Novartis: Νέες αποκαλύψεις για τις καταθέσεις μαρτύρων στο FBI

Novartis: Νέες αποκαλύψεις για τις καταθέσεις μαρτύρων στο FBI

Νέες αποκαλύψεις δίνουν νέα διάσταση στο μέγα-σκάνδαλο της Novartis. Ο δικηγόρος των τριών Ελλήνων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στο FBI Παύλος Σαράκης, αποκάλυψε ότι οι τρεις συγκεκριμένοι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν παραδώσει ηχητικά ντοκουμέντα, βίντεο και ηλεκτρονικά μηνύματα στα χέρια του FBI σχετικά με την υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με δήλωσή του, οι τρεις Έλληνες που βρίσκονται υπό την προστασία των αρχών των ΗΠΑ, έχουν δώσει στοιχεία που περιγράφουν τον τρόπο υπερκοστολόγησης φαρμάκων και σκευασμάτων στην Ελλάδα και κυρίως τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο σύστημα.

Ο ίδιος, έκανε λόγο για κρατικούς λειτουργούς, αλλά και πολιτικούς. Όπως είπε κάποια από τα ονόματα των πολιτικών που ακούστηκαν και από τα χείλη των τριών προστατευόμενων μαρτύρων στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται και στις καταθέσεις των μαρτύρων στο FBI.

Περισσότερες από 15 σελίδες περιγράφουν τα στελέχη του FBI τις παράνομες πρακτικές και το δίκτυο υπερτιμολόγησης φαρμάκων της Novartis, το οποίο είχε στηθεί μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας, γιατρών, ΜΜΕ και αξιωματούχων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Έγγραφο, που είδε το φως της δημοσιότητας το οποίο αποστέλλει η αμερικανική υπηρεσία στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στις 13 Δεκεμβρίου 2017, γίνεται αναφορά σε πολιτικά και μη πρόσωπα καθώς και στους τρόπους με τους οποίους στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας ξέπλεναν χρήμα και ανέβαζαν τις τιμές στα ύψη.

Τα πρόσωπα στη λίστα του FBI

Στο έγγραφο γίνεται ειδική μνεία ότι τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ελληνική Δικαιοσύνη μόνο όσον αφορά τα κάτωθι πρόσωπα:

  • Κωνσταντίνος Φρουζής
  • Εμμανουήλ Βουλκίδης
  • Θεόδωρος Βουλκίδης
  • Νίκος Μανιαδάκης
  • Νίκος Μανιάς
  • Σταυρούλα (Λίνα) Νικολοπούλου 
  • Γιάννης Στουρνάρας.

Τα στελέχη του FBI αναφέρουν ότι οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην εν λόγω ενημερωτική αναφορά βασίζονται σε εξέταση μαρτύρων, έγγραφα και λοιπό υλικό που αποκτήθηκε από την αμερικανική υπηρεσία, όπως και σε πληροφόρηση από τη Novartis Greece. Παράλληλα, επισημαίνουν πως η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι το FBI και οι εισαγγελείς στις ΗΠΑ δεν έχουν καταλήξει σε πραγματικά ή νομικά συμπεράσματα. 

Τα 4 μεγάλα σχέδια δωροδοκίας

 Το FBI, κάνει  λόγο για τέσσερα σχέδια δωροδοκίας ιατρών, τα οποία οργανώθηκαν από την εταιρεία Sandoz, θυγατρική της Novartis.  Τα σχέδια δωροδοκίας αφορούν σε:

  • Έθνικά συνέδρια και πολυτελή ταξίδια
  • Ηλεκτρονικά πάνελ
  • Δημιουργία απατηλών τιμολογίων υπό την καθοδήγηση του προέδρου της Sandoz
  • Απευθείας πληρωμή στους γιατρούς.

 

Οι Αμερικανοί κάνουν λόγο για ένα πρόγραμμα της Novartis που ονομάστηκε πρόγραμμα «Ακριβείας» (Exactly), το οποίο επινοήθηκε από τον Σταύρο Ντογιάκο, εκτελεστικό διευθυντή του οφθαλμολογικού τμήματος της Novartis στις ΗΠΑ, ο οποίος αναφερόταν απευθείας στον γενικό διευθυντή εμπορικής προώθησης της εταιρείας, Jan Schluechter.

Ο πρώτος, Κατάρτιζε τα σχέδια βάσει των οποίων δίδονταν τα χρήματα στους γιατρούς. Οι γιατροί έπρεπε να συνταγογραφήσουν φάρμακα της εταιρείας για να λάβουν χρήματα. Τα χρήματα έρχονταν απευθείας από το επιτελείο της Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σταμάτησε αιφνιδίως. Μάλιστα, παρουσιάζεται από τους Αμερικανούς ως το μεγαλύτερο σχέδιο πληρωμής μαύρων χρημάτων στους γιατρούς.

Περισσότερα λεφτά στις διαφημιστικές στην Ελλάδα από τη Γαλλία και τη Γερμανία!

