Nα δοθούν 15 άδειες με 500.000 τo χρονο

ΑΛΕΞΗ, ΝΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ! – ΠΑΡΑΝΟΜΑ OΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ – ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΠΑΛΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΣΑΖΟΝΤΩΝ

Η ιστορική απόφαση του ΣτΕ, που χαρακτηρίζει παράνομα όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, δρομολογεί εξελίξεις και μεγάλες ανατροπές στο νευραλγικό χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η απόφαση του ΣτΕ, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να αποκαταστήσει τη νομιμότητα στον τηλεοπτικό χώρο, σπάζοντας το απόστημα της διαπλοκής και της συναλλαγής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον και την πολυφωνία που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Για να μην αρπάξουν και πάλι τις τηλεοπτικές συχνότητες οι μεσάζοντες, οι εργολάβοι και οι παράγοντες της διαπλοκής, που χρησιμοποιούν τα κανάλια ως εκβιαστικά εργαλεία για τις δουλειές με το κράτος και τις τράπεζες, θα πρέπει να δοθούν απεριόριστες άδειες – τουλάχιστον 15 που χωράει το ψηφιακό φάσμα – με ένα εύλογο τίμημα που δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 500 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, σε εποχή κρίσης.

Παράλληλα θα πρέπει να πριμοδοτηθούν τα παραδοσιακά εκδοτικά συγκροτήματα με την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν σχέση με εργολαβικές προμήθειες του δημόσιου τομέα και άλλες περίεργες διαπλοκές και συναλλαγές και η συμπεριφορά τους, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ήταν μέχρι τώρα πολυφωνική.

Κόλαφο για τους βαρόνους της τηλεόρασης συνιστά η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

Το σύνολο των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας που εκπέμπουν σήμερα είναι παράνομα σύμφωνα με την ιστορική απόφαση του ΣτΕ η οποία βάζει τέλος στην αυθαιρεσία των νταβατζήδων της ενημέρωσης.

Ένα καθεστώς παρανομίας, συναλλαγής και λεηλασίας του δημόσιου χρήματος, τελείωσε χθες οριστικά και τώρα κυβέρνηση, ΕΣΡ και καναλάρχες, καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Με δεδομένο ότι η απόφαση του ΣτΕ χαρακτηρίζει όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας παράνομα η κυβέρνηση οφείλει να φέρει άμεσα στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα ρυθμίζεται το τηλεοπτικό τοπίο, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για τις άδειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «kontranews», ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς αναμένεται τις προσεχείς μέρες να καταθέσει τη σχετική τροπολογία, η οποία προβλέπει την έκδοση προσωρινής άδειας λειτουργίας και εκπομπής καναλιών εθνικής εμβέλειας από μηδενική βάση.

Η τροπολογία θα προβλέπει 15 προσωρινές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας με ένα τίμημα το οποίο θα κυμαίνεται από ένα έως δύο εκατομμύρια το χρόνο, ποσό που εμείς λέμε ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο και απαράδεκτο, γιατί ευνοεί μόνο την πλουτοκρατία.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν διαφορετικές προϋποθέσεις όταν τα κανάλια που θα διεκδικήσουν προσωρινές άδειες έχουν ιδιόκτητες τηλεοπτικές εγκαταστάσεις, δημοσιογραφικά συγκροτήματα και εγγυώνται τις θέσεις εργασίας.

Με το καθεστώς προσωρινών αδειών αποκαθίσταται η νομιμότητα, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η πολυφωνία, και προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον.

Με δεδομένο ότι και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με δημόσια τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τάσσεται υπέρ του απεριόριστου αριθμού αδειών – όσες χωρά το ψηφιακό φάσμα – είναι ευκαιρία να υπάρξει μια συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων για τη διαμόρφωση ενός νέου νόμιμου τηλεοπτικού τοπίου, θα αποκλείει τις μονοπωλιακές καταστάσεις και κυρίως θα δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν τηλεοπτική άδεια όχι μόνο οι παράγοντες της διαπλοκής και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, αλλά οι άνθρωποι της ενημέρωσης και κυρίως οι παραδοσιακοί εκδότες, που δεν έχουν σχέσεις εξάρτησης και συναλλαγής με δημόσια έργα και κρατικές προμήθειες.

Η απόφαση του ΣτΕ

Επιτακτική θεωρεί την ανάγκη να επαναληφθεί ταχύτατα ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, η πολυαναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που δημοσιεύθηκε σήμερα το πρωί.

Η ίδια απόφαση επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, αφού –παρά τον μιντιακό «πόλεμο» όλων των τελευταίων μηνών- επαναβεβαιώνει την πάγια θέση της νομολογίας του Δικαστηρίου ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών με συνεχείς παρατάσεις της νόμιμης λειτουργίας είναι «συνταγματικώς μη ανεκτή» και παράνομη. Και, προκειμένου ακριβώς να αποκατασταθεί η νομιμότητα, απαιτεί την ταχύτατη επανάληψη του διαγωνισμού.

Το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική μόνο τη διάταξη περί διενέργειας του διαγωνισμού από τον Υπουργό ειδικά κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου (την παρ. 2 του άρθρου 2Α του ν.4339/15). Τη διάταξη, δηλαδή, που θεσμοθετήθηκε εκ των υστέρων και δεδομένης της αδυναμίας συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης προκειμένου να διενεργήσει αυτό το διαγωνισμό και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόφαση δεν θεωρεί αντισυνταγματικές τις άλλες ρυθμίσεις, που αφορούν τόσο στον ορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, όσο και στον καθορισμό της τιμής εκκίνησης.

Το ΣτΕ, στο σκεπτικό του, ξεκαθαρίζει ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες αποτελούν δημόσια αγαθά και σπάνιους πόρους του εθνικού πλούτου με μεγάλη οικονομική αξία. Και, άρα, ότι η χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων πρέπει να γίνεται με ανάλογο οικονομικό αντάλλαγμα και σε καμία περίπτωση δωρεάν.

Τέλος, μια ισχυρή μειοψηφία του ΣτΕ (11 Σύμβουλοι Επικρατείας) δέχονται ότι από το άρθρο 15 του Συντάγματος δεν προκύπτει υποχρέωση συμμετοχής του ΕΣΡ σε κάθε φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά –αντίθετα- ότι το ΕΣΡ έχει μόνον ελεγκτικές αρμοδιότητες επί της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...