Οι συμμετέχοντες έτρωγαν καθημερινά τροφές που ανέβαζαν την ημερήσια πρόσληψη αλατιού σε 9γρ την ημέρα, αντακλώντας την μέση κατανάλωση ενός αμερικανού – και όχι μόνο – ενήλικα. Η πρόσληψη αλατιού στη συνέχεια μειώθηκε σε 6γρ και τελικά – στην τελευταία φάση της ελεγχόμενης διατροφής – μειώθηκε στα 3γρ.
Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν όλα τα πιθανά συμπτώματα όπως οι πονοκέφαλοι, το πρήξιμο, η ξηροστομία, η κούραση κ.α. σε ένα ερωτηματολόγιο.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μείωση της κατανάλωσης αλατιού από τα 9γρ στα 3γρ συνοδεύτηκε από την αντίστοιχη μείωση κατά 31% των αναφερόμενων περιπτώσεων πονοκεφάλου.
«Η μείωση της πρόσληψης νατρίου συνδέθηκε με σημαντικά μικρότερο κίνδυνο πονοκεφάλου…..Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση στην πρόληψη των πονοκεφάλων» δήλωσε ο Lawrence Appel από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.