Morgan Stanley: Η Ελλάδα βγαίνει από την «τρύπα» της κρίσης

Σε πορεία εξόδου από την κρίση βρίσκεται η ελληνική Οικονομία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Σε νέα ανάλυση για την ετήσια στρατηγική για την Ευρώπη και τις προοπτικές για το 2017, ο γνωστός οικονομολόγος Daniele Antonucci αναφέρει ότι «Η οικονομία έχει αρχίσει να αφήνει την οικονομική κρίση πίσω της».

Μάλιστα, πέρα από τους αριθμούς και τα στατιστικά στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση, το τελικό συμπέρασμα, είναι γραμμένο στον τίτλο  Η Ελλάδα βγαίνει από την «τρύπα» (Greece Out of the hole).

Αυτό αιτιολογείται με τα στοιχεία που δείχνουν την οικονομία να σταθεροποιείται και τις εκτιμήσεις για ταχύτερη ανάπτυξη από ό,τι στις προηγούμενες προβλέψεις της  Morgan Stanley για το επόμενο έτος. Παρά τα θετικά, επισημαίνεται ότι αν και οι αριθμοί ανεβαίνουν, «δεν βλέπουμε ακόμα τις προοπτικές μιας βιώσιμης ανάκαμψης».

Κάτι που επισημαίνει και το ΔΝΤ, καθώς η επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος σε μεγάλο βαθμό γίνεται με υφεσιακά μέτρα και ιδιαίτερα υψηλούς στόχους.

«Κλειδί» είναι η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής. Αυτό τονίζεται ότι πρέπει να γίνει σχετικά γρήγορα, καθώς ο χρόνος για το περνάει και το «παράθυρο ευκαιρίας», στενεύει.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, το ελληνικό ΑΕΠ θα παραμείνει στάσιμο το τρέχον έτος σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις για 1% μείωση σε ετήσια βάση και θα πρέπει να αυξηθεί περίπου 1,8% το 2017 ή 0,7% περισσότερο από προηγούμενες προβλέψεις.

Το 2018  το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί περισσότερο από 2%. Δεδομένης της θετικής απόκρισης της  αγοράς ομολόγων, που έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί αρκετά καλά, ο κίνδυνος είναι η συνεχιζόμενη  λιτότητα, η οποία και αυτή αναμένεται  σταδιακά να μειώνεται. Είναι αυτή η αυστηρή λιτότητα, που καθυστερεί μία «αληθινή» εξομάλυνση στην ανάπτυξη.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...