Murray (ΔΝΤ): Πρώτα το χρέος και μετά όλα τα άλλα για το ελληνικό πρόγραμμα

Murray (ΔΝΤ): Πρώτα το χρέος και μετά όλα τα άλλα για το ελληνικό πρόγραμμα

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει το ΔΝΤ, που επιμένει ότι πρώτα θα παρθούν οι αποφάσεις για την μείωση του ελληνικού χρέους και μόνο μετά την συμφωνία θα ενεργοποιηθεί το δικό του πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Παρά τις πιέσεις της Ευρώπης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει την δικιά του σειρά προτεραιοτήτων και έχει ξεκαθαρίσει την θέση του από το 2015.  Κατά προγραμματισμένη  ενημέρωση των δημοσιογράφων,  ο εκπρόσωπος του Ταμείου William Murray, τόνισε ότι οι όροι για ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ δεν έχουν αλλάξει. Εργαζόμαστε για τα δυο σκέλη του προγράμματος, τις μεταρρυθμίσεις και την ανάλυση χρέους.

Μπορεί το Eurogroup να έχει επιταχύνει τις τεχνικές συζητήσεις για το θέμα της ελάφρυνσης χρέους, αλλά ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο,  η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) είναι μέρος κάθε προγράμματος του ΔΝΤ και γι’ αυτό αποτελεί κλειδί για την συμμετοχή του σε κάθε πρόγραμμα. «Υπάρχει η διάσταση της βιωσιμότητας χρέους σε όλα όσα κάνουμε. Κάνουμε τη δική μας ανάλυση, οι υπόλοιπες αρχές στην Ευρώπη μπορούν να τη δουν», σχολίασε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να γίνει κοινή ανάλυση με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, πρώτα θα υπάρξει η ανάλυση του χρέους, και μετά θα γίνει η ενεργοποίηση  του  προγράμματος.  Από την πλευρά της Ουάσιγκτον, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την αξιολόγηση του ΔΝΤ για το δικό του πρόγραμμα. Για τους δανειστές, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν είναι σχετιζόμενο ζήτημα η σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία, αλλά το να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα του χρέους. Κάτι που μπορεί να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς η συζήτηση ξεκινά με την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης. Ήδη οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, έχουν ζητήσει τις τεχνικές αναλύσεις για τα το πως θα γίνει η ελάφρυνση.

Σχετικά με την επόμενη ημέρα, μετά την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, ο κ. Murray είπε πως  η Ελλάδα είναι μέλος του ΔΝΤ και ως τέτοια, ανεξαρτήτως αν έχει λάβει βοήθεια, επιτηρείται από το Ταμείο που κάνει ετήσιες αξιολογήσεις. Η σχέση της χώρας με το Ταμείο θα παραμείνει φυσιολογική. Υπάρχουν οικονομολόγοι που πηγαίνουν στις χώρες-μέλη, συμπλήρωσε, ώστε να δούμε ότι η μηχανή της οικονομίας δουλεύει. Τέτοιου είδους αναλύσεις γίνονται για όλα τα κράτη-μέλη.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/319842-Murray-DNT-Prota-to-chreos-kai-meta-ola-ta-alla-gia-to-elleniko-programma ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...