O λίγος ύπνος γερνάει τον εγκέφαλο

O λίγος ύπνος γερνάει τον εγκέφαλο
Η ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής Σιγκαπούρης Duke-NUS μελέτησε 66 Κινέζους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. 
Για τις ανάγκες της έρευνας οι εθελοντές κάθε δύο χρόνια υποβάλλονταν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, ενώ έπρεπε να απαντούν σε ειδικά νευρολογικά και ψυχολογικά τεστ, ώστε να ελέγχονται οι γνωστικές τους λειτουργίες. Επιπλέον, συμπλήρωναν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο σχετικό με τη διάρκεια του ύπνου.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι εκείνοι οι οποίοι κοιμούνταν λίγες ώρες παρουσίαζαν διεύρυνση του κοιλιακού συστήματος του εγκεφάλου και μειωμένη απόδοση γνωστικών λειτουργιών. Παρότι η διεύρυνση του κοιλιακού συστήματος του εγκεφάλου αποτελεί έναν δείκτη για την γνωστική εξασθένηση και την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, μέχρι σήμερα ο δείκτης αυτός δεν είχε συσχετιστεί με τον ύπνο.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ιδανικά ο ύπνος για τους ενήλικες θα πρέπει να έχει διάρκεια 7 ωρών. Πλέον, αισιοδοξούν ότι τα νέα ευρήματα θα ανοίξουν το δρόμο, ώστε να εξηγηθούν τα σημάδια γνωστικής εξασθένησης και κατά συνέπεια η αύξηση της άνοιας μεταξύ των ηλικιωμένων.

«Τα ευρήματά μας σχετίζουν τις λίγες ώρες ύπνου με τη γήρανση του εγκεφάλου», δήλωσε η δρ. June Lo, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητικό στέλεχος της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS και κατέληξε: «Τα γνωστικά τεστ έδειξαν ότι οι επτά ώρες ύπνου για τους ενήλικες είναι το κλειδί για τη βέλτιστη απόδοση του εγκεφάλου».

Στο μεταξύ, μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «PLoS ONE», έδειξε ότι εξίσου βλαβερός για τον εγκέφαλο είναι και ο πολύς ύπνος στη μέση ηλικία. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick μελέτησαν περίπου 9.000 ανθρώπους, ηλικίας 50-89 ετών. Οι συμμετέχοντες, που κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες ή περισσότερο από 8 ώρες κάθε νύχτα, εμφάνιζαν προβλήματα μνήμης καθώς και δυσκολίες στην ικανότητα λήψης αποφάσεων. Ειδικότερα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και πιο συγκεκριμένα εκείνα μεταξύ 65 και 89 ετών παρουσίαζαν γενικότερη πτώση της εγκεφαλικής λειτουργίας, αλλά μόνο στην περίπτωση που κοιμόντουσαν περισσότερο από ένα 8ωρο κάθε βράδυ.

Οι ειδικοί τονίζουν, πάντως, ότι η απαιτούμενη διάρκεια ύπνου, που είναι σημαντική για την καλή σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία, αλλάζει με την ηλικία.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...