Ιδιαίτερη αίσθηση, προκαλεί η αναφορά στο έγγραφο, ότι η Ελλάδα είχε μεγαλύτερα διαφημιστικά έξοδα από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο προϋπολογισμός του τμήματος επικοινωνίας ενισχύθηκε σημαντικά. Ειδικότερα, το αρχικό ποσό ήταν 40.000 ευρώ και στη συνέχεια αυξήθηκε στα 500.000 ευρώ! Ακολούθησε μία παγκόσμια συμφωνία, η οποία επικεντρώθηκε στις επαφές με πωλητές media.  Μερικές από τις επιχειρήσεις των μέσων, με τις οποίες φέρεται σύμφωνα με το έγγραφο, να συνεργαζόταν η Novartis, ήταν οι New Medical Development, Diagnos Press, MediaHouse, MSPS, με τον εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκο καθώς και με την εταιρεία που ανήκει στη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου.

Μάλιστα, στο έγγραφο αναφέρεται ότι ο Φρουζής ήθελε τον Μαυρίκο να γίνει η επόμενη εταιρεία ξεπλύματος, καθώς είχε πρόσβαση σε 3-4 υπουργούς. Για την εταιρεία της συζύγου του κ. Στουρνάρα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι

«Ιδιοκτήτης της MINDWORK ήταν η Σταυρούλα Νικολοπούλου (Λίνα) (…) Η Λίνα ήταν σύζυγος του πρώην υπουργού Οικονομικών και κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρα (…). Ο Στουρνάρας ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2012 έως το τέλος του 2013. Ο Στουρνάρας ίδρυσε τον ΙΟΒΕ, που ήταν ινστιτούτο που ανέλυε τις οικονομικές τάσεις και παρείχε ακριβές σπουδές στη ΣΒΙΕ φαρμακευτικών τάσεων. Η MINDWORK πραγματοποίησε πληρωμές σε φαρμακευτικές εταιρείες για τη Novartis, ενώ χρησιμοποιήθηκε και για παροχή συμβουλών, έρευνα αγοράς και άλλες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μία εκδρομή οργανώθηκε σε ελληνικά νησιά για δημοσιογράφους. Υπήρχαν φωτογραφίες που ελήφθησαν κατά το ταξίδι και κύριος ομιλητής ήταν ο διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος. Το ταξίδι περιελάμβανε αυξημένη τιμολόγηση ποσών μέσω της MINDWORK. Το αληθές ποσό του ξενοδοχείου και των γευμάτων ήταν το μισό από την αξία τιμολόγησης. Η MINDWORK ήταν οργανωτής και αποζημιώθηκε για τη συμμετοχή στο συνέδριο. Το ποσό των 4.000 ευρώ ήταν χαμηλό σε σχέση με τα ποσά προηγούμενων ετών».

Η απάντηση της Λίνας Νικολοπούλου

 Απάντηση στα όσα της καταλογίζουν για εμπλοκή στην υπόθεση Novartis έδωσε η σύζυγος του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου. Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «εκστρατεία δολοφονίας χαρακτήρων και για κυνήγι μαγισσών», επισημαίνοντας πως όσα λέγονται σχετικά με τη συμμετοχή της ίδιας και της εταιρείας σε παράνομη δραστηριότητα είναι «ανυπόστατες συκοφαντίες και γελοιότητες».

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή της, η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, γράφει ότι «για άλλη μια φορά επιχειρείται η εμπλοκή μου σε σκάνδαλο με στόχο αποκλειστικά τον σύζυγό μου Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Θα περίμενε κανείς περισσότερη φαντασία στην εκστρατεία «δολοφονίας» χαρακτήρων και καταστροφής της εταιρείας μου».

Ειδικά για την υπόθεση Novartis, επισημαίνει ότι «οι γνωστοί – άγνωστοι, όποιοι και αν είναι αυτοί και απ’ όπου κι αν προέρχονται, καταφεύγουν σε ανυπόστατες συκοφαντίες και γελοιότητες του αισχίστου είδους σε σχέση με τη συμμετοχή μου και τη συμμετοχή της εταιρείας μου MINDWORK σε παράνομη δραστηριότητα με τη Novartis. Δηλώνω, αλλά και αποδεικνύω με τον πλέον αδιαμφισβήτητο και κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδέποτε έλαβα αμοιβές πέραν των καθόλα νόμιμων τα χρόνια της συνεργασίας μου με τη NOVARTIS, που αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας».

Μάλιστα, αναφέρει ότι η Novartis, ήταν ένα πολύ μικτό μέρος των εργασιών της επιχείρησής της. «Στα 10 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας μου ελάχιστη είναι η συμμετοχή της Novartis στον κύκλο εργασιών της εταιρείας μου MINDWORK, οι δε χορηγίες της Novartis στα συνέδρια που διοργανώνουμε δεν διαφέρουν από τις χορηγίες άλλων εταιρειών. Η NOVARTIS είναι μια από τις 100 μεγάλες εταιρείες πελάτες της MINDWORK.

