bb
Mε υπογραφή Γεωργιάδη ξηλώνεται η Κυριακάτικη αργία

Η Κυριακάτικη αργία ξηλώνεται με υπογραφή Γεωργιάδη


16/01/2020 – 14:26

Έπειτα από πασίγνωστη αλυσίδα παιχνιδιών που πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε την απόφασή της να λειτουργεί όλες τις Κυριακές του χρόνου στα υποκατάστημά της σε Πρέβεζα και Κατερίνη και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αποφάσισε να λειτουργεί τις Κυριακές και γνωστό εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα Αττικής.

Για το πολυκατάστημα παιχνιδιών σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Πρέβεζας ζήτησε την άμεση αναίρεση της απόφασης, ενώ, το Επιμελητήριο Πρέβεζας έχει προχωρήσει στην έγγραφη επιστολή διαμαρτυρίας προς το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Πρέβεζας «και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που απαιτούνται».

«Είναι προφανές ότι η σχετική απόφαση της εταιρείας, αφενός, δημιουργεί σοβαρές ανατροπές στην ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής των εργαζόμενων σε αυτή και αφετέρου, διαμορφώνει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε μικρούς κατά κύριο λόγο επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή», τονίζεται σε σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Την εξέλιξη αυτή διαδέχθηκε η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία προβλέπει την λειτουργία εκπτωτικού χωριού στα Σπάτα τις Κυριακές. Συγκεκριμένα,  με βάση την υπουργική απόφαση το Εκπτωτικό Χωριό θα μπορεί να είναι ανοικτό τις Κυριακές από τον Μάιο μέχρι το Νοέμβριο με το αιτιολογικό που υπάρχει στο ΦΕΚ της 13ης Δεκεμβρίου ότι το Εκπτωτικό Χωριό, όπως γράφει, «είναι δίπλα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, που αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα τα ζώα». 

Πρόκειται, μάλιστα, για επικαιροποίηση παλαιότερης απόφασης του Γιάννη Δραγασάκη, καθώς αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

kyri
«Εδώ έχουμε φαιδρές δικαιολογίες, οι οποίες επιχειρούν να κρύψουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία στοχεύει στο να παρασύρει τον εμποροϋπάλληλο σε ένα εξουθενωτικό ωράριο», σχολίασε μιλώντας σε σάιτ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Θέμης Γρηγοριάδης.

Ο κ. Γρηγοριάδης επισήμανε  ότι «για το κομμάτι της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων υπάρχει ήδη μια διεύρυνση, την οποία εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση, που αφορά τη θερινή περίοδο και ορισμένες τουριστικές περιοχές αλλά και το παραλιακό μέτωπο. Για το θέμα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων ήδη έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Θυμίζουμε επίσης ότι είχε προηγηθεί (ακόμα ένα «φωτογραφικό») άρθρο του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου» που προβλέπει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για τους εργαζόμενους σε κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πώλησης (σούπερ μάρκετ κ.λπ.).

«Προφανώς, μέσα από μια τέτοια διατύπωση γίνεται σαφές ότι ανοίγει ο δρόμος και για την απασχόληση κατά τις Κυριακές και σε κέντρα διανομής – logistics για κάθε είδους εμπόρευμα. Κι ας δήλωνε ο υπουργός Γεωργιάδης ότι το ζήτημα των Κυριακών είχε ήδη διευθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ότι δεν είχε πρόθεση να προχωρήσει σε αυτή τη φάση σε νέα νομοθέτηση», σχολίαζε σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής.

Το σωματείο έχει προκηρύξει απεργία στον κλάδο του βιβλίου και στα καταστήματα public του Νομού Αττικής για την επόμενη Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, με βασικό σύνθημα «Ούτε 52, ούτε 32, ούτε κι 8! Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!» και αίτημα για «άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας»
 

 

Πηγή: kontranews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...