Moody’s: Η πολιτική αβεβαιότητα πιστωτικά αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες

Moody's: Η πολιτική αβεβαιότητα πιστωτικά αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες
Ως πιστωτικά αρνητική (credit negative) για τις ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζει την πολιτική αβεβαιότητα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, προειδοποιώντας πως ο διατραπεζικός δανεισμός έχει ήδη μειωθεί και έχει αντικατασταθεί από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Σε έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα η Moody’s αναφέρει πως η επανεμφάνιση της φημολογίας για έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη και η πολιτική αβεβαιότητα βλάπτουν την εμπιστοσύνη των καταθετών και επιδρούν αρνητικά στην πρόσβαση των τραπεζών στη ρευστότητα.

Η φημολογία οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο αντιτίθεται σθεναρά στα μέτρα λιτότητας και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την οικονομική στήριξη από την τρόικα, προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Η Moody’s σημειώνει πως η μείωση στις καταθέσεις αυξάνει την εξάρτησή των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Όπως υπογραμμίζει, προϋπόθεση για να παραμείνει η στήριξη ρευστότητας της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες είναι να παραμείνει στο πρόγραμμα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα.

Παραλλήλως, σημειώνει πως οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν ως εφεδρεία τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ωστόσο δεν είναι απεριόριστη και υπόκειται στην έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Στο σημείο αυτό ο οίκος υπενθυμίζει πως όταν τον Ιούνιο του 2012 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα υποχώρησαν στα 150,6 δισ. ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες είχαν έκθεση 124,1 δισ. ευρώ στον ELA.

Η Moody’s προβλέπει πως η χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του διατραπεζικού δανεισμού και της τιτλοποίησης δανείων έχει «στεγνώσει» προσωρινά και ότι τουλάχιστον μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση και η νέα κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα για το πρόγραμμα στήριξης, η ρευστότητα των τραπεζών θα επιδεινωθεί.

Ο οίκος θεωρεί πως λόγω των πολιτικών εξελίξεων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθιστώντας δύσκολη την επιστροφή στην κερδοφορία των βασικών δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, θεωρεί πως οι δανειολήπτες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα είναι λιγότερο πρόθυμοι να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια -που αντιστοιχούσαν στο 34,1% των συνολικών δανείων του τραπεζικού συστήματος τον Ιούνιο 2014-.

Τέλος, σημειώνει πως η πολιτική αβεβαιότητα οδηγεί σε αναστολή της ιδιωτικής επενδυτικής δραστηριότητας, της κατανάλωσης και των ιδιωτικοποιήσεων, παράγοντες που χρειάζεται η Ελλάδα για να ενισχύσει την οικονομική της ανάπτυξη και ως εκ τούτου θα παρατείνει την απομόχλευση των πιστωτικών ιδρυμάτων.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...