KKE: Ανακοίνωση με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στη Μαγούλα Δωρίδας

Ανακοίνωση με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στη Μαγούλα Δωρίδας

Η Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ, εκφράζει τη συμπαράστασή της στους πληγέντες της πρόσφατης πυρκαγιάς στην περιοχή του Ευπαλίου. Με αφορμή αυτό το γεγονός, αλλά και όλων των πυρκαγιών που ξέσπασαν φέτος το καλοκαίρι στη Φωκίδα (Ιτέα, Δελφοί, κλπ), πρέπει να αναδειχθούν τα πραγματικά αίτια και συνολικά η πολιτική που οδηγεί σε αυτές τις καταστροφές. Το γεγονός πως δεν θρηνήσαμε θύματα, ούτε είχαμε ευρείας κλίμακας καταστροφές, δεν αποτελεί λόγο πανηγυρισμών, όπως κάνουν οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων στη Φωκίδα. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες των περασμένων κυβερνήσεων και της σημερινής για:   

  • Την έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, συνολικών μέτρων πρόληψης.
  • Την ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών, κατάλληλων ζωνών ασφαλείας γύρω από τα χωριά, δασικών δρόμων, καθαρισμού των δασών.
  • Τις σοβαρότατες ελλείψεις των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε μέσα και προσωπικό, με τη μείωση περίπου 1 δισ. ευρώ των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα την τελευταία 10ετία.

Σήμερα, με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά τα φυσικά φαινόμενα. Οι συνέπειές τους μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό εφόσον είναι στο επίκεντρο η προστασία της ζωής του λαού και η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.

Όσο θα συνεχίζεται ο δρόμος ανάπτυξης που θυσιάζει τη ζωή και τις ανάγκες του λαού για τα κέρδη των λίγων, ο λαός θα έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιες καταστροφές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του, την περιουσία του και το περιβάλλον.

Είναι ο δρόμος που τα αναγκαία έργα προστασίας του λαού χαρακτηρίζονται ως μη επιλέξιμα και μπαίνουν στη ζυγαριά κόστους – οφέλους, όπως χαρακτηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι ο δρόμος που έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην εμφάνιση της λεγόμενης κλιματικής αλλαγής.

Τώρα χρειάζεται οργάνωση, αγώνας και διεκδίκηση για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος!

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό της περιοχής, μέσα από τους φορείς του οργανωμένου λαϊκού κινήματος και τους συλλόγους να δυναμώσει η διεκδίκηση για:

  • Να κηρυχθεί άμεσα αναδασωτέα η περιοχή της δασικής έκτασης που κάηκε, χωρίς καμία εξαίρεση
  • Να δρομολογηθούν άμεσα τα αναγκαία δασοτεχνικά – αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα για την προστασία από πλημμύρες και κατολισθήσεις.
  • Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν πλήρως στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι πληγέντες. Να χορηγηθούν άμεσα δωρεάν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους που κάνανε χρήση στη καμένη πλέον βοσκήσιμη γη. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των πληγέντων για την υποβολή αιτήσεων αποζημίωσης.
  • Να αυξηθούν τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαμόρφωση των αναγκαίων υποδομών πυροπροστασίας και στελέχωσή τους, με επαρκές και μόνιμο προσωπικό στην Πυροσβεστική και στη Δασική Υπηρεσία για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.

Άμφισσα, 07 Σεπτέμβρη 2019



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...