Novartis όπως λέμε Siemens;

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ –ΦΩΤΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ Novartis , ΑΦΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΡΙΧΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΝΤΟΝΗ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – 15 ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΣΥΝΑΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ NOVARTIS

Συνάντηση μεταξύ των ελλήνων δικαστών που διερευνουν το σκάνδαλο της NOVARTIS και των εκπροσώπων των αμερικανικών αρχών που από το 2014 έχουν ξεσκονίσει την πολυθενική,  επίκειται εντός του επομενου 10ημέρου, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας. Η συνάντηση αυτή, στα πρότυπα παλιότερων για ανάλογες περιπτωσεις τεραστιων σκανδάλων, ουσιαστικά σηματοδοτούν την πρεμιέρα της έλευσης στοιχείων στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής που εχει υποβληθεί από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχες  και αποστάληκε πρόσφατα αφού υπήρξε ολιγοήμερη καθυστερηση στην ακριβή μετάφραση του κειμένου από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΞ. Η συνάντηση αυτή κανονίστηκε σε ραντεβού που ειχε την περασμένη Πέμπτη ο Στ.Κοντονής με τον αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα. Ο υπουργός έχει αναλάβει ο ίδιος προσωπικά να τρέξει όσο γρηγορότερα γίνεται το σχετικό αίτημα.   Μάλιστα αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, το γεγονός ότι οι αμερικανοί έχουν στα χέρια τους περι τα 15 βίντεο από κλειστές συσκέψεις στελεχών της εταιρίας την περιοδο 2011-13που καίνε όπως λέγεται γιατρούς, κρατικούς υπαλλήλους αλλά και πολιτικούς. Τα βίντεο φέρονται να παρέδωσαν στους αμερικανούς οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες , πρωην στελεχη της NOVARTIS, που προχωρησαν σε αποκαλύψεις στις ΗΠΑ.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Για αυτούς τους λόγους τοποθετείται σε θέμα πρωτης γραμμής στην κυβερνητική ατζέντα  η υπόθεση των καταγγελιών κατά της φαρμακοβιομηχανίας Novartis , με τον πήχη  των προσδοκιών  για σοβαρές αποκαλύψεις να τοποθετούνται πολύ ψηλά, αφού τα σχόλια που συνοδεύουν σχετικές αναφορές είναι του τύπου «σκάνδαλο μεγαλύτερο από αυτό της Siemens”. Τον πήχυ ανεβάζουν και κυβέρνητικές αναφορές, όπως του  υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος μίλησε (ρ/σ Πρακτορείο 104,9Fm)  την περασμένη εβδομάδα για εμπλοκή πολλών προσώπων μεταξύ των οποίων πολιτικών, γιατρών και δημοσιογράφων: «Έχω υποψίες ότι εμπλέκονται πάρα πολλά πρόσωπα, πολιτικοί, γιατροί και δημοσιογράφοι», είπε,  προσθέτοντας πως οι αντίστοιχες ελληνικές εταιρείες φαρμάκων παρουσίαζαν κέρδη 15% και οι πολυεθνικές συνήθως ζημιές. «Ως βουλευτής έχω καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για τις τεχνικές ελλείψεις αυτών των εταιρειών» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος συνολικά στις πολυεθνικές, για τις οποίες είπε ότι έχουν εισπράξεις πάνω από 50 δις τα τελευταία 10 χρόνια και δεν έχουν παρουσιάσει ποτέ κέρδη.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ

Η υπόθεση  ξεκίνησε μετά από παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Στ.Κοντονή, ενώ οι συσκέψεις πολιτικών παραγόντων (Δικαιοσύνης και Υγείας είναι αλλεπάλληλες για το θέμα) κι ενώ δυο πρωην στελέχη της εταιρίας είχαν μιλήσει στις αμερικανικές αρχες. Από εκεί όμως οι πληροφορίες για γιατρούς και μεσαίους κρατικούς υπαλλήλους έρχονται αφειδώς, όχι όμως για πολιτικά προσωπα, αφού κυριαρχεί – μέχρι αποδείξεως του εναντίου βέβαια-  η αντιληψη πως μάλλον δεν υπάρχουν τετοια στοιχεία. Οι αμερικανικές αρχες έχουν παραλάβει το αιτημα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών αρχών αλλά ακόμα δεν έχουν απαντήσει.  Ηδη βέβαια η βεντάλια των ερευνών άνοιξε κι άλλο αφού διατάχθηκε νέα προκαταρκτική έρευνα που αφορά τη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων από υψηλόβαθμα στελέχη της Novartis στην Ελλάδα. Την έρευνα διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, και η εντολή για τον συνολικό έλεγχο δόθηκε στον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση και εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας. Αναμένεται να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί πολλών στελεχών της εταιρείας για να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί τα οικονομικά εγκλήματα της φοροδιαφυγής ή του ξεπλύματος. Πρόκειται για τη δεύτερη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ίδια υπόθεση, μια και προηγήθηκε αυτή της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, όπου η προϊσταμένη της, Ελένη Ράικου, έχει ήδη πάρει καταθέσεις από μάρτυρες. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για 4.500 γιατρούς ως εμπλεκόμενους και πιθανόν 50 κρατικούς υπαλλήλους.

 

ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ;

Οπως όλα δείχνουν, στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης θα μπουν πλέον τα πάντα σχετικά με την πορεία της εταιρείας στην Ελλάδα από το 2006 και μετά. Ετσι αναμένεται να αναζητηθούν παλιές δικογραφίες που φαίνεται πως υπάρχουν αλλά κατέληξαν στο αρχείο, αλλά και πορίσματα ειδικών της υγείας που ναι μεν έγιναν, αλλά δεν έφτασαν ποτέ στη Δικαιοσύνη.  Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μια τέτοια έρευνα είχε διαταχθεί το 2012 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, και το σχετικό πόρισμα παραδόθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ) λίγες μέρες αργότερα. Επρόκειτο για ένα πόρισμα 8 σελίδων που όπως φαίνεται δεν κατέγραφε τίποτε το ουσιαστικό. Στη συνέχεια δόθηκε εντολή στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να κάνει επίσης έρευνα, το πόρισμα της οποίας φαίνεται να υποβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2013, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι απέγινε τελικά. Γιαυτό άλλωστε θεωρείται κομβικής σημασίας η κατάθεση που έδωσε την περασμένη Παρασκευή ο κ.Σαλμάς στην εισγαγελέα κατά της διαφθοράς Ελένη Ράϊκου για το θέμα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...