Οι αμοιβές στα συνέδρια διέπονται από κανόνες αυστηρούς και διαφανείς. Υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις που περιγράφουν το περιεχόμενο των υπηρεσιών και παραδοτέα. Η Novartis έχει υποχρέωση να διαψεύσει άμεσα τις ανυπόστατες κατηγορίες και την όποια εμπλοκή εμού ή της εταιρείας μου σε οποιαδήποτε υπόθεση που τυχόν εμπλέκεται αυτή η ίδια, διαφορετικά θα κινηθώ δικαστικά εναντίον της για συμπαιγνία σε συκοφαντία με ανταλλάγματα ή σε υποχώρηση σε εκβίαση.

Η εμπλοκή μου επιλέχτηκε για να πλήξουν τον σύζυγο μου, Γιάννη Στουρνάρα, επειδή είναι ανεξάρτητος και τον ενδιαφέρει μόνο η ευημερία της Ελλάδας. Δεν θα επιτρέψω σε κανένα να απειλήσει να καταστρέψει την οικογένειά μου, την τιμή μου και την υπόληψη μου.

Δεν τους οδήγησε πουθενά το κυνήγι των μαγισσών: οι συκοφαντίες για την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ, η εισβολή στα γραφεία της εταιρείας μου, οι συκοφαντίες για ψευδή «πόθεν έσχες»… Τι μένει; Η εμπλοκή μου στην “Υπόθεση Novartis”. Εξόφθαλμο, χωρίς φαντασία, υποδηλώνει την απελπισία τους».

Γιάννης Στουρνάρας: Προσπαθούν να με εξοντώσουν

Για «προφανή ψέματα και ανακρίβειες που στηρίζονται σε ανώνυμους μάρτυρες» κάνει λόγο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας σε ανακοίνωσή του με αφορμή την υπόθεση Novartis. Αναφέρεται σε προσπάθεια εξόντωσής του και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για «σαθρές» κατηγορίες που σύντομα θα καταρρεύσουν.

 «Η προσπάθεια κάποιων να με εμπλέξουν, προσωπικά και οικογενειακά, στο σκάνδαλο Novartis, θα πέσει στο κενό. Η πορεία μου, όπως και της συζύγου μου, είναι κρυστάλλινη και διαυγής και δεν μπορεί να σκιαστεί από τις επιθυμίες και τις σκοπιμότητες αυτών που με κάθε βρώμικο τρόπο επιδιώκουν την εξόντωσή μου. Έρχονται δε, σε συνέχεια ανάλογων επιθέσεων και διώξεων που έχω υποστεί τα τελευταία τρία χρόνια και που έχουν έναν και μοναδικό στόχο. Την αποπομπή μου από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Προσπάθεια που είχε μεθοδευτεί ήδη από το 2014 σε σύσκεψη στην Κυψέλη, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης χωρίς να έχει διαψευστεί.

Πρόκειται για πρωτοφανείς κατηγορίες με προφανή ψέματα, αλλά και ανακρίβειες που στηρίζονται αποκλειστικά σε «ανώνυμους προστατευόμενους μάρτυρες» χωρίς να υποστηρίζονται από καμιά απόδειξη, οι οποίοι ανέλαβαν τη «βρώμικη δουλειά» όσων κρύβονται πίσω από την προσπάθεια εξόντωσής μου.

(…) Δηλώνω κατηγορηματικά ότι οι σαθρές αυτές κατηγορίες δεν με αγγίζουν! Έχω ήδη ενημερώσει την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανυπαρξία οποιασδήποτε πραγματικής βάσης για τις εναντίον μου αιτιάσεις.», κλείνει την δήλωσή του ο Κεντρικός Τραπεζίτης.

Άγρια κόντρα Μαξίμου – ΝΔ για το σκάνδαλο Novartis

Για «πολωνοποίηση» της πολιτικής ζωής έκανε λόγο πηγή της Νέας Δημοκρατίας σε σχόλιό της για την υπόθεση της Novartis, με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου να τονίζουν από την πλευρά τους πως τέτοιες αναφορές έχουν μοναδικό στόχο τον εκφοβισμό της Δικαιοσύνης.

Ανώτερη πηγή της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε ότι «η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής είναι δεδομένη, τώρα όμως έχουμε και πολωνοποίηση». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ενώ συμπλήρωσε πως «όταν δεν έχουμε διάκριση εξουσιών, δεν έχουμε κράτος δικαίου».

Κύκλοι Μαξίμου: Επιβεβαιώνουν τον πανικό τους και να αυτοεξευτελίζονται

Οι αναφορές σε «πολωνοποίηση», σχέδια εξόντωσης, σκευωρίες και «κουκουλοφόρους» μάρτυρες μοναδικό στόχο έχουν τον εκφοβισμό της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Το μόνο όμως που καταφέρνουν είναι να επιβεβαιώνουν τον πανικό τους και να αυτοεξευτελίζονται.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/320792-Novartis-Nees-apokalypseis-gia-tis-katatheseis-martyron-sto-FBI ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...