Kατεδάφιση αυθαίρετου στο δάσος της Καισαριανής

Kατεδάφιση αυθαίρετου στο δάσος της Καισαριανής
Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 1348/2014 απόφασή του διατάσσει τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας Αττικής να κατεδαφίσει αυθαίρετη κατοικία που έχει αναγερθεί μέσα στο αισθητικό δάσος της Καισαριανής.
Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών που ζητούσε να ακυρωθεί η άρνηση του γενικού γραμματέα περιφέρειας Αττικής να προβεί στην κατεδάφιση της αυθαίρετης υπερυψωμένης κατοικίας 70 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) με προαύλιο 100 τ.μ., δύο δεξαμενές νερού, κ.λπ.

Όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση το επίμαχο αυθαίρετο έχει ανεγερθεί σε ιδιωτική δασική έκταση της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών, ενώ η έκταση με απόφαση του υπουργού Γεωργίας είναι κηρυγμένη αναδασωτέα από τον Σεπτέμβριο του 1934.

Η Φιλοδασική Ένωση έχει ζητήσει εγγράφως εδώ και 6 χρόνια (Ιούλιος 2008) από τον περιφερειάρχη Αττικής να προβεί στην κατεδάφιση του επίμαχου κτίσματος. Το αίτημά της όμως δεν έγινε δεκτό με συνέπεια η Ένωση να προσφύγει στα δικαστήρια.

Το ΣτΕ αφού ερμήνευσε το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών, καθώς και την ισχύουσα νομοθεσία περί κατεδαφίσεων, κ.λπ., σημειώνει ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος πρέπει να είναι πλήρης και αποτελεσματική.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι συνταγματικές και νομοθετικές επιταγές καθιστούν υποχρεωτική για την διοίκηση (υπουργούς, νομάρχες, κ.λπ.) την λήψη των αναγκαίων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Κατόπιν αυτών κρίθηκε ότι η παράλειψη του περιφερειάρχη Αττικής να λάβει μέτρα για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων και να εκδώσει την προβλεπόμενη από την νομοθεσία απόφαση με την οποία να διατάσσει την κατεδάφιση του επίμαχου αυθαίρετου συνιστά «παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...