταλήξει σε αυτή τη λύση) είναι ικανό να προκαλέσει σημαντική πτώση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.  Ως γνωστόν, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν όταν οι τιμές τους ενισχύονται.

Οι αναλυτές του οίκου υπολογίζουν τη μείωση  της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς στις 200 “μονάδες βάσης”, δηλαδή στις 2 ποσοστιαίες μονάδες. Και αυτό, την ώρα που η απόδοση κυμαίνεται αυτή τη στιγμή περίπου στο 6%. Πρακτικά, εάν η ΕΚΤ τύπωνε αυτή την περίοδο χρήμα, ύψους 500 εκατ. ευρώ, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη 10ετία θα έπεφτε στο 4%, με βάση τις εκτιμήσεις της JP Morgan.

Ουσιαστικά, με ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 500 εκατ. ευρώ, η ΕΚΤ θα αγόραζε ελληνικά ομόλογα ύψους 15 δισ. ευρώ, δηλαδή το 19% του συνόλου της αγοράς των ελληνικών κρατικών τίτλων.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η JP Morgan δίνει μικρές πιθανότητες σε ένα πρόγραμμα τυπώματος χρήματος (δίνει πιθανότητες μόλις 20% στην ποσοτική χαλάρωση μέσω αγοράς  τιτλοποιημένων δανείων από τις τράπεζες και 10% στην ποσοτική χαλάρωση μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων). Και τονίζει πως η ΕΚΤ πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για να σταματήσει την πτώση των τιμών στην Ευρωζώνη, αλλά κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα τα κάνει…

Οι αναλυτές προειδοποιούν πως μοναδική πραγματική επιλογή της ΕΚΤ, εάν θέλει να ρίξει αρκετό χρήμα για να στηρίξει την οικονομία και τις τιμές στην Ευρωζώνη, είναι να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1 τρισ. ευρώ. Το πρόβλημα είναι πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ιδιωτικές τιτλοποιήσεις άνω των 250-300 δισ. ευρώ σε διάστημα ενός έτους,διότι απλούστατα η σχετική αγορά είναι μικρή και δεν υπάρχουν διαθέσιμοι τίτλοι. Και σε ό,τι αφορά την αγορά κρατικών ομολόγων, η JP Morgan τονίζει πως το συναισθηματικό εμπόδιο είναι μεγάλο (όπως είναι γνωστό, ο κανονισμός της ΕΚΤ απαγορεύει την απευθείας χρηματοδότηση των κρατών μελών της Ευρωζώνης και πολλοί στη Φρανκφούρτη θεωρούν ότι η αγορά κρατικών ομολόγων θα παραβίαζε τον κανόνα αυτό).

Έτσι, η JP Morgan εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να “ανεχθεί” έναν πληθωρισμό κολλημένο στα επίπεδα του 1%, εφόσον η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους της μέσης τάσης. Το τύπωμα χρήματος θα γίνει πιθανότερο μόνο εφόσον η οικονομία της Ευρωζώνης απειληθεί με μια νέα ύφεση ή εάν ο πληθωρισμός πέσει προς το μηδέν.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...