O έρωτας στα χρόνια της Αιγύπτου

O έρωτας στα χρόνια της Αιγύπτου
Τοιχογραφίες αποκαλύπτουν τον μυστικό δεσμό αρχαίας ιέρειας

Για πρώτη φορά αρχαιολόγοι μελέτησαν εκτενώς τις τοιχογραφίες στον τάφο της Σακκάρα στην Αίγυπτο και ανακάλυψαν ένα ρομαντικό ειδύλλιο, που χρονολογείται στην εποχή των Φαραώ και έμεινε θαμμένο στην άμμο του χρόνου, μέχρι που μία τοιχογραφία το έφερε πρόσφατα στο φως.

Εκείνη ήταν μια ιέρεια ονόματι Μερετίτη και εκείνος, ο Καχάι, τραγουδιστής και διασκεδαστής του ίδιου του Φαραώ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ζευγάρι έζησε περίπου 4.400 χρόνια πριν, την εποχή που χτίζονταν οι πυραμίδες στην Αίγυπτο, και η αγάπη τους αντικατοπτρίζεται σε μία εξαιρετικά ασυνήθιστη σκηνή στον κοινό τάφο τους, μια τοιχογραφία που διατηρήθηκε σχεδόν ανέπαφη με τα ζωντανά χρώματα της.

Ο τάφος, στην περιοχή Σακκάρα όπου θάφτηκε το ζευγάρι, τα παιδιά τους και ενδεχομένως και τα εγγόνια τους, μελετήθηκε πρόσφατα από ερευνητές στο Αυστραλιανό Κέντρο Αιγυπτιολογίας του Πανεπιστημίου Μακουάιρι. Ανάμεσα στις εντυπωσιακές τοιχογραφίες που διασώζονται σχεδόν ανέπαφες, βρίσκεται μία συγκλονιστική αναπαράσταση που δείχνει το ζευγάρι να κοιτάζεται στα μάτια και η Μερετίτη να έχει το δεξί της χέρι στον δεξί ώμο του Καχάι.

Στην τοιχογραφία ο Καχάι φοράει μια περούκα, ένα κολάρο πάνω από τους ώμους του, φόρεμα, βραχιόλια και δέρμα λεοπάρδαλης. Επίσης, κρατά σκήπτρο, που αποτελεί σύμβολο εξουσίας και της ευθύνης, πιθανόν να σχετίζεται με την θέση του ως διασκεδαστής του Φαραώ. Οσο για την Μερετίτη, φοράει μια μεγάλη περούκα, σφικτό και ευρύ γιακά, βραχιόλια και ένα μακρύ, στενό φόρεμα με τιράντες που φαίνεται να αφήνει το ένα στήθος εκτεθειμένο.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...