Lockdown: Τα σενάρια για τα Χριστούγεννα – Πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα, ο γρίφος της εστίασης

Lockdown: Τα σενάρια για τα Χριστούγεννα – Πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα, ο γρίφος της εστίασης
Lockdown: Τα σενάρια για τα Χριστούγεννα - Πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα, ο γρίφος της εστίασηςΟ Νοέμβριος φτάνει στο τέλος του και ο πιο εορταστικός μήνας του χρόνου – υπό κανονικές συνθήκες και όχι εν μέσω κορονοϊού και lockdown- ετοιμάζεται να μπει, αλλά πλέον εντελώς διαφορετικός. Δύσκολη εξίσωση αποτελεί για την κυβέρνηση το τι μέλλει γενέσθαι τα Χριστούγεννα, καθώς όπως επισημαίνουν σε όλους τους τόνους, η οικονομία και η κοινωνία θα ανοίξουν μόνο εφόσον έχει μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο και κατόπιν των εισηγήσεων των ειδικών.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα για το πώς θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα. “Θα είναι διαφορετικά φέτος. Πολύ – πολύ περιορισμένα, θα γιορτάσουμε μαζί με τις οικογένειές μας, το πολύ με ακόμη μία” είπε χαρακτηριστικά από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός. Μάλιστα, στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρχει αυστηρή τήρηση των μέτρων την εορταστική περίοδο, προϊδεάζοντας για μπαράζ ελέγχων ως προς την εφαρμογή τους. Ρεβεγιόν και συναθροίσεις όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια δεν θα υπάρχουν φέτος, ενώ μπαρ και κέντρα διασκέδασης θα παραμείνουν κλειστά. Στα σπίτια θα επιτρέπονται το πολύ 8-9 άτομα, από δύο το πολύ συγγενικές οικογένειες. Σε περίπτωση καταγγελιών ή κραυγαλέων περιπτώσεων, οι αστυνομικοί παρουσία εισαγγελέα θα μπορούν να μπαίνουν στις οικίες για έλεγχο.

Χθες, Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων λόγω κορονοϊού, με τον αριθμό να ανέρχεται στους 121, ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζει να δέχεται έντονες πιέσεις με 607 διασωληνωμένους. Τα κρούσματα ήταν στα 1.747. Υπάρχουν φωνές ειδικών, όπως του κ. Νίκου Σύψα που επισημαίνει ότι “Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανείς γύρω μας” ενώ προσθέτει ότι το lockdown που έχουμε είναι εν μέρει χαλαρό και δεν βοηθάει στη γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας. Επίσης τονίζει πως την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία θα υπάρξει διασπορά του κορονοϊού ενώ υπενθύμισε πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα και γι’ αυτό υπάρχει κίνδυνος τις επόμενες 15 – 20 ημέρες να αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν. «Δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα” είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Χριστούγεννα με κλειστά εστιατόρια το επικρατέστερο σενάριο – Τι προβληματίζει τους επιχειρηματίες

Παρά τα σενάρια που τοποθετούσαν την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ κοντά στις 20 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, η λύση αυτή δεν φαίνεται να προκρίνεται. Σύμφωνα με το MEGA, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος το σενάριο να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τις ημέρες των εορτών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ήδη στείλει το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών, να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του «ακορντεόν», γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη. Σημειώνεται πως η εν λόγω απόφαση δεν αφορά τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα που δεν αναμένεται να ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά καφέ και εστιατόρια.

Παράταση του lockdown έως 14 Δεκεμβρίου;

Ολοένα και κερδίζει έδαφος το σενάριο ότι το lockdown θα παραταθεί και πέρα τις 7 Δεκεμβρίου και θα φτάσει έως τις 14 Δεκεμβρίου. Πρώτα στη λίστα για να ανοίξουν είναι τα σχολεία, με τις εισηγήσεις ειδικών να κάνουν λόγο για άνοιγμα πρώτα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων (μπορεί και στις 7 Δεκεμβρίου), αν και υπάρχει και η άποψη λοιμωξιολόγων που συστήνουν τα σχολεία να ανοίξουν μετά τις γιορτές. Στη Θεσσαλονίκη δε, και ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε μετά τη συνάντηση με την Πρωθυπουργό ότι εισηγήθηκε να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν από τις γιορτές.

Εν συνεχεία, στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να “ξεκλειδώσει” το λιανεμπόριο. Το σχέδιο προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες, να “ξεκλειδώσουν” πρώτα τα μικρότερα καταστήματα, μετά τα μεγαλύτερα και τελευταία τα malls. Προτεραιότητα θα δοθεί σε εκείνα με τα εποχικά είδη.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...