MNI: Οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν λιγότερα από 25 δισ.

MNI: Οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν λιγότερα από 25 δισ.

Μπορεί να μας στοιχίσει λιγότερο από τα 25 δισ. η τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου MNI.  

Αξιωματούχοι του ευρωσυστήματος, φέρονται να δήλωσαν στο πρακτορείο, ότι το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από την ιδιωτική συμμετοχή και το αποτέλεσμα των επικείμενων stress tests.

Με Ελλάδα και δανειστές να θέλουν να έχει τελειώσει η τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση εντός του έτους για να αποφευχθούν  «παρατράγουδα» όπως το «κούρεμα» των καταθέσεων, η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ολοκληρώσει την διαδικασία συλλογής δεδομένων και «θα την πρώτη ανεπίσημη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του μήνα». Αυτό  δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος από την Ευρώπη.

Είπε επίσης ό,τι η τόσο η ΕΚΤ όσο και ο εποπτικός της βραχίονας (ο SSM) σχεδιάζουν να κρατήσουν μυστικές τις λεπτομέρειες για τα stress tests και από τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών μέχρι να αποκαλυφθούν στα μέσα Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια προσέθεσε πως υπάρχει αισιοδοξία ότι  μία σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών στην άντληση κεφαλαίων θα είναι τέτοια που υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να χρειαστούν αρκετά λιγότερα από τα 25 δισ. ευρώ που είναι η πρόβλεψη των δανειστών και προβλέπονται στον νέο δάνειο των 86 δις.

Στην περίπτωση που ένα μέρος των κονδυλίων δεν χρησιμοποιηθεί, τότε αυτό δεν πάει αλλού στην ελληνική Οικονομία, αλλά μειώνεται το ποσό του δανείου.  

Σύμφωνα με δήλωση έλληνα τραπεζικού  οι ελληνικές τράπεζες «έχουν κρατηθεί μέχρι τώρα στο σκοτάδι».

Αυτή τη φορά, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) δεν έχει άμεσα εμπλοκή στην αξιολόγηση των δεδομένων και  οι τράπεζες θα υπογράψουν συμφωνία εχεμύθειας πριν τα τεστ αντοχής.

Όπως δήλωσε, «Το δυσμενές συνέριο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας (…) Από όσο γνωρίζω, οι προβλέψεις για την δημοσιονομική κατάσταση της οικονομίας τα επόμενα χρόνια θα παίξουν σημαντικό ρόλο στους όρους του δυσμενούς σεναρίου (…) η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως σύμφωνα με το βασικό σενάριο περίπου 7 με 8 δισ. ευρώ θα χρειαστούν και περίπου 15 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο».



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...