Είναι προέλευσης από δέκα διαφορετικές χώρες, Αγγλία, Γερμανία, Αμερική, Βέλγιο, Ιταλία, Ρωσία, Γαλλία, Τσεχία, Ισπανία, ενώ υπάρχει και ένα τυφέκιο του τουρκικού στρατού.

            Μια μοναδική συλλογή από εμβληματικά όπλα «κειμήλια» του Γιάννη Βαρβιτσιώτη θα κοσμεί του χώρους του Πολεμικού Μουσείο και τα οποία θα μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες.
Σε μια ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, το ιστορικό στέλεχος και τέως Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, δώρισε στο Πολεμικό Μουσείο τη σπάνια συλλογή του, στην οποία περιλαμβάνονται 63 μη λειτουργικά συλλεκτικά όπλα – κειμήλια. «Όταν άρχισα αυτή τη συλλογή, από τότε είχα στο μυαλό μου να τη δωρίσω στο Πολεμικό Μουσείο. Εδώ είναι ο φυσικός τους χώρος» δήλωσε ο ίδιος φανερά συγκινημένος.

2_VarvitsiotisPolemikoMouseio2

Τα συγκεκριμένα όπλα (περίστροφα,  πιστόλια κλπ) είναι προέλευσης/κατασκευής από δέκα διαφορετικές χώρες, Αγγλία, Γερμανία, Αμερική, Βέλγιο, Ιταλία, Ρωσία, Γαλλία, Τσεχία και Ισπανία, ενώ υπάρχει και ένα μοντέλο (τυφέκιο) του τουρκικού στρατού.Από αυτά, τα 35 έχουν ήδη τοποθετηθεί σε προθήκες του Πολεμικού Μουσείου, ενώ τα υπόλοιπα θα αποσταλούν σε παραρτήματα του Πολεμικού Μουσείου ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται: 19 περίστροφα (Smith & Wesson, Webley, Nagant, Enfield κλπ), 40 πιστόλια (Beretta, Browning, Walther, CZ70, Luger, Tokarev κλπ), ένα (1) τυφέκιο MAUSER, ένα (1) αυτόματο STEN και δύο (2) πιστόλια φωτοβολίδων.

3VarvitsiotisPolemikoMouseio3

            Τα συγκεκριμένα όπλα είχαν αποκτηθεί από τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, την περίοδο που ήταν Υπουργός Άμυνας (1990- 93), προέρχονται από τα κατά καιρούς εκποιούμενα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού και για τα οποία είχε άδεια κατοχής. Στην τελετή παραβρέθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος τόνισε ότι το Πολεμικό Μουσείο είναι ένα εμβληματικό κτίριο και είναι ο καταλληλότερος χώρος για να φιλοξενήσει τη συλλογή του πατέρα του. Συνεχάρη, μάλιστα, τον Πρόεδρο και τη Διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται για την ανάδειξη της πολεμικής ιστορίας της χώρας μας και την προβολή της ιστορίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

4VarvitsiotisPolemikoMouseio4

             Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος τους Δ.Σ του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος ευχαρίστησε τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη για τη δωρεά, λέγοντας πως η συλλογή δείχνει τη σημασία που έδινε ο ίδιος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Στη σημερινή εκδήλωση έδωσε το παρόν το σύνολο σχεδόν των αξιωματικών που την περίοδο της Υπουργίας του Γιάννη Βαρβιτσιώτη υπηρετούσαν στο Στρατιωτικό Γραφείου του ΥΕΘΑ, μεταξύ των οποίων και ο τότε υπασπιστής του και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Χατζηδάκης.

protